top of page

Özel öğrencilerden özel üretim!

“Sevgilerini katıyorlar”

Lüleburgaz Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Meslek Okulu, öğretmen ve öğrencileri okulda ürettikleri çeşitli ürünlerden gelen kazanç ile öğrencilere harçlık veriyor. Öğrenciler, alanında uzman ve yetkili öğretmenleri ile birlikte deri el işi ürünlerini, el dokuma ürünlerini, baskı, ahşap boyama, takı gibi ürünleri yaparken okul bahçesinde bulunan sera ile de tarım alanında yetiştirdikleri ürünler ile de kendilerini her alanda geliştiriyor.


Lüleburgaz Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Meslek Okulu, öğretmen ve öğrencileri okulda ürettikleri çeşitli ürünlerden gelen kazanç ile öğrencilere harçlık veriyor.

Özel gereksinimli öğrencilerin bu sayede zihinsel gelişimine destek olunuyor ve sosyal alanda kendilerini geliştiriyor.

Öğrenciler, alanında uzman ve yetkili öğretmenleri ile birlikte deri el işi ürünlerini, el dokuma ürünlerini, baskı, ahşap boyama, takı gibi ürünleri yaparken okul bahçesinde bulunan sera ile de tarım alanında yetiştirdikleri ürünler ile de kendilerini her alanda geliştiriyor.

Ardından yetiştirilen ve üretilen el işi ürünleri satılarak öğrencilere harçlık olarak dağıtılıyor.

Okul Müdürü Alper İlaslan, yaptıkları projeler ile her alanda aktif olarak özel gereksinimli öğrencilerin gelişimine katkı sağladıklarını söyledi.

Okul bünyesinde Tarım Teknolojileri Alanı, El Sanatları Alanı ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı bulunduğu ve çalışmaların buralarda yapıldığı belirtildi.

Öğrencilerin Tarım Teknolojiler Alanı’nda tohumdan yetiştirmeye başladıkları sebze ve meyvelerin gelişimine tanık olurken, El Sanatları Alanı’nda yaptıkları çalışmalar ile el becerilerini geliştiriyor.

Öte yandan, Yiyecek İçecek Hizmet Alanı’nda okul da yemek istedikleri yiyecekleri mutfakta gözetmen öğretmenler eşliğinde pişiren öğrenciler kendi menülerini oluşturuyor.

“KAZANDIKLARI BECERİLERİ KALICI HALE GETİRİYORLAR”

Okul Müdürü Alper İlaslan, bu projeler ile öğrencilerin hayatlarına dokunuşlar yapıldığını belirterek, “Özel Eğitim Meslek Okulu öğretim programının amacı; zihinsel yetersizliği/otizmi olan öğrencilerin alana ilişkin mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi, çalışma hayatına katılımlarının desteklenmesi ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır. Bu program ile nihai olarak hafif düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizmi olan öğrencilerin atölye ve iş yerlerinde yapılan teorik eğitim ve mesleki uygulamalar sonucunda temel mesleki becerilerinin kazandırılmasının yanında toplumsal bütünleştirmenin sağlanması hedeflenmektedir. Bu hedefler doğrultusunda bütün alanlarımızda öğrencilerimize iş ahlakı, mesleki beceriler gibi temel konularda iş başı uygulamalar yoluyla eğitim verilmektedir. Eğitimler ile birlikte öğrencilerimiz öğrendiklerini birebir uygulama şansı bularak kazandıkları becerileri kalıcı hale getirmektedirler” dedi.

ÖĞRENCİLERE EŞİT OLARAK PAYLAŞTIRILIYOR!

Öğrencilerin ürettikleri ve yetiştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren İlaslan; “El Sanatları atölyemizde öğrencilerimiz ile birlikte; el dokuma şal, örme bere, tahta baskılı çanta ve kırlent, deriden kartlık ve cüzdan, baskılı kupa bardak, ahşap boyama, takı tasarımı, epoksi anahtarlık, keçe anahtarlık, keçe kitap ayracı gibi ürünler üretmekteyiz. Tarım Teknolojileri Alanı’nda okulumuz bünyesinde bulunan serada; marul, ıspanak, roka, tere, soğan, sarımsak vb. ürünler üretilmekte, Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı kapsamında ise irmik helvası, sütlaç, kurabiye, pizza, makarna, sebze ve meyvelerle salata, pide vb. öğrencilerimiz üretim sürecine baştan sona dahil edilmektedir. Üretilen bu ürünlerin okulumuz döner sermaye işletmesi kapsamında satışlarının yapılıp elde edilen gelirden öğrencilerimizin hakedişleri eşit olarak paylaştırılmaktadır. Bu sayede öğrencilerin hem okul hayatına hem de ileriki meslek hayatlarına dair olumlu yönde motive olmalarını sağlayarak gelişimlerine katkıda bulunmuş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Müdür Alper İlaslan, başta Müdür Yardımcısı Cengiz Tolanvağa’ya, El Sanatları Öğretmeni Halit Can Topaç’a, El Sanatları Öğretmeni Emel İnan’a, Yiyecek İçecek Öğretmeni Ali Arıkoğlu’na ve Tarım Öğretmeni Yasemin Şen Dülger’e olmak üzere tüm öğretmenlere teşekkür etti.

Lüleburgaz Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Meslek Okulu, bünyesinde meslek edindirme atölyelerinde yapılan çalışmaların İnstagram üzerinden ‘ozelcocuklar_ozeluretimler’ sayfasında paylaşıldığı kaydedildi.

Okul da üretilen ürünlerin sanal ortamda satışı yapılmazken, sadece okul binasında satışı yapıldığı belirtildi.

410 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page