top of page
Yazarın fotoğrafıFırat Çalışkan

Bayram ikramiyelerini kimler alacak?

Ramazan Bayramı için emekli bayram ikramiyeleri 2-5 Nisan tarihleri arasında ödenecek.Bayram ikramiyesinden 31 Mart 2024 tarihine kadar emeklilik dilekçesi veren emekliliğe hak kazanan diğer sigortalılar da yararlanacak. Emeklilik dilekçesini 1 Nisan'dan sonra verenler bu yılki Ramazan Bayramı'nda ikramiye alamayacak.Emeklilik dilekçesini 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında verenler Kurban Bayramı'nda ikramiyeden yararlanacaklar. Emekli veya hak sahiplerinin Nisan ayı içinde fakat bayram öncesi vefatı durumunda, bayram ikramiyesini hak sahipleri alabilecek.Ölen eşinden veya anne-babasından dolayı dul-yetim aylığı alanların bayram ikramiyesi hisseleri oranında ödeniyor. Örneğin, ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50'si oranında dul aylığı bağlanmış olan eşe 1.500 lira; yüzde 25'i bağlanmış olan kızına ise 750 lira ikramiye ödenecek.Herhangi bir işte çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayanlar eşinin aylığının yüzde 75'ini almakta olduklarından, 2.000 lira ikramiye verilecek.

-Çift maaş alanın ikramiyesi-

SGK'dan birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara, en fazla ödemeye hak kazandıkları dosya üzerinden ikramiye veriliyor.Bir kişi hem kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı, hem de ölen eşinden dolayı dul aylığı alıyorsa sadece kendi emekliliğinden dolayı 3.000 lira ikramiye alacak.Bir kadın hem dul aylığı, hem de yetim aylığı alıyorsa en yüksek aylık aldığı dosyadaki oran üzerinden tek ikramiye alabilecek. Emekli aylığı ile birlikte sürekli iş göremezlik geliri alanlar ise sadece emekliliğinden dolayı 3.000 lira ikramiye alacaklar.Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alabiliyor.

 

-OKURDAN GELENLER-

 

SORU: İstifa etmem halinde kullanmadığım yıllık izinlerimin ücretini alabilir miyim?

CEVAP: İşçinin iş akdi devam ederken hak edip, kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücret iş akdi devam ettiği sürece ödenemez biriken izinlerin kullandırılması gerekir. Ancak iş akdi sonlandırılmasının ardından biriken sürelerin ücreti fesih sebebi ne olursa olsun işçiye ödenmesi gerekir.

İş akdinin sonlanış biçimi ne olursa olsun işçiye kullanmadığı yıllık izin sürelerinin ücreti ödenmelidir.

Yıllık izin ücreti için işçinin bir günlük kazancı bulunur Brüt Maaş/30 = Günlük kazanç ardından günlük kazanç ile toplam izin hakkı çarpılır örneğin 30 gün kullanılmamış izin varsa Günlük kazanç x30 = Brüt yıllık izin alacağı ortaya çıkar. Yıllık izin alacağından SGK, gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmalıdır.

Bakiye süreler dikkate alınmaz Örneğin işçinin kıdemi 4 yıl 6 ay ise 4 yılın ücreti ödenir. 6 ay dikkate alınmaz. İşçi yeniden işe girmesi durumunda bu süre kıdemine eklenir.

 

SORU: İş arama iznim verilmedi, bu sürelerde çalıştım bu sürelerin ücreti nasıl hesaplanmalı?

İş arama izni, ihbar süresi içerisinde çalışan işçiye günlük 2 saat olarak verilir. İşçiye 2 saat verilen iş arama izni ücretli izin olması nedeniyle ücretinden kesilemez. İş arama izni fiilen çalışılan günlerde verilir.

Örneğin, Haftada 2 gün tatil yapılan işyerinde işçiye 5 gün için iş arama izni verilir. İşçinin iş arama izninde çalışması durumunda bu sürelerin ücreti yüzde 100 zamlı ödenir.

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page