Şişecam işçileri affetmeyecek!
- Hamza Dalgıç
- 11 saat önce
- 2 dakikada okunur
"Cam işçisi bu zor günlerinde yanında olmayanları asla affetmeyecektir"
Şişecam Lüleburgaz fabrikasında 22 işçinin işten çıkarılmasının ardından cam işçileri, 20 Ekim Pazartesi günü saat 14.00’te Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. İşten çıkarılan işçilerden olan İsmet Aslan’ın okuduğu açıklamada:’’ "Cam işçisi bu zor günlerinde yanında olmayanları asla affetmeyecektir" denildi.



Lüleburgaz’daki Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi önünde toplanan işçiler, basın açıklaması düzenleyerek Şişecam’ın “verimsizlik” gerekçesiyle 22 işçiyi işten çıkarmasına sert tepki gösterdi.
15 ila 20 yıldır fabrikada çalışan işçiler, Şişecam’ın bugünkü büyüklüğüne kendi emekleriyle ulaştığını belirterek “Şişecam bu noktaya bizim alın terimizle geldi. Biz çalıştık, biz ürettik. Şimdi ise bizi kapının önüne koyuyor” dedi.
Basın açıklamasını okuyan İsmet Aslan, gerekçelerin asılsız olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı; “Şişecam yöneticilerine soruyoruz: Verimsiz olduğumuzu 20 yıl sonra mı anladınız? Asıl amaç, daha düşük ücretli yeni işçiler alarak ortalama ücretleri düşürmek. Toplu sözleşme öncesi yapılan bu işten çıkarmalarla işçilerin mücadele isteği kırılmak isteniyor. Biz bunun farkındayız.”
Aslan, Şişecam’ın yıllarca kendi emekleri üzerinden rekor kârlar elde ettiğini hatırlatarak, “Dev bir tekel haline getirdiğimiz Şişecam büyüdükçe büyüdü ama bugün bizi, performans düşüklüğü gibi asılsız suçlamalarla sokağa atıyor” sözleriyle tepki gösterdi.
Açıklamada ayrıca, hükümetin ekonomi politikalarına da dikkat çekildi. Şirketin bu kararı siyasi iktidarın uyguladığı ekonomi programından cesaret alarak verdiği iddia edilerek şu ifadelere yer verildi; “Şişecam bu cesareti Erdoğan ve Şimşek’in ekonomi programından alıyor. Bu program patronların kârını korurken, işçilerin ücretleri açlık sınırının altına itiliyor. Asgari ücret açlık sınırının, cam işçisinin ücreti ise yoksulluk sınırının altında kalmıştır.”
"SESSİZ KALMAK ONAYLAMAKTIR"
İsmet Aslan, yalnızca Şişecam yönetimine değil sendika yönetimine de seslendi. Üyesi oldukları Kristal-İş Sendikası’na mücadele çağrısında bulunan cam işçileri şu ifadeleri kullandı; “Şişecam’ın bu fütursuzca tavrı yalnızca işçilere değil, sendikal örgütlülüğe de bir saldırıdır. Sendikamızı bu saldırıya karşı cam işçisinin yanında durmaya çağırıyoruz. Sessiz kalmak, onaylamaktır. Cam işçisi bu zor günlerinde yanında olmayanları asla affetmeyecektir.”
Basın açıklamasında, işçilerin örgütlü ve kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceği mesajı da verildi; “Bizler her türlü hukuki ve fiili mücadelemizi sürdüreceğiz. Siz değerli dostlarımızın bizleri yalnız bırakmayacağına inanıyoruz. Şimdi mücadelemizi ve birlikteliğimizi daha da büyütme zamanı.”
Açıklama, “Kurtuluş yok, tek başına; ya hep beraber, ya hiçbirimiz! Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganlarıyla sona ererken, işçiler hem Şişecam yönetimine hem de sendika yönetimine karşı mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.