top of page

Onlar artık sertifikalı!

Lüleburgaz Doğal Afet Arama Kurtarma (LÜDAK) üyesi 12 kişi e-devlet onaylı ‘eğitici eğitmenlik programı’ kapsamında sertifika aldı. LÜDAK başkanı Mustafa Kalecik ile üyeler Ömür Demir, Aytaç Çeltikli, Ayça Menekşe, Zehra Ünal, Gökalp Baykal, Emine Topar, Gül Pelvan, Şerife Avcı, Melih Kinet, Nihal Göktan, Yaman Dalkıran, çeşitli alanlarda sertifikalarını aldı.


Lüleburgaz’da geçen yıl 6 Şubat depreminden sonra kurulan Lüleburgaz Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği (LÜDAK) üyesi 12 kişi e-devlet onaylı ‘eğitici eğitmenlik programı’ kapsamında sertifika aldı.

LÜDAK Başkanı Mustafa Kalecik, alınan sertifikalar ile insanları bilinçlendirme konusunda yetkileri olduklarını belirtti.

Derneğe bir yıl gibi bir sürede 110 tane resmi kayıtlı üye yaptıklarından bahseden Kalecik, her geçen sayının arttığını söyledi.

Bu kişilerin yarısının aktif olarak arama kurtarma da görev alan arkadaşlardan oluştuğunu aktaran Kalecik, “Üyelerimiz AFAD’ın kurmuş olduğu gönüllü sistemine üye oluyor. Bu sistemde ‘1. Seviye yangın eğitici eğitimi’, ‘hafif kentsel arama kurtarma’, ‘acil durum kriz yönetimi (O.K.S)’, ‘kapalı ve kısıtlı alanda çalışma eğitici eğitmenliği’, ‘acil durum ekipleri eğitici eğitim’, ‘doğal afetler ve deprem bilinçlendirme eğitici eğitimi’ bulunuyor. Bu eğitimleri tamamladığınız zaman AFAD’ın herhangi bir programlamasında yer alıp orada çalışabiliyorsunuz ama tabi bu sadece gönüllü olmaya sebebiyet veriyor. Sahada çalışmak içim eğitim almak gerekiyor. Bu sertifikaları aldıktan sonra amacımız şuydu; dernek üyelerimize hatta üye olmayanlara da bu konularda gerekli bilgilendirme yapmak. Bir arama kurtarma derneğinin yapabileceği eğitimlerin birçoğunu almış bulunuyoruz. İlerde seminer-konferans tarzında halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz.” diye konuştu.

“KİMSE BEN MÜDAHALE EDEBİLİR MİYİM, ÖĞRENEBİLİR MİYİM DEMİYOR”

Kalecik, deprem anında herkesin biri gelsin müdahale etsin derdinde olduğunu fakat kimsenin ben müdahale edebilir miyim konusunda kendini sorgulamadığını dile getirirken, “Ülkemizde deprem oluyor herkes biri gelsin müdahale etsin diye bekliyor, ama kimse ben müdahale edebilir miyim, öğrenebilir miyim demiyor. Biz de bu kısmı tamamlamaya çalışıyoruz. Bu sene şehrimiz de Afet ve Koordinasyon yılı. Elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. İnsanları bu konuda bilinçlendirme ve yönlendirme yapmak lazım. Derneğimize üye olmaya herkesi davet ediyoruz. Bizim derneklerimiz diğer derneklerden biraz farklı. Bizde faaliyetler ve etkinler, eğitimler çok aktif şekilde yapılıyor. Sürekli aktif olunması gereken bir dernek. Onun için katılım bekliyoruz ama katılacak arkadaşların da bunları bilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

236 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page