top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Güdücüoğlu

TEKNOLOJİ VE EĞİTİM 

 İçinde bulunduğumuz yüzyılda sürekli yenilenen ve değişen bilgiyi izliyor, hızla gelişen teknolojiyi yakalamaya çalışıyoruz. Bu arada da geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitiminin nasıl olması gerektiğini araştırıyoruz. Çocuklarımızın ne kadar faklı olduğunu gözlemliyor, kendilerini doğru yetiştirilmesi konusunda daha iyi ne yapmalıyız diye araştırıyoruz. Teknoloji hızla gelişirken çocuklarımızın hayatında bu araçları ne kadar kullanmalıyız, eğitimde nasıl yararlanmalıyız diye uzmanlarca sorguluyoruz. Bilgisayarlı eğitimin faydaları incelendiğinde çeşitli kazançları olduğu gibi, çeşitli eksileri de mevcut.

 Bilgisayarı paylaşma, grup çalışmasında artan performansı çoğaltır. Bilgisayar öğretime canlılık, çeşitlilik ve kaliteyi getirir. Bilgisayarda yorulma, moral bozukluğu gibi sorunlar olmayacağı için bu nedenler eğitimi etkilemez. Bilgi depolamayı pratikleştirir. Bilgiye ulaşımı kolaylaştırır. Öğrenme yollarını çeşitlendirir. Öğrencilerin aktif bir şekilde derse katılımını sağlar. Bunun dışında da olumsuzlukları da çoktur. Bilgisayarlı yaşam, sağlığı bozar. Asosyalleştirir. Maliyetli ve masraflı bir yoldur. Tek tip birey yetişmesine neden olur. Kitap okuma alışkanlığını azaltır. Öğretmen, öğrenci ilişkisini olumsuz etkiler. İnternet Alemi bir okyanus gibi uçsuz bucaksız olduğundan, yanlış bilgiye ulaşma, yanlış bilgilendirme gibi olumsuzluklara neden olur.

 New York Times’a  göre Silikon Vadisinin sahipleri çocuklarını tamamen bilgisayarsız bir okula gönderiyorlar. Bilgisayar devleri, çocuklarını daha doğal bir ortamda, teknolojiden uzak yetiştirmeliyiz diye düşünüyorlar demek ki. Bu eğitim yuvası E-Bay, Google, Apple, Yahoo ve Hewlett-Packard gibi teknoloji devlerinin çocuklarını okuttuğu "Waldorf School of the Peninsula" okulu. Okulu ilginç kılan ve müstesna insanların rağbet etmesine sebep olan tek bir özelliği var oda, eski usul eğitim yapması. Yani bu okulda bilgisayar, leptop, yâda tablet gibi hiçbir teknolojik alet bulunmuyor. Akıllı tahtalar yerine eski karatahtalar, tebeşirler, kâğıt kalem gibi tamamen çocuğun tüm becerilerini ortaya koyacak eski malzemeler kullanılıyor. Ayrıca örgü, dikiş iğneleri ve bazen de çamurla aktivitelerin yapıldığı yani tamamen çocuğun el becerilerini geliştiren birçok ders var. Bunun dışında bolca oyun odaklı öğrenme ve hikâye anlatma var. Kısacası bu okuldaki bir çocuk yemek yapmaktan tutun, dikiş dikmek, bahçede çalışmak, heykel yapamaya kadar birçok konuda eğitim alıyor. Bu eski usul eğitim, çocuğun el becerisinden, zekâ gelişimine kadar her şekilde olumlu katkı sağlıyor.

 Teknolojik her cihaz başta çocuklar olmak üzere zekâ tembelliğine yol açıyor. Bu teknolojiyle haşır neşir olan çocukların radyasyona maruz kalmalarının yanı sıra, obeziteye yatkın olmaları ve daha saldırgan bir ruh hali içinde olmaları, bir çok defa çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda dile getirilmiş. Buna rağmen birçok aile, çocuklarına daha iyi bir eğitim sağlamak için akıllı tahtalardan tutun, her türlü teknolojik aletlerin olduğu okulları tercih etmeleri konusunda iyi düşünmeleri gerekmektedir. Çocuklarımızın klavyeyi iyi kullanması onun çok başarılı olduğunu göstermez. Bilgisayar bağımlısı çocuklarımız günün birinde beden ve beyin tembeli olan biri haline gelebilir.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page