top of page
Yazarın fotoğrafıFırat Çalışkan

RAMAZAN BAYRAMI ÇALIŞMALARI

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun'un 2. maddesine göre "Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gündür."

Ramazan Bayramı ve Arefe günü çalışmalarında işçilerin hak ettiği ücretler şu şekildedir:

-9 Nisan saat 13:00'a kadar yapılan çalışmalar genel tatil kapsamına girmediği için ilave bir ücret ödenmeyecektir.

- 9 Nisan tarihinde çalışan işçinin çalışma saatlerinin bir kısmının genel tatilin başlangıcı olan 13:00'dan sonrasına denk gelmesi durumunda ilave 1/2 oranında ek ücrete hak kazanacaktır.

- 9 Nisan saat 13:00'dan 12 Nisan gece 00:00'a kadar yapılan çalışmalarda işçinin çalışma saatlerinin tamamı genel tatil saatleri kapsamında olması nedeniyle işçi ilave bir günlük ücrete hak kazanacaktır.

- 12 Nisan'ı 13 Nisan'a bağlayan gece 00:00'dan sonraki çalışmalarda işçinin çalışma saatleri genel tatil kapsamına girmediği için ilave bir ücret ödenmeyecektir.

 

-İKRAMİYE ÖDEMELERİ KIDEM TAZMİNATINA DAHİL EDİLİR Mİ?İşçinin kıdem tazminatı ödenirken giydirilmiş brüt ücreti esas alınır. Yani işçinin çalışması karşılığı aldığı brüt ücretinin yanında ek menfaatler, sosyal yardımlar vb. dahil edilir.İşçiye yapılan ek menfaatlerden biri de ikramiye ödemleridir. İşyeri uygulaması haline gelmiş, iş sözleşmeleri ile kararlaştırılmış veya düzenli olarak yapılan ikramiye ödemleri kıdem tazminatı hesaplanırken giydirilmiş brüt ücrete eklenir.İkramiye ödemeleri kıdem tazminatına eklenirken toplam ikramiye bedelinin bir aya denk gelen karşılığı bulunur.

Örneğin: Yılda 3 kez 15.000 TL ikramiye ödemesi yapılan işçiye kıdem tazminatı ödenirken ikramiye ödemesi giydirilmiş brüt ücrete eklenmesi gerekir.15.000x3 = 45.000 TL45.000/12= 3.750 TL (Bir aylık karşılığı)Giydirilmiş ücrete 3.750 TL eklenir. Örneğe göre bir yıl çalışan asgari ücretlinin brüt kıdem tazminatı (20.002,50+3.750)= 23.752,50 TL'dir.

İşveren burada kıdem tazminatı tavanına dikkat etmelidir. Giydirilmiş brüt ücret bir yıllık tavan tutarın üstüne geçmemelidir. Ancak işveren dilerse tavan tutarının üstünde ödeme yapabilir. SGK ve Gelir Vergisi kesintisi yapması şartıyla Kıdem tazminatında giydirilmiş brüt ücretin doğru belirlenmesi ve kıdem tazminatının da doğru olarak hesaplanması gerekir. Aksi durumda işçiye az veya hak edişinden fazla kıdem tazminatı ödemesi yapılmış olur.Kıdem tazminatından tavan aşılmadığı sürece tutarı ne olursa olsun damga vergisi haricinde kesinti yapılmaz.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page