top of page

Çamerya Katliamı unutulmadı

Babaeski Balkan Türkleri Dayanışma Derneği, 27 Haziran Cuma günü düzenlediği basın açıklamasında 1944-1945 yılları arasında Çamerya’da yaşanan katliamı bir kez daha gündeme taşıdı. Dernek üyesi Mehmet Kamar, yaptığı açıklamada uluslararası kamuoyuna seslenerek Yunanistan'ı kendi tarihiyle yüzleşmeye çağırdı.

Babaeski Balkan Türkleri Dayanışma Derneği, gerçekleştirdiği basın açıklamasında, 1944-1945 yılları arasında Yunan şovenist gruplar tarafından Arnavut Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen Çamerya Katliamı’nı andı.

27 Haziran 2025 Cuma günü gerçekleştirilen basın açıklamasında dernek üyesi Mehmet Kamar’ın yaptığı açıklamada, 81 yıl önce 3 bin erkek, 214 kadın ve yaklaşık 100 çocuğun katledildiği, 745 kadına tecavüz edildiği ve 68 köyde 5.800 evin yakıldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, bu katliamın insanlık suçu ve açık bir soykırım olduğu vurgulandı. Yunanistan’ın uluslararası arenada insan hakları savunuculuğu yaptığına dikkat çeken Kamar, Tripolice, Mora ve Çamerya’daki soykırımların resmen tanınması gerektiğini söyledi. “Arnavutluk Meclisi 1994 yılında aldığı kararla 27 Haziran’ı Çamerya Soykırımı Anma Günü olarak kabul etmiştir” diyen Kamar, bu tarihi unutturmayacaklarını dile getirdi.

Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözlerine de yer veren Kamar, dernek olarak her türlü nefret ve düşmanlık söylemine karşı barışı savunduklarını ve bu yolda çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

"YAPTIKLARI SOYKIRIMI KABUL ETMELİDİRLER"

Yapılanın adının etnik temizlik ve soykırım olduğunu aktaran Babaeski Balkan Türkleri Derneği Üyesi Mehmet Kamar; "Yunan şövenistler 81 yıl önce 1944 Haziran ayından başlayarak 1945 Mart ayına kadar Çamerya Bölgesinde büyük bir katliam gerçekleştirmiştir.

Bu katliamda 3000 erkek, 214 kadın ve yaklaşık 100 çocuk katledilirken 745 Arnavut Müslüman kadına da tecavüz edilmiştir. 68 köyde 5800 ev yakılmış, 2000’in üzerinde insan baskı ve zulümden kaçarken yollarda hayatını kaybetmiştir.

Bunun adı etnik temizlik ve soykırım değil de nedir?

Uluslararası platformlarda her söylemlerinde insan haklarını ön plana çıkaran ve ülkelerinin medeniyetin beşiği olduğunu iddaa eden Yunan yetkilileri Tripolice, Mora ve Çamerya da yaptıkları soykırımı kabul etmelidirler.

Arnavutluk Meclisi 1994 yılında aldığı kararla  27 Haziranı  ‘Çamerya Soykırım Anma Günü’ olarak kabul etmiştir.

Bugün burada toplanmamızın sebebi;  Çamerya’da yaşananları unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı göstermektir. Geçmişten ders alıp geleceğin nefret  değil barış üzerine tesis edilmesi gereklilğini hatırlatarak, her fırsatta Türkiye’ye yönelik haksız ve nefret dolu ithamlarda bulunan Yunan yetkililerini  kendi tarihleri ile yüzleşmeye davet ediyor, önemini bir kez daha vurguluyoruz.

Büyük Atatürk’ün çok değerli bulduğumuz ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ sözlerini ilke edinmiş bir sivil toplum kuruluşu olarak,  başta bölgemiz olmak üzere tüm dünyada barış dolu bir geleceğin inşa edilmesini arzu ediyor ve bu yönde çalışmalarımızı inançla sürdürmeye devam ediyoruz.

Bu bağlamda Çamerya Katliamını asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı belirtir, anma etkinliğimize katılım sağlayan sayın basın mensuplarına, değerli katılımcılarımıza ve misafirlerimize şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.



Comments


bottom of page