“Sırada Endonezya var”
Lüleburgaz’ı ve Türkiye’yi çeşitli uluslararası festivallerde temsil eden Uçaneller Kuklaevi Romanya’nın Craiova kentinde yapılan Uluslararası Occupy Festivali’nden döndü.
Cüneyt KIRIM
Lüleburgaz’ın uluslararası alandaki en önemli ekibi olan Uçaneller Kuklaevi Romanya’nın Craiova şehrinde 25 Ağustos -2 Eylül tarihleri arasında yapılan Uluslararsı Occupy Street Festival’inde gösteri, atölye çalışmaları ve düzenledikleri ‘Çocuklar İçin Kuklalar Sergisi’ni başarıyla tamamlayıp Lüleburgaz’a döndü.
4 OYUN, 10 ATÖLYE VE İLK ULUSLARARASI SERGİ
Festivale bu yıl ‘DÜŞ GEMİSİ’ adlı oyunla katılan ekip oyunu kentin farklı mekanlarında İngilizce olarak 4 kez sahneledi.
Oyunların dışında çocuklarla birlikte 10 kez de ‘İlk Kuklam‘ adlı atölye çalışması gerçekleştiren Uçaneller Kuklaevi bir ilke imza atarak ‘Çocuklar İçin Kuklalar‘ başlıklı ilk uluslararası sergilerini de festival kapsamında gerçekleştirerek katılımcıların beğenilerine sundular.
15 ÜLKE, 150 SANATÇI, İKİ SERGİ VE 20 FARKLI GÖSTERİ
Her yıl farklı bir tema ile çocuklar ve kent halkı ile buluşan festivalin bu yılki teması ‘steampunk’ olarak belirlenmişti.
Festivale İtalya, Fransa, Almanya, İspanya, Brezilya, Arjantin, Meksika, Estonya, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Polonya, Avusturya, Finlandiya’dan ekipler katılırken Türkiye’yi Uçaneller Kukla evi temsil etti.
Festival boyunca 150 sanatçı farklı oyunlar ve gösterilerle çocuklarla buluşurken atölye çalışmaları, sergiler ve konserler festivale renk kattı.
‘SEKİZ GÜN BOYUNCA BİR MASALDA YAŞADIK’ ‘
Festival dönüşü Uçaneller Kuklaevi Genel Sanat Yönetmeni Mesut Sarıoğlu festivale ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
Sarıoğlu, Craiova’daki festivale sekizinci kez davet edildiklerini belirterek, bu yıl ilkleri yaşadıklarını söyledi.
Bu yıl ilk kez uluslararası alanda sergi açtıklarını kaydeden Sarıoğlu şunları kaydetti:
“Craiova artık bizim Lüleburgaz’dan sonra en çok sahne alıp atölye çalışması yaptığımız kent oldu. Bu yıl sekizinci kez festivale davet edildik. Festivale İngilizce oynadığımız Düş Gemisi adlı oyunumuzla katıldık. Kentin değişik alanlarında dört kez sahnelediğimiz oyunun yanında beş gün boyunca günde iki seans olmak üzere ‘İlk Kuklam Atölyesi’ ile Craiova Kültür Müzesi’nde çocuklarla buluştuk. Bu yılı daha özel kılan ise ilk kez uluslararası alanda açtığımız sergi oldu. Bu sergide çocuklar için tasarlayıp ürettiğimiz kuklalarımızı sergiledik. Sergi çocuklar kadar yetişkinlerin de beğenisini kazandı.”
Sekiz gün boyunca bir masalın içinde yaşadıklarını belirten Sarıoğlu, önümüzdeki yıl için bu yıldan davet aldıklarını, farklı bir festivale denk gelmez ise seve seve katılım sağlayacaklarını belirtti.
Ekim ayında uluslararası bir festival için Endonezya’da olacaklarını söyleyen Mesut Sarıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; ‘Kukla Tiyatrosu özelinde Lüleburgaz’ın ve Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olmak bizi onurlandırıyor. 35 ülkede 160’a yakın festivalde dünya çocukları ile buluştuk. Yolculuğumuz devam ediyor. Ekim ayı başında kendi sahnemizde kasabalı çocuklarımızla yeni sezonda buluşmaya başlayacağız.”
Comments