top of page

“Çevre katliam ruhsatı dağıtılıyor”

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, ÇED raporlarını eleştirirken, “Artık çevre katliam ruhsatı dağıtılıyor” ifadelerini kullandı.

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreçlerinin ülkemizde amacını yitirdiğini, artık “olur raporu dağıtım bürosuna” dönüştüğünü belirtti.

Gündoğdu, konuşmasında ÇED raporlarının yüzde 99’unun olumlu çıktığını vurgulayarak, “Yirmi üç yıldır, ÇED çevreyi korumak için değil, projelere kılıf olmak için kullanılıyor. ÇED kâğıt üzerinde, tahribat ise sahadadır.” dedi.

Bilimsel kriterlerden uzaklaşılmış, hukuki ihlaller görmezden gelinmiş ve projelerin sosyal boyutunun yok sayıldığını ifade eden Gündoğdu, bu nedenle çevre sorunlarının büyüdüğünü, doğal alanların yok olduğunu ve halk sağlığının ciddi anlamda tehdit altında bulunduğunu kaydetti.

“ISTRANCA DAĞLARI DELİK DEŞİK EDİLMEKTE”

Kırklareli özelinde yaşanan sorunlara da değinen Gündoğdu, “Istranca Dağları plansız RES ve maden projeleriyle delik deşik edilmekte, orman ekosistemi parçalanmaktadır. Longoz Ormanları ise kontrolsüz tarımsal faaliyetler, kaçak yapılaşma ve kirletici projeler nedeniyle baskı altında.” ifadelerini kullandı.

Trakya, Kaz Dağları ve Istranca’daki maden ruhsatlarının binlerce yıllık ormanları yok ettiğini belirten Gündoğdu, “Nerede ÇED raporlarınız arkadaşlar? Nerede? Neden korumuyor bu ÇED raporları? Hatta korunamıyor, can damarlarımızı yok ediyor maalesef.” dedi.

Gündoğdu, kırma eleme tesisleri ve taş ocaklarının hem su kaynaklarını tehdit ettiğini hem de köylünün yaşam kalitesi ve tarım alanlarını yok ettiğini vurguladı.

Ergene Havzası’na dikkat çeken Gündoğdu, “Ergene Havzası yıllardır ‘Temizledik, bitti, şimdi halloldu’ denildi ama kirlilik sürüyor. Nehir hâlâ kirli akıyor ve tarımı ciddi şekilde etkiliyor. Peki, ÇED’ler vermiştiniz, o ÇED’ler ne oldu?” ifadelerini kullandı.

Kırklareli’ne planlanan Nükleer Santral projesine de tepki gösteren Gündoğdu, “Bir kente nükleer gölge düşüyorsa o kentin geleceği de kararır. Bu ekosistem kırılganlığı nedeniyle asla kabul edilemez.” dedi.

ÇED raporlarının artık çevreyi korumayan bir risk belgesi niteliğinde olduğunu söyleyen Gündoğdu, “Yirmi üç yıldan bu yana ÇED raporu değil, adeta çevre katliam ruhsatı dağıttınız. ÇED süreci şeffaf, bilimsel ve halkın katıldığı bir yapıya kavuşmadıkça çevre korunamaz. Bizim sorumluluğumuz ise geleceği, toprağı, ormanı, suyu savunmak ve insan odaklı sürdürülebilir kalkınmayı yaşama geçirmektir.” dedi.

Gündoğdu, konuşmasını Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında çevreyi koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirterek tamamladı.

bottom of page