top of page

Mahir Kök yazdı...

Yüce Atatürk, olmasaydın olamayacaktık


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85’inici Yılı.

Ülkesi ve milleti için çalışan, yurttaşını medeni dünyanın üyesi yapan büyük önderimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Yaşadığı ömrü içinde dünya siyaset sahnesindeki olaylar bugün bize gösteriyor ki;

Atatürk’ün yaşadığı yüzyılda dünya; Hem asker, hem büyük bir devlet adamı, dahi bir lider, Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlamıştır. Büyük önderimiz Atatürk; Yaşadığı yurdun ve ait olduğu milletin emperyalizme karşı savunulmasını sağlamış ve milletini esaretten kurtarmıştır. Emperyalizm ve sömürünün en önemli aracı olan padişahlık ve saltanatını yıkarak milli egemenliğin temin edilmesini sağlamış ve mücadelesinin sonucunda en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. Aynı zamanda da emperyalizmle mücadele eden mazlum milletlere de model lider olmuştur. Yaptığı inkılaplarda milletini fikri hür, vicdanı hür vatandaşlar yaratmak için uğraşmıştır. Onurlu bir yaşam için hayata geçirdiği fikirler sonsuza kadar yaşayacak ve hiçbir güç Atatürk’ü ve fikirlerini bizlere unutturamayacaktır.

Kıymetli Dostlarım;

Atatürk demek; Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması demektir.

Atatürk demek; Vatandaşların özgür olması demektir.

Atatürk demek; Bütün vatandaşlarımızın adalet önünde eşit olması demektir.

Atatürk demek; Halkın refah seviyesinin yükseltilmesi demektir.

Atatürk demek; Yenilik demektir.

Atatürk demek; Medeni dünyanın eşit bir üyesi olmak demektir.

Atatürk demek; Yokluk ve sefaleti ve de cehaleti yenmek demektir.

Atatürk demek; Medeni olmak demektir. Medeni olmakta kadın ve erkeğin birlikte yürümesi demektir. Eşit olması demektir.

Kıymetli dostlarım;

Atatürk olmasaydı: Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmayacaktı. Sevr Anlaşması gereği: Osmanlı ordusu 1. Dünya savaşından mağlup çıktığından: Yunanlılar Ege bölgesi ve Trakya’yı, İngilizler: İstanbul boğazı, İstanbul şehri, Gaziantep ve Kahraman Maraş’ı, Fransızlar: Adana, Antakya bölgesini, İtalyanlar: Güney Batı Anadolu bölgesini, Ermeniler: Doğu Anadolu’yu işgal edeceklerdi. Türkler de Ankara, Çankırı, Samsun ve Kastamonu bölgelerine sürüleceklerdi.

Atatürk olmasaydı, çağdaş dünyayı tanıyamayacaktık.

Atatürk olmasaydı, Kul olmaya devam edecek özgür vatandaşlar olamayacaktık.

Atatürk olmasaydı; Bağımsızlığın ne demek olduğunu anlamayacaktık.

Atatürk olmasaydı; Kadınlarımızın toplumun eşit vatandaşları olmalarının gereğini sağlayamayacaktık. Kadınlarımızın çoğu Avrupa devletlerinden önce seçme ve seçilme haklarını elde etmiştir.

Atatürk olmasaydı; Fikri hür, vicdanı hür vatandaşlar olamayacaktık.

Atatürk olmasaydı; Demokrasiyi insan haklarını öğrenemeyecektik.

Atatürk olmasaydı; Dinimizi tam öğrenemeyecektik. Kuran-ı Kerimi Türkçe’ye çevirttirerek Türkçe konuşan Türkiye’nin dinini daha iyi öğrenmesini sağlamıştır.

Atatürk olmasaydı; Ülke topraklarımız üzerinde bütün vatandaşlarımızın eşit yurttaş olduğunu öğrenemeyecektik.

Kıymetli dostlarım;

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı olan ‘UNESCO’. Atatürk’ün 100’üncü Doğum yılında yani 1891 senesinde UNESCO’ya üye 152 devletin oy birliğiyle bir karar almıştır. Bu karara göre: Atatürk şöyle tanımlanmıştır.

- Uluslararası anlayış, iş birliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün bir kişi.

- Olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci.

- Sömürgecilik ve yağmacılığa karşı savaşan ilk önder.

- İnsan haklarına saygılı, Dünya barışının öncüsü.

- Bütün yaşamı boyunca insanlara renk, din, ırk ayrımı göstermeyen eşsiz bir devlet adamı.

- Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu. Bundan dolayı Atatürk dünyaya mal olmuş bir liderdir.

Atamızın fikir ve idealleri her geçen gün daha iyi anlaşılacak, büyük insanlık ideali yolunda başlattığı, önderlik ettiği kutsal yürüyüşümüz devam edecektir.

Kıymetli dostlarım; Büyük önderimiz Atatürk’ün Allah’ımıza emanet olduğu bu günde; Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, devlet yönetimindeki sivil kadrolarında görev yapanları saygı ve minnetle anıyor, fikir ve ideallerini anlama ve anlatma yolunda yürüme kararlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü seveceğiz, anlayacağız, anlatacağız, sonsuza kadarda yaşatacağız. Olmasaydı olmayacaktık. Ruhu Şad olsun.

110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page