top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

Sütlüce’de gelenek bozulmadı!

Pınarhisar’ın Sütlüce Köyü’nde her arife günü yapılan Şeker ve Kulaç Şenliği, geçtiğimiz arife günü de yapıldı. Etkinlik dolayısıyla köye gelen binlerce vatandaş asırlık Balkan bayram geleneğini yaşattı.



Pınarhisar’ın Sütlüce Köyü’nde her arife günü yapılan Şeker ve Kulaç Şenliği, geçtiğimiz arife günü de yapıldı.

Sütlüce Köyü’nde yaşatılan gelenekte arife günü çocuklar köyün belirli yerlerinde uzun kuyruklar oluşturarak ellerinde sepet veya poşet ile büyüklerin verdikleri şeker, çikolata, tatlı ve benzeri yiyecekleri topluyor.

Sütlüce Köyü’nün asırlık Balkan bayram geleneği olan Şeker ve Kulaç Şenliği dolayısıyla köye gelen ve her geçen gün artan kalabalık eski gelenekleri yaşatıyor.

Pınarhisar Sütlüce Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İdris Bulgurcu, Şeker ve Kulaç Şenliği’ne olan ilgiden dolayı memnun olduklarını söyledi.

Bulgurcu; “Sütlüce Köyü’nde yapılmakta olan geleneksel Şeker ve Kulaç Dağıtma Şenliği Orta Asya kökenli bir gelenektir. Atalarımızın Orta Asya’dan Balkanlara göçü ile Balkanlara taşınmıştır. Balkanlardan da göçlerle köyümüze kadar gelmiştir. Bizde köyün son nesil insanları olarak bu geleneğini devam ettirmek adına geçen yıl köyümüzde bir dernek kurduk. Dernek organizasyonları ile bu geleneklerimizi daha planlı ve programlı yapmaya ve daha çok insanımızın katılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Derneğimizin amacı dejenere olmadan geleneklerimizi geçmişte yapıldığı şekilde yapmaktır. Köyümüzün kuruluş aşamasında 4 noktada yapılan bu kulaç ve şeker dağıtma etkinliği hala aynı sokaklarda devam etmektedir. Biz etkinliğimize ilave olarak il genel meclisi üyelerimizin katkılarıyla palyaço ve müzik grubu da getirerek çocuklarımızın eğlenmesini ve şenliğimizin daha güzel olmasını sağlıyoruz. Bu geleneğimizi ilerleyen yıllarda daha planlı, programlı, coşkulu şekilde taşımayı hedefliyoruz. Herkesi kurban bayramı arifesinde tekrar yapılacak olan şenliğimize bekliyoruz” dedi.

Sütlüce Köyü Muhtarı Harun Plak’da her geçen gün artan kalabalığın festival havasına dönüştüğünü belirtti.


Plak; “İlerleyen yıllarda daha güzel ve kalabalık olmasını bekliyoruz. Daha fazla çocuğumuz sevinecektir. Bu bize babalarımızdan, dedelerimizden kalan bir emanetti. Bizler de ileriye götürmeye çalışıyoruz. Dileğimiz çok daha iyi şekilde olması ve köyümüze gelen çocukların mutlu olması. Bu işlerde emeği geçen başta derneğimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.

Muhtarlık olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Şenliğimizin böyle giderse festival olmasını beliyoruz.   İnşallah daha güzellerini yapabiliriz” ifadelerine yer verdi.

627 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentáře


bottom of page