top of page

Yuvalı Deresi’nde yeni iddia!

Yuvalı Deresi’ndeki kirlilik iddiaları yeniden gündemde. Daha önce tepkilere neden olan atık deşarjının bu kez farklı bir noktadan sürdüğü öne sürülürken, bölgedeki mera alanlarının da çöplüğe dönüştüğü belirtiliyor.

Lüleburgaz'a bağlı Büyükkarıştıran mevkiinde bulunan Yuvalı Deresi ile ilgili daha önce gündeme gelen kirlilik iddialarına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

Mart ayından beri bölgede gelişigüzel deşarj edilen atıklar, çevre duyarlısı vatandaşların dikkatini çekmişti. Olaylar kamuoyuna yansıdıktan sonra atık hattından bir süre temiz suyun aktığı ve sonrasında yine kirli su aktığı iddiaları öne sürülmüştü. Şimdi ise çevre aktivisti Hakan Dedeoğlu, dereye atık deşarjının farklı bir noktadan devam ettiğini ileri sürdü.

Dedeoğlu, Trakya’daki su kaynaklarının önemine dikkat çekerek, “Değerli Trakyalılar! 40 yıllık çevre mücadelemde Trakya bölgesini insan vücuduna benzetmişimdir. Ergene Nehri’ni vücudun atardamarı, dereleri ise kılcal damarları olarak ifade etmişimdir. Ne yazık ki yıllar içinde atardamarı koruyamadık. Hiç olmazsa kılcal damarlarımızı, yani temiz kalan dere sularımızı korumalıyız. Bu sular; toprağa, havaya ve doğal yaşamın içindeki tüm canlılara hayat vermektedir” ifadelerini kullandı.

Yuvalı Deresi çevresinde yaptığı gözlemleri de paylaşan Dedeoğlu, “Bir süredir dereye deşarj edilen atıkların, göz önünde olmaması adına köprünün hemen yanındaki noktadan yaklaşık 200 metre güney yönünde yeniden döşenen borular aracılığıyla aynı dereye bırakıldığını gördük” dedi.

Bölgedeki mera alanına da değinen Dedeoğlu, dere çevresinin aynı zamanda hayvan otlatılan bir alan olduğuna işaret ederek, “Büyükkarıştıran’daki Yuvalı Deresi’nin hemen yanı büyük bir mera alanıdır. Ancak bu alanın yıllardır amaç dışı kullanılarak adeta çöplüğe dönüştürüldüğünü görüyoruz” şeklinde konuştu.

Çevre sorunlarının geleceğe etkilerine de dikkat çeken Dedeoğlu, “Su kaynaklarının tükenmesi halinde geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalınacaktır. Bu nedenle tüm çalışmaların doğru planlamalarla, kayırmalardan uzak ve gerçekçi bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Dedeoğlu, açıklamasının sonunda yetkililere çağrıda bulunarak, konunun siyasi tartışmaların ötesinde ele alınması gerektiğini belirtti.

bottom of page