İşçilerin işe başlama ve bitiş saatlerinin tespiti, işçilerin ara dinlenme, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil (UBGT), yasaklı süreler, yıllık izin, kıdem süresi gibi birçok kavramı etkilemektedir. Çalışma saatlerinin doğru tespit edilmemesi halinde bordrolarda da hata yapılmakta ve dolayısıyla kişiye eksik veya fazla ücret ödenmesine neden olmaktadır.
İşçilerinin çalışma saatleri ispat yükü açısından Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS) sistemleri ile takip edilmesi gerekmektedir. İşçi tarafından çalışma saatlerine ilişkin olarak fazla mesai, hafta tatili, ubgt, çalışma sürelerine aykırılık durumları ile ilgili yapılabilecek şikayet veya davalarda ispat yükü için kayıtların tutulması elzemdir.Bu noktada kişiye ait olan ücret bordrolarının imzalı olup olmadığı önemlidir. Kişiye ait ücret bordrolarında herhangi bir ihtirazi kayıt düşülmeden imzalanmış ise ispat yükü işçi tarafında olacaktır. Ücret bordroları imzalı değilse veya ihtirazi kayıt düşülmüş ise ispat yükü işverende olmaya devam edecektir.Yerleşik Yargıtay kararlarına göre imzalı bordro veya ücret hesap pusulasına işçi ihtirazı kayıt koymadan imzaladığında kesin delil kabul edilmektedir.Bu noktada ise güncel Yargıtay kararlarında bilgisayar log kayıtları, whatsapp vb. uygulama yazışmaları veya telefon görüşmeleri çalışma olarak değerlendirilebilmekte olup PDKS haricinde buna benzer ispat durumlarının olup olmadığının irdelenmesi gerekmektedir.PDKS verilerinin doğru olmaması ve ücret bordrolarının personellere imzalatılmaması durumunda olası şikayet ve davalarda ispat yükü işverende olacaktır. İspatlayıcı belgelerin bulunmaması veya hatalı kayıtlar nedeniyle eksik ödeme yapılması durumunda eksik ücret, eksik prim ve eksik vergi nedeniyle idari para cezalarının yanı sıra, teşviklerin yasaklanması ve asgari ücret desteklerinin faiziyle geri alınması söz konusu olacaktır.Sonuç olarak tüm personellerin PDKS sistemine dahil edilmesi, kayıtların saklanması, ücret bordrolarının da işçilere imzalatılması elzemdir.
-OKURDAN GELENLER-
SORU: 2008 sonrası ilk defa sigortalı olanlar engelli emeklisi olamayacak mı, bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
CEVAP: 01.10.2008 sonrası ilk defa sigortalı olanlar “Vergi İndirim Belgesi” emekli etmeyecek.Yönetmeliğe göre ağır engelli olduğu tespit edilmiş ise sıkıntı yok, fakat yüzde 40 ila yüzde 59 arasında ise birden fazla hastalık olsa da vergi indirim belgesi alınması SGK Sağlık kurulu olur vermedikçe emekli olunmayacaktır.30.09.2008 tarihinden önce vergi indirim belgesi almaları, geçici madde düzenleme ile erken emekli ederken ne yazık ki 5510/4-a statüsünden ilk defa sigortalı olanlar için düzenleme olmadığı için ileride emekli olmasında sıkıntı ortaya çıkacaktır.
SORU: Bazı aylar işlerin yoğunluğu nedeniyle hafta tatili günlerinde de çalışıyoruz. Bazı hafta tatillerinde 4 saat bazı hafta tatillerinde 8 saat çalışıyoruz. Hafta tatili ücreti nasıl hesaplanıyor?
CEVAP: Kesintisiz 6 gün çalışmanın ardından gelen 7.gün yani hafta tatilinde çalışma var ise bu çalışmanın 7,5 saatten az olması halinde dahi işçi, çalışmasa da alması gereken normal günlük yevmiyesi haricinde 1,5 günlük yevmiyeye daha hak kazanır. Hafta tatili çalışmaları çalıştığınız saat üzerinden hesaplanmaz. Buna göre hafta tatilinde on dakika çalışması olsa dahi ilave 1,5 günlük yevmiyeye hak kazanmış sayılır.
Comments