top of page

METAN EMİSYONU AZALTILMALI


 Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan 2024 Küresel Metan Takipçisi raporu, fosil yakıtların üretimi ve kullanımının 2023 yılında 120 milyon tona yakın metan emisyonuna yol açtığını ortaya koyuyor.

 

Analize göre, bugüne kadar ülkeler ve şirketler tarafından verilen tüm metan taahhütlerinin tam olarak ve zamanında uygulanması halinde, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılmasını sağlayacak.

2023 yılında fosil yakıt faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının yaklaşık yüzde 40’ı, net bir maliyet olmadan önlenebilirdi. Fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 75 oranında azaltılması için yaklaşık 170 milyar ABD doları harcama yapılması gerekiyor; bu da fosil yakıt endüstrisinin 2023 yılında elde ettiği gelirin yüzde 5’inden daha az’ a denk geliyor.

Fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 75 oranında azaltılması, gezegenin tehlikeli bir düzeyde ısınmasını durdurmak için zorunludur. Son aylarda görülen ivme  cesaretlendirici. Analizler, dünyanın ısınmayla mücadelesinde muazzam ve acil bir fark yaratabileceğini gösteriyor. Şimdi, daha yükseği hedeflemeye devam ederken taahhütleri eyleme dönüştürmeye odaklanılmalıdır. İyi bilinen politikalar ve mevcut teknolojiler fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarını önemli ölçüde azaltabilir. IEA, enerji sektörünün bu tedbirleri uygulayarak hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaya hazırdır ve ülkelerin COP28’de verdikleri enerji sözlerini yerine getirmelerini sağlamaya yönelik daha geniş kapsamlı çabaların takipçisi olunmalı  ve ilerlemeler izlenmelidir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page