top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

Sahte kestaneye dikkat!


Cüneyt KIRIM

Kış aylarının vazgeçilmezi, yılbaşı sofralarının süsü kestane, yılın son günlerinde rağbet görürken, bu yıl ki fiyatı ile cep yaktı!

Lüleburgaz’da sokak tezgahlarında közde kebap olarak da pişirilen kestanenin kilosu 250 TL ile 300 TL arasında değişiyor.

Fiyatlar vatandaşlar tarafından “Adeta et fiyatları ile bir yarış halinde” şeklinde yorumlandı.

SAHTE KESTANEYE DİKKAT!

Yılbaşı öncesi kestane satışları hakkında konuşan Paluza Kuruyemiş işletme sahibi Sertan Paluza, sahte kestaneye dikkat çekti.

Sahte kestane alıp yılbaşını hastanede geçirmeyin diyen Paluza, bazı önerilerde bulundu.

Bir kestanenin sahte mi yoksa iyi bir kestane mi olduğu nasıl ayırt edilir sorusunu cevaplayan Sertan Paluza; “Kestanenin memleketi Ege Bölgesidir. Aydın, Bursa ve İzmir taraflarında sıkça yetiştirilir. İyi bir kestanenin kabuğunda ezik ya da çatlak olmaz. Parlak ve pürüzsüz olur yüzeyi. Gerçek kestaneyi sahtesinden ayırt etmenin en kolay yolu, sert ve dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Hasat zamanı kestanenin zamanına göre değişse de genel olarak eylül ayı ortası ekim ayı sonuna kadar yapılır. Piyasada şu an da Çin kestanesi çok mevcut. Bunlar da işte o bahsettiğiniz sahte kestaneler. Halk arasında “At Kestanesi” olarak da bilinir. Bunlar zehirlidir. Kesinlikle yenmemelidir. Yendiği takdir de hemen doktora gidilmelidir. Nasıl ayırt edilir derseniz zehirli kestane ile normal kestaneyi şöyle söyleyeyim yenebilir kestane; tüylü görünen dikenli bir kozalakla kaplı olur ve çok sayıda kestane içerir. Uçları sivridir ve nişasta tadındadır. At kestanesi ise; kozalakları daha geniş aralıklı dikenlere sahiptir ve genellikle sadece bir tane kestane içerir” diye konuştu.

“KESTANENİN FAYDALARI”

Paluza yılbaşlarının değişmezi kestanenin faydalarından da bahsederken şunları kaydetti:

“Kestane bir meyve çeşididir. Sert kabuklu kuruyemişlerin birçoğu yüksek oranda yağ içerirken sert kabuklu yapısı ile bilinen kestane, bu yiyecekler arasında özel bir yere sahiptir. Kestanenin içeriğinde bulunan karbonhidrat ve nişasta miktarı, yağ oranından çok daha fazladır. Ayrıca uzun süre tokluk hissi veren bir yiyecek olduğu için de kan şekerinde ani değişikliklere neden olmaz. Bu nedenle şeker hastalarının da tüketebilecekleri besinlerdendir. Kestane ishalin iyileşmesine de katkı sağlamaktadır. Vücuttaki iltihaplanmayı önler. Antioksidan özellikleri ile kalp hastalarına ve kansere karşı da koruma sağlamaktadır.”

161 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page