Telefon patlamalarına dikkat!
- Özlem KARAKOYUN

- 15 saat önce
- 3 dakikada okunur
Lüleburgaz’da faaliyet gösteren Bulat GSM’nin işletme sahibi Yücel Bulat, yaz aylarında artan sıcaklıkların cep telefonları ve powerbanklerde ciddi risk oluşturduğunu belirtti. 2003 yılından bu yana telefon sektöründe hizmet veren Bulat, telefon patlamalarının sanıldığı gibi uzun süre şarjda kalmaktan değil, çoğunlukla şişen lityum bataryalardan kaynaklandığını söyledi.



Yaz aylarında etkisini artıran hava sıcaklıkları yalnızca insan sağlığını değil, cep telefonlarını da tehdit ediyor. Lüleburgaz’da faaliyet gösteren Bulat GSM’nin işletme sahibi Yücel Bulat, özellikle lityum bataryalı telefonlar ve powerbanklerde görülebilecek patlama riskine karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
2003 yılından bu yana telefon sektöründe hizmet verdiğini belirten Bulat, cep telefonlarında meydana gelen patlama vakalarının büyük bölümünün bataryadan kaynaklandığını söyledi. Halk arasında yaygın olan “telefon uzun süre şarjda kalınca patlar” algısının doğru olmadığını ifade eden Bulat, asıl tehlikenin şişmiş bataryalar olduğunu vurguladı.
Bulat, “Telefonlar genellikle şarjda kaldığı için patlamaz. Eğer batarya şişmişse ve kullanıcı bunun farkında olmadan telefonu şarja takarsa, bataryanın ısınmasıyla birlikte yanma ya da patlama meydana gelebilir. Sağlam bir batarya günlerce şarjda dursa bile kolay kolay patlama yapmaz. Yeni nesil akıllı telefonlarda şarj dolduğunda cihaz elektriği kesiyor ve bataryaya sürekli enerji göndermiyor.” dedi.
“EN BÜYÜK RİSK GÜNEŞ ALTINDA BIRAKILAN TELEFONLAR”
Yaz aylarında en sık karşılaştıkları sorunlardan birinin güneş altında unutulan telefonlar olduğunu söyleyen Bulat, özellikle plajlarda ve araç içerisinde bırakılan cihazların ciddi risk taşıdığına dikkat çekti.
Lityum bataryaların yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığını belirten Bulat, “İnsanlar plaja gidiyor, telefonu ya da powerbanki güneşin altında bırakıyor. Batarya sıcağı görünce şişmeye başlıyor. O anda patlamayabilir ancak 10-15 gün sonra herhangi bir yerde yanabilir ya da patlayabilir. Güneş bataryanın yapısını bozuyor. Çakmağın güneşte genleşip patlaması gibi batarya da aynı mantıkla tehlikeli hale geliyor.” ifadelerini kullandı.
Özellikle araçların torpido gözünde ya da ön konsolunda bırakılan telefonların büyük risk taşıdığını belirten Bulat, sıcaklığın kısa sürede bataryayı kullanılmaz hale getirebildiğini söyledi.
ŞİŞEN BATARYA NASIL ANLAŞILIR?
Bataryanın telefonun içinde olduğu için kullanıcıların çoğu zaman şişmeyi fark edemediğini anlatan Bulat, bazı belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyledi.
“Eğer batarya şişmeye başladıysa ekranı yukarı doğru kaldırabilir ve kasayla ekran arasında boşluk oluşabilir. Bu durum bataryanın patlamaya hazır hale geldiğinin en önemli işaretlerinden biridir. Ancak telefon kılıfı kullanan birçok kişi bunu fark edemiyor.” diyen Bulat, bu tür belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Şişmiş bataryaların hafif bir darbede ya da aşırı ısınmada alev alabildiğini belirten Bulat, “Bu el bombası gibi büyük bir patlama değil. Olduğu yerde alev alıyor ve çok farklı bir şekilde yanıyor. Ancak yine de ciddi yangın riski oluşturuyor.” diye konuştu.
Telefon tamiri sırasında yaşadığı bir olayı da paylaşan Bulat, bataryaların ne kadar hassas olduğunu kendi tecrübesiyle anlattı.
Bir müşterisinin hafif şişmiş bataryaya sahip telefonunu ısıtıcı üzerinde işlem için bıraktığını söyleyen Bulat, “Müşteri gelince kısa süreliğine unuttum. Bir süre sonra yanık kokusu geldi. Telefonu elime aldığım anda batarya alev aldı. Hemen yere atmak zorunda kaldım. Bu olay bana bile bataryaların ne kadar dikkatli kullanılması gerektiğini bir kez daha gösterdi.” dedi.
POWERBANKLER DE AYNI RİSKİ TAŞIYOR
Tehlikenin yalnızca cep telefonlarıyla sınırlı olmadığını belirten Bulat, powerbanklerde de aynı riskin bulunduğunu söyledi.
Ailesinde yaşanan bir olayı anlatan Bulat, “Kız kardeşim tatilde powerbanki güneş altında bırakmış. Batarya şişmiş ancak bunu fark etmemişler. Eve geldiklerinde şarja takıp masanın üzerinde bırakmışlar. Evde kimse yokken powerbank tutuşmuş. Allah’tan yangın büyümeden fark edildi ama masa ciddi şekilde zarar gördü. Pil ile çalışan bütün cihazlarda aynı risk bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
YAN SANAYİ ŞARJ ALETLERİNE DİKKAT
Bataryaların ömrünü etkileyen en önemli unsurlardan birinin kullanılan şarj ekipmanları olduğunu belirten Bulat, orijinal olmayan adaptör ve kabloların ciddi zarar verebildiğini söyledi.
Yan sanayi ürünlerde yazan değerlerin gerçeği yansıtmayabileceğini ifade eden Bulat, “Orijinal adaptörlerin içinde akım koruma sistemi bulunuyor. Şebekeden yüksek akım geldiğinde bunu filtreleyerek telefona güvenli şekilde iletiyor. Yan sanayi ürünlerde ise böyle bir koruma olmayabiliyor. Sert gelen akım doğrudan bataryaya ulaşıyor ve zamanla pili bozup şişirebiliyor.” dedi.
Farklı bölgelerdeki elektrik akımının da batarya üzerinde etkili olabileceğini söyleyen Bulat, “Bazı yerlerde elektrik daha dengesiz olabiliyor. Sürekli farklı yerlerde telefon şarj etmek de bataryanın ömrünü olumsuz etkileyebilir. Mümkün olduğunca orijinal adaptör ve kablo kullanılmasını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.
BATARYALARIN KONTROLÜ İHMAL EDİLMEMELİ
Telefon bataryalarının belirli aralıklarla kontrol edilmesinin önemine dikkat çeken Bulat, vatandaşlara yılda en az bir kez telefonculara uğramalarını tavsiye etti.
Batarya kontrolünü ücretsiz yaptıklarını belirten Bulat, “Telefonu açıp bataryayı kontrol ediyoruz. Şişme ya da deformasyon yoksa kullanıcıya kullanmaya devam edebileceğini söylüyoruz. Performans düşmüşse değişim öneriyoruz. Bu kontrol için herhangi bir ücret almıyoruz. Küçük bir kontrol, büyük bir tehlikenin önüne geçebilir.” dedi.
Bulat ayrıca üretici firmaların bataryalar için ortalama iki yıllık verimli kullanım ömrü öngördüğünü belirterek, yıllarca batarya değiştirilmeden kullanılan telefonlarda riskin arttığını ifade etti.
Yaz sıcaklıklarının etkisini sürdürdüğü bugünlerde sektör temsilcileri, cep telefonu ve powerbanklerin doğrudan güneş altında bırakılmaması, araç içinde unutulmaması, şişme belirtilerinin dikkate alınması ve yalnızca orijinal şarj ekipmanlarının tercih edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor.


