top of page
Yazarın fotoğrafıVicdan ALADAĞ

TARIM’DA DEVRİM



Agrivoltaik projeleri tarımsal üretimde verim kaybı olmadan nasıl başarılı olabilir?

Agrivoltaik tarım; tarım arazilerinde güneş panelleri ile elektrik üretiminin yapıldığı ve aynı zamanda tarımın gerçekleştirildiği bir sistemdir.

Fransa Ulusal Tarım Federasyonu'nun (FNSEA) Enerji İklim Danışmanı agrivoltaik projelerinin tarımsal üretimde verim kaybı olmadan nasıl başarılı olunabileceğini anlattı.

 

Danışman verdiği röportajda, giderek daha fazla insanın bu tür projelere ilgi gösterdiğini belirterek, “Fransa’da, 2030 yılına kadar tarım arazilerinin yüzde 0,2’si, 2050 yılına kadar ise yüzde 0,5’ten daha azı agrivoltaikler için kullanılabilir. Artık agrivoltaiklerin ne olduğunu tanımlayan bir yasamız da var. Tarımsal üretimi olmayan yere monteli PV ile agrivoltaikler arasında açık bir ayrım var” dedi.

Tarım arazilerini kötüye kullanım riskinden korumaya yönelik düzenlemenin temel unsurları hakkında bilgi veren danışman şunları kaydetti: “Ulusal bir yasa için önerdiğimiz ilk temel unsur, agrivoltaiklerin güneş panelleri ile enerji üretimi ve panellerin altındaki tarımsal üretim olarak tanımlanmasıydı. Güneş panelleri tarımsal açıdan faydalı olmalıdır. Dört temel işlevi vardır:

 1-Eğer burası bir hayvancılık çiftliğiyse, hayvanların refahı,

2- İkincisi toprağın verimliliğini artırmak,  

3- Üçüncüsü dolu gibi öngörülemeyen hava olaylarına karşı koruma sağlamak,

4- Dördüncüsü ise toprağın kurumasını önleyerek iklim değişikliğine uyum sağlamaya yardımcı olmak.

 Her şeyden önce, tarımsal üretim önemli düzeyde kalmalı, çiftlikte ve aynı zamanda ilgili parselde temel faaliyet olarak kalmalıdır. Beklediğimiz karar, paneller kapsamında tarımsal üretime zorunluluk getirecek. Projeler sonunda arazi restorasyonu için de mali teminatlara ihtiyacımız var. Yönetim tarafından sıkı kontrollere, doğrulamalara ve yanlış uygulama durumunda sıkı yaptırımlara ihtiyacımız var.”

Güneş panellerinin üretimi daha dayanıklı hale getirdiğini ifade eden danışman “Örneğin Fransa’nın güneyinde çok sayıda üzüm bağımız ve ağaç yetiştiriciliğimiz var. Takip panelleri bu bitkileri aşırı sıcaklığın yol açtığı risklerden koruyabilir. Agrivoltaik projeler, çiftlikleri daha dayanıklı hale getirebilir ve iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca bölgelerde değer yaratmak için yeni bir araçtır.” dedi.

Danışman, ekilebilir arazilerde güneş enerjisi üretiminden yalnızca arazi sahiplerinin ve yatırımcıların faydalanması için çiftçilerin kiralanan arazilerde agrivoltaike katılımı konusunda kooperatifler organizasyon için uygun araç olduğunu dile getirerek, “Kooperatif, enerji üreticilerinin ve yatırımcıların projelerden faydalanması için kolektif bir yapı sağlayabilir. Ancak proje geliştirmek için fon finansmanı gibi başka biçimler de var. İkinci seçenek, çiftçilerin sadece arazi sağlamaması, projeye aktif olarak katılması. Kazançlara ortak olabilirler. Yatırım yapmaları gerekiyor ve gelirleri sabit kiradan ve değişken enerji üretiminden geliyor.” diye konuştu.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page