top of page
Yazarın fotoğrafıHamza Dalgıç

“Türkiye’nin en kirli nehri!”


“Ben bu durumdan utanıyorum”

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, Trakya’da yaşanan iklimsel ve çevresel sorunların tarımı nasıl etkilediğinden bahsetti. Trakya’nın en kritik konusunun Ergene Nehri olduğunu belirten Çamlıca; “Özellikle Ergene Nehri konusu çok kritik bir konu. 283 kilometre uzunluğunda bir nehirden bahsediyoruz. Hemen hemen tüm Trakya’yı kapsayan bir nehir. Hakim olduğu besili havza 14 bin kilometre kare aynı zamanda. Bu ne demek? Hemen hemen Hollanda’nın yarısı kadar bir toprağa hayat veren bir nehirden bahsediyoruz, böylesine bereketli bir nehir. Şimdi ne oldu peki? Dördüncü sınıf su kalitesine indi kalite. Türkiye’nin en kirli nehri şu an. Benim bildiğim 7 binden fazla fabrika, evsel atık, petrolümsü ve hayvansal atıkların hepsi bu nehre dökülüyor. Dünya’da da en kirli nehirler arasına rahatlıkla girebilir. Ben bu durumdan utanıyorum.



Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Sayman Yardımcısı Yağızhan Onat, Lüleburgaz Vatan Partisi İlçe Başkanı Şaban Kızıltan, Lüleburgaz Ziraat Odası’nı ziyaret ederek Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca ile bir araya geldi.

Günümüz bölgesel ve ulusal sorunlarının görüşüldüğü toplantıda Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, Trakya’da yaşanan iklimsel ve çevresel sorunların tarımı nasıl etkilediğinden bahsetti.

Konunun tarım ile sınırlı kalmadığını ifade eden Çamlıca, Trakya’da ve özellikle Lüleburgaz’da artan kanser vakalarını işaret ederek tehlikenin çok büyük olduğunun altını çizdi.

“KALKINMA TARIMDAN BAŞLAR”

Bölgesel ve ulusal kalkınmanın tarımdan başladığını belirten Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca; “En büyük sorunumuz tarım alanında yaşadığımız sorunlar. Bizim çiftçilikte olan zorluklar en başlıca sorunumuz. Değişen iklim koşulları, ağırlaşan fiyatlar, tarımsal mekanizasyon aletlerinin pahalılığı gibi sorunlar başlıca sorunlarımız.

Enflasyon oranı TÜİK’in açıkladığı yüzde 60 fakat bize gelen zam yüzde 12 gibi bir rakam. Bunlar iyice belimizi büküyor. Ben bunu diğer partilere de, iktidar partilerine de söylüyorum. Öncelikle belirtmem lazım; kalkınma tarımdan başlar. Ekonominin en büyük çarkı bu bölgede çiftçidir. Çiftçinin böylesine önemli olduğu bir bölgede bir de çiftçileri dinlemek lazım” dedi.

“ERGENE KRİTİK DURUMDA”

Trakya’nın en kritik konusunun Ergene Nehri olduğunu belirten Çamlıca; “Yine bir diğer önemli konu da çevredeki kirlilik. Özellikle Ergene Nehri konusu çok kritik bir konu. 283 kilometre uzunluğunda bir nehirden bahsediyoruz. Hemen hemen tüm Trakya’yı kapsayan bir nehir. Hakim olduğu besili havza 14 bin kilometre kare aynı zamanda. Bu ne demek? Hemen hemen Hollanda’nın yarısı kadar bir toprağa hayat veren bir nehirden bahsediyoruz, böylesine bereketli bir nehir.

Şimdi ne oldu peki? Dördüncü sınıf su kalitesine indi kalite. Türkiye’nin en kirli nehri şu an. Benim bildiğim 7 binden fazla fabrika, evsel atık, petrolümsü ve hayvansal atıkların hepsi bu nehire dökülüyor. Dünya’da da en kirli nehirler arasına rahatlıkla girebilir. Ben bu durumdan utanıyorum.

Bu nehirde taşkınlar yaşanıyor ve bu taşkınlarda nehrin içindeki tüm o atıklar toprağa bulaşıyor. Kadmiyum dediğimiz bir ağır metal var, siyanür kadar tehlikeli. Nehrin içerisinde kadmiyum dediğimiz madde bolca bulunuyor çevre sanayilerden dolayı.  Bunun yanında bir diğer ağır metal olan kurşun da nehrin içerisinde bolca bulunuyor.

Taşkın yaşandığında ne oluyor? Toprak bu maddeleri emiyor. Bu maddeler sadece emildikleri yerde de kalmıyor, yayılıyor. Sonra buralara ürünler ekiliyor. Ispanak, ayçiçeği, mısır, biber ne olduğu fark etmez. İnsanlar bu gıdaları yiyor ve tüm bu ağır metaller insanların vücutlarına nüfuz ediyor. Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden profesörler inceledi bu suyu. Suyun içerisinde muazzam seviyede kadmiyum ve kurşuna rastlandı.

Araştırma yapalım Trakya bölgesinde kanser vakaları son yıllarda ne derece artış göstermiş diye. Önceden 10 kişi vardı, şimdi sorsan 1000 kişiye rastlarsın.

Şu Dubai çikolatasına verilen ilgi Ergene Nehri’ne verilse o nehir 3 ayda temizlenirdi. Hiç mi ilgi yok? Var. Çevrede birçok eylem oldu. Hepsine katıldım. En son TBMM’de geçtiğimiz gün CHP Tekirdağ Milletvekili, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na Ergene Nehri’nden alınan suyu gösterdi ve verdi sonrasında da gerginlik çıktı. Böyle böyle gündeme geliyor bu konu fakat bir atılım olmadı daha” ifadelerini kullandı.

“TRAKYA ÖLÜME TERK EDİLİYOR”

Trakya’nın kaderine ve ölümüne terk edildiğini belirten Türkiye Gençlik Birliği Genel sayman Yardımcısı Yağızhan Onat; “Ben de esasen Silivriliyim ve oralardaki en büyük sorun da tarla arazilerinin birçoğunun imara açılması. Sizin de anlattıklarınız, benim gördüklerim kapsamında söyleyebilirim ki sorun Trakya’da genel olarak aynı. Bunların çözülmesi, gerekli adımların atılması lazım. İşimiz zor fakat başarmamız lazım. Trakya maalesef ölüme terk ediliyor.” şeklinde cevap verdi.

Görüşmenin devamında ulusal gelişmeleri tartışan ve fikir alışverişinde bulunan Türkiye Gençlik Birliği Genel Sayman Yardımcısı Yağızhan Onat, Lüleburgaz Vatan Partisi İlçe Başkanı Şaban Kızıltan ve Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, görüşmenin gayet hoş ve faydalı olduğunu belirttiler.

Çamlıca, kendilerini ziyarete gelen Onat ve Kızıltan’a nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

290 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page