top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

“Yirmi yıldan bu yana neredeydiniz”

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, bakana sorular sordu.


Haber Merkezi

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında söz aldı.

CHP grubu adına söz alan Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorular sordu.

Gündoğdu, çiftçilerin zor durumda olduklarını, ürünlerini belirlenen fiyatlardan aşağı satmak zorunda kaldıklarını belirtti.

“YİRMİ YILDAN BU YANA NEREDEYDİNİZ”

Gündoğdu; “Gerçek anlamda milletin efendisi köylü var mı? Gerçek anlamda orman köylüsü var mı? Tarlada, bahçede çalışan gerçek anlamda var mı? Yani Sayın Bakana buradan tekrar soruyorum: Bu bütçede çiftçimize, köylümüze, bahçesinde, tarlasında eli nasırlı çalışanımıza gerçekten güzel haber var mı? Maalesef yok. Sayın Bakan, bunu göremiyoruz ve hissedemiyoruz da. ‘Komisyonda büyük reformları başlatarak üretimin, üreticinin yüz yılını inşa edeceğiz.’ demiş. Farklı bir iktidar mı vardı? Üreticinin yüz yılını inşa edeceklermiş. Sayın Bakan aynen öyle diyor. Peki, biz de buradan soruyoruz: Yirmi yıldan bu yana neredeydiniz diye.  Yirmi yıldan beri bunu hala beceremediniz. Yine, Sayın Bakan bütçede şunu söylüyor, diyor ki: ‘Fındıkta, kuru üzümde, kuru kayısıda, incir ihracatında dünyada 1'inci sıradayız.’ Şimdi, övünelim mi dövünelim mi; ben bunu anlayamadım” dedi.

“BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN TON BAŞINA 5 ALTININI BUHARLAŞTIRDINIZ

Üreticilerin belirlenenden az fiyata ürünlerini sattıklarını belirten Gündoğdu; “Bu yıl buğdayda 8 lira, mısırda 6 lira fiyat belirlendi. Peki, bu belirlenen taban fiyatlardan ürününü satan kaç çiftçi var, biliyor musunuz? Emin olun ki buradan iddia ediyorum; bilmiyorsunuz. Çiftçi 5 liraya buğdayı sattı değerli arkadaşlar, 4 liraya mısır satmak zorunda kaldı. TMO'dan randevu alınamadı, paralar zamanında da ödenmedi. Milletin efendisi de o zaman sordu ama bir türlü cevap alamadı: ‘Dünyada hububat krizini çözen dünya liderimiz TMO krizini neden çözemedi?’ diye. Buradan tık gelmedi. Peki, üreticinin günlerce TMO kapısında yatmasını, fiyatların düşmesini, üreticinin tüccara mahkûm olmasını neden engellemediniz? Buğday üreticisi on yıl önce 1 ton buğday satarak 9 tane gram altın alıyordu; bugün 1 ton buğday sattığında sadece 4 tane altın alabiliyor yani buğday üreticisinin ton başına 5 altınını buharlaştırdınız, yok ettiniz, gitti. Ayçiçeği üreticisi ise on yıl önce 1 ton ayçiçeği satarak 14 altın alabilirken bugün sadece 6 tane altın alabiliyor, onun da 8 altınını yediniz, buharlaştırdınız. ‘Yoksulluğu bitireceğiz.’ diye iktidara gelenler bırakın yoksulluğu bitirmeyi, bu millete inanın açlığı yaşatmaya başladılar” ifadelerine yer verdi.

Gündoğdu son olarak; “Yirmi bir yıl sonra AKP ve MHP sayesinde dünyada gıda enflasyonunda yüzde 75'le dünya 1'incisi olduk. Dünya gıda örgütleri 2022 verilerine göre ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişi yetersiz besleniyor, 20 milyon vatandaşımız açlık sınırında, emin olun ki çocuklarımızın dahi artık karnı doymuyor. Çok değil daha üç dört yıl öncesine kadar 1 lira olan ekmek 8 lira olmuş, 70 kuruşa satılan yumurta 4 lira olmuş, 5 liralık süt 25 lira olmuş, çocuk yoksulluğunda da dünyada 2'nci sıraya gelmişiz. Değerli arkadaşlar, bize miras bırakılmış bu bereketli topraklarımızla çalışkan, vefakâr üreticilerimizle inanın milletimize bu kara günleri yaşatanlara sadece şunu söylüyorum: Yazıklar olsun.” dedi.

120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page