top of page

Topraksız tarımda büyük atılım!

“Dört mevsim A kalite çilek üretecek”

“4 bin metrekarelik modern tesise ulaştı”

Lüleburgaz’ın Ovacık köyünde 300 metrekarelik deneme serasıyla yola çıkan genç çiftçi Mehmet Doğan, topraksız çilek üretiminde kısa sürede 4 bin metrekarelik modern tesise ulaştı. 16 milyon TL’lik yatırımla büyüttüğü serasında 72 bin fide dikimine başlayan Doğan, dört mevsim A kalite çilek üretmeyi hedefliyor.

ree
ree
ree
ree

Lüleburgaz’ın Ovacık köyünde çiftçilik yapan genç girişimci Mehmet Doğan, kurduğu Dosaka Tarım Ürünleri serasında topraksız tarım modeli ile yılın her döneminde çilek üretimi gerçekleştiriyor.

Hindistan cevizi kabuğu ve perlit karışımı içinde yetiştirdiği çileklerden yüksek verim alan Doğan, seraya kurduğu gelişmiş ısıtma ve iklimlendirme sistemleri sayesinde mevsimden bağımsız üretim yapabiliyor.

“ÇİLEK SIKINTISI İŞ KURDURTTU”

Bu işe, pastanecilikle uğraşan akrabalarının çilek bulmakta zorlanması üzerine potansiyeli görerek adım attığını söyleyen Mehmet Doğan, geçtiğimiz yıl 300 metrekarelik bir alanda kurduğu ilk serasında başarılı sonuçlar elde etti.

Mehmet Doğan, talebe yetişemeyince kapasitesini önemli ölçüde artırdı.

Kısa sürede 4 bin metrekarelik yeni ve modern bir seraya geçen genç çiftçi, toplam 16 milyon TL’lik yatırımla Trakya’nın en büyük çilek üreticilerinden biri olma yolunda ilerliyor. Siparişlere yetişemediğini belirten Doğan, yeni üretim alanının bölge tarımı için önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.

Yeni tesisin tamamen otomasyonlu ve iklimlendirme kontrollü bir üretim merkezi olduğunu söyleyen Doğan şunları ifade etti;

“Geçen yıl 300 metrekare ile başladığımız AR-GE seramızı, şu anda içinde bulunduğumuz 4 bin metrekarelik topraksız çilek serasıyla taçlandırdık. Seramızda 72 bin kök çilek fidesi dikimine başladık. Bir kökten yıllık 500–700 gram verim bekliyorum. Bu da toplamda 40 ila 50 ton çilek demek. Amacımız, bitkinin istediği sıcaklık ve nem değerlerini sabit tutarak A kalite üretim yapmak.”

Doğan, seranın çalışma sistemini anlatarak otomasyonun önemine dikkat çekti;

“İçerideki tüm sıcaklık ve nemi otomasyonla kontrol ediyoruz. Bitkinin istediği besleme programını makinaya giriyoruz, ardından cihaz gerekli miktarı ayarlayıp seraya iletiyor. İklimlendirme makinesi ile yapay yağmur yağdırarak nemi dengeliyoruz. Seranın üstündeki meteoroloji istasyonu rüzgâr yönünden radyasyon seviyesine kadar tüm verileri topluyor. İç ve dış ortam verilerini yıllarca arşivleyebiliyoruz. Bu iki cihaz seramızın beyni.”

“HEDEFİ DAHA BÜYÜK”

4 bin metrekarelik üretim alanının ilk etap olduğunu belirten Doğan, hedeflerinin daha büyük olduğunu söyledi;

“Sonraki aşamalarda 15 bin metrekareye çıkıp Trakya’nın en büyük çilek üreticisi olmak ve Ovacık’ı çileğin merkezi haline getirmek istiyoruz. Tüketerek bir yere varamayız. Gençler tarımı teknolojiyle birleştirerek bu tarz sistemlere yönelmeli. Herkesi üretmeye davet ediyorum.”

bottom of page