top of page

Vekilden Bakana 4 soru!

“Farklı zamanlarda iki farklı karar”

 

CHP Kırklareli Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Kula köyünde yapılması planlanan altın-gümüş madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi.


Haber Merkezi

CHP Kırklareli Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi.

Gündoğdu, Kırklareli’nin doğa anlamında eşsiz bir coğrafyaya sahip olduğunu kaydederek; “Eşsiz doğal zenginliklere sahip bölgemizde bir yandan biyolojik çeşitliliği korumak için uluslararası sözleşmeler imzalanıp milyonlarca dolarlık harcama yapılırken, bir yandan da tüm itirazlara, geçmişteki yaşanan kötü tecrübeler rağmen yeni maden ocakları kurulması planlanmaktadır. Kırklareli İli Kula Köyü Mevkiinde 18,2 hektarlık bölümde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Altın-Gümüş Madeni projesine 04.04.2024 tarihinde Kırklareli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı’ verilmiştir” dedi.

VEKİLDEN BAKANA 4 SORU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Gündoğdu’nun soruları şu şekilde oldu; “4 Nisan 2024 tarihinde duyurusu yapılan aynı proje için, aynı firma için 30.01.2015 tarihinde Bakanlığınız Web sayfasında yapılan duyuruda Kırklareli ile Kula Köyü mevkiindeki Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlan altın gümüş madeni projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiş ve ÇED yönetmenliğinin 17. maddesi gereğince 200810906-200810907 ruhsat No altın, gümüş madeni projesine Valilikçe ‘ÇED değerlendirilmesi gereklidir’ kararı verilmiştir denilmektedir. Bakanlığınızın aynı şirketin, aynı bölgede, aynı içerikteki altın gümüş madeni projesine farklı zamanlarda iki farklı karar vermesinin nedeni nedir? Anılan dosyalar incelendiğinde ruhsat alanı koordinatları Kula Altın-Gümüş madeni proje alanın tamamına yakını meşe ormanıdır. Bu alanda coğrafi işarete sahip meşe balı üretilmektedir. Bölge arıcılıkta mutlak koruma altındadır. Trakya arısı 30.06.2010 tarihi ve 29 sayılı olurlarıyla Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup Yıldız Dağlarının tamamına yakınında Trakya Arısı koruma kapsamında olduğunun bilinmesine rağmen anılan proje için hangi bilimsel verilere dayanılarak ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı’ verilmiştir? Planlanan Altın-gümüş madeni sahası Değirmendere Dolapdere su kaynakları üzerinde olup, 12 köyün ve Kayalı Köy Barajı su kaynakları üzerindedir. Kayalı Köy Barajı’ndan günümüzde Edirne şehrine içme suyu temin edilmekte olup, aynı zamanda su kaynaklarının bölge köylerde tarımsal sulama da kullanıldığı da bilinmesine rağmen Bakanlığınız proje sürecini neden ivedilikle sonlandırmıyor? Anılan projenin gerçekleşmesi halinde Kırklareli bölgesinde siyanür kullanımında doğabilecek çevresel yıkımın sorumlusu kim veya kimler olacaktır?”

105 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page