top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

TEMA’dan geri dönüşüm çağrısı

TEMA Vakfı Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, 22 Nisan Dünya Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Kocaman, plastik poşet kullanımının azaltılması, sıfır atık alışkanlıklarının edinilmesi, plastiklerin tekrar kullanılması veya yeniden dönüştürülmesi, bireysel atık ayırma sisteminin oluşturulması konusunda tavsiyelerde bulundu.


TEMA Vakfı Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, 22 Nisan Dünya Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Sürdürülebilirlik ve çevre koruma konularında önemli adımlar atan TEMA Vakfı'nın Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, plastik kullanımının azaltılması ve doğru geri dönüşümün önemine dikkat çekti.

Kocaman, evlerde plastik kullanımını azaltmanın ve kullanılan plastikleri doğru bir şekilde geri dönüştürmenin çevreyi korumak için atılabilecek en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti.

Küçük değişikliklerle büyük farklar yaratılabileceğini vurgulayan Kocaman, plastik poşet kullanımının azaltılmasını önerdi ve alışveriş yaparken kumaş torba veya tekrar kullanılabilir alışveriş torbalarının tercih edilmesinin önemine dikkat çekti.

DÜNYA İÇİN KOCAMAN ÖĞÜTLER

Sıfır atık alışkanlıklarının edinilmesi gerektiğini belirten Kocaman, “Evimizde plastik kullanımını azaltmak ve kullandığımız plastikleri doğru bir şekilde geri dönüştürmek, çevremizi korumak için atabileceğimiz adımların en başında geliyor. Küçük değişikliklerle büyük farklar yaratabileceğimizi unutmayalım. Plastik poşet kullanımını azaltın: alışveriş yaparken kumaş torba veya tekrar kullanılabilir alışveriş torbalarını tercih edebilirsiniz.​ Sıfır atık alışkanlıkları edinin: atık miktarını azaltmak için tek kullanımlık plastik bardak, tabak ve çatal-bıçak yerine dayanıklı ve tekrar kullanılabilir alternatifler kullanabilirsiniz.​Plastikleri tekrar kullanın veya yeniden dönüştürün: plastik şişeleri veya kapları tekrar kullanarak veya kendi evinizde yeniden dönüşüm projeleri yaparak plastik atık miktarını azaltabilirsiniz. Örneğin, plastik şişeleri sulama sistemi olarak kullanabilir veya el işi projeleri yapabilirsiniz.​ Kendi atık ayırma sisteminizi oluşturun: evde atık ayırma sistemi oluşturarak plastik, kağıt, cam ve metal gibi farklı malzemeleri ayrı kutularda toplayabilirsiniz. Böylece geri dönüşüm için uygun malzemeleri kolayca ayırabilir ve geri dönüşüme katkıda bulunabilirsiniz” dedi.

Kocaman; “22 Nisan Dünya Günü’nün, bu yılki teması ‘Gezegen ve Plastik’ ile plastiklerin ekosisteme ve tüm canlılara verdiği zararlara dikkat çekiyor. Plastik üretimini sona erdirmeyi hedefleyen birçok kurumun planında 2040'a kadar yüzde 60 azaltım var. Bu yıl sonunda imzalanması planlanan Küresel Plastik Anlaşması’nda, devletlerin de bu hedef kapsamında sorumlu olması bekleniyor. 2022'de Türkiye, Avrupa Birliği'nde en fazla atık ithal eden ülke oldu. Ülkemizdeki plastik kirliliğini engellemek için atık ithalatının durdurulması ve tek kullanımlık plastik üretimi ile kullanımının yasaklanması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page