Net Asgari Ücret Değişir mi?
- Fırat Çalışkan
- 28 Oca
- 2 dakikada okunur
Asgari Ücret Yönetmeliğinin 6. maddesinde; “Komisyon, asgari ücreti bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirler. Ücretin, bir günlük olarak belirlenmesi esastır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş miktarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapılır.” hükmü yer alır. Bu kapsamda günlük brüt asgari ücretten yasal kesintiler yapılır ve net asgari ücret işçiye ödenir.
-Asgari Ücrete Etki Eden Kesintiler-1) Yasal Kesintilerİşçiye ödenen brüt ücretten SGK, Gelir ve Damga Vergisi kesintisi yapılır. Kalan tutar işçiye ödenir. İçinin durumu ve yaptığı işe göre prim oranı ve gelir vergisi kesintisi durumu değişebilir. Örneğin: Kapıcı olarak çalışan işçiden gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmaz. Yine aynı şekilde yeraltında çalışan maden işçisinden de vergi kesintisi yapılmaz. Dolayısıyla bu işçilerin net asgari ücreti yüksek olacaktır. Gelir vergisi diliminin değişmesi nedeniyle brüt asgari ücretten net asgari ücrete giden hesaplamada net asgari ücrette düşmeye neden olabilir. Örneğin: Asgari ücret alan işçiye yıl içinde fazla mesai, prim vb. ek ödemeler nedeniyle kümülatif gelir vergisi matrahı artacağından dolayı gelir vergisi dilimi artacaktır. SGK prim kesintileri de işçinin emekli olup olmadığı, fiili hizmet süresi eklenecek işlerde çalışıp çalışmadığı gibi duruma göre farklılık gösterir. Örneğin; Normal çalışandan yüzde 14 SGK, yüzde 1 işsizlik primi kesilirken emekli çalışandan yüzde 7,5 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılır. Durumdaki farklılığa göre net asgari ücret farklılık gösterecektir. 2) Özel Kesintiler İşçinin özel durumundan veya tüm çalışanlara değil de yasal zorunluluk kapsamında olan çalışanlardan yapılan kesintileri ifade eder.
- BES Kesintisi prime esas kazanç üzerinden en az yüzde 3 kesilir.
- İşçinin nafaka ödemesi varsa mahkemece belirlenen tutar kadar kesinti yapılır.
- İşçinin maaşında haciz varsa 1/4 oranında kesinti yapılır. Amme alacakları kapsamında haciz varsa ve asgari ücretli ise 1/10 değilse 1/4 kesinti yapılır.
- Avans kesintisi, işçinin ay içinde aldığı avanslar net ücretinden düşülür.
- Ücret kesme cezası, işçiye verilen ücret kesme cezası net ücret üzerinden bir ayda 2 gündelikten fazla olmamak üzere
- Diğer kesintiler, işçinin onayı ile kesilebilecek kesintiler.
Kısaca yasal kesintiler toplamı brüt ücretten düşülür, özel kesintiler toplamı da net ücretten düşülerek kalan tutar işçiye ödenir. 3) Net ücreti artıran özel durumlar- Özel sigorta indirimi - Sendika aidatı indirimi - Engellilik İndirimi - Askerlik borçlanmasının gelir vergisinden indirilmesi vb.
Bu durumlarda gelir vergisi matrahından indirim yapılacağı için daha az gelir vergisi ödenmiş olacağından dolayı net ücrette artışa neden olacaktır.
Sonuç olarak, asgari ücret hesabında işçinin yaptığı iş, durumu kesinti oranlarına etki eder. Bu nedenle net asgari ücret hesabı azalıp artabilir.
Comentarios