Zübeyde Hanım Lüleburgaz’da anıldı
- Hamza Dalgıç

- 15 Oca
- 1 dakikada okunur
CHP Lüleburgaz İlçe Kadın Kolları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı vefatının 103’üncü yılında düzenlenen törenle andı. Zübeyde Hanım Parkı’ndaki anma programında saygı duruşu yapılırken, konuşmalarda Cumhuriyet değerleri ve anneliğin tarihsel rolü vurgulandı.



CHP Lüleburgaz İlçe Kadın Kolları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım’ı vefatının 103’üncü yıldönümünde andı.
Anma programı, dün saat 13.00’te Zübeyde Hanım Parkı’nda bulunan Zübeyde Hanım büstü önünde gerçekleştirildi.
Program, Zübeyde Hanım anısına yapılan 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Açılış konuşmasının ardından CHP Lüleburgaz İlçe Kadın Kolları Başkanı Latife Uysal bir konuşma yaptı.
Uysal, Zübeyde Hanım’ı anmanın; kadını, anneyi ve Cumhuriyet değerlerini anlamak, savunmak ve korumak anlamına geldiğini vurguladı.
Zübeyde Hanım’ın 1857 yılında Selanik yakınlarındaki Langaza’da dünyaya geldiğini, okur-yazar olması nedeniyle “Zübeyde Molla” olarak anıldığını hatırlattı.
Konuşmasında Balkan Harbi sonrasında yaşanan göç sürecine, Milli Mücadele yıllarında Zübeyde Hanım’ın çektiği zorluklara ve oğluna verdiği manevi desteğe değinen Uysal, Zübeyde Hanım’ın Mustafa Kemal Atatürk’e yazdığı mektuptaki ifadelerin bir annenin inancını ve direncini simgelediğini söyledi.
Uysal, Zübeyde Hanım’ın hastalığı nedeniyle İzmir’e gönderildiğini ve 14 Ocak 1923’te 66 yaşında hayatını kaybettiğini, kabrinin İzmir Karşıyaka’da bulunduğunu da hatırlattı.
Latife Uysal, Zübeyde Hanım’ın yalnızca bir anne değil, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesine katkı sunan tarihsel bir figür olduğunu ifade ederek, “Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Program, katılımcıların Zübeyde Hanım büstüne karanfil bırakmasının ardından sona erdi.

