top of page

Lüleburgaz’da konut fiyatları!

“Lüleburgaz Trakya’da konut fiyatlarının en yüksek olduğu yerlerden biri”

Lüleburgaz’da konut fiyatları son bir yılda artış gösterse de, yükseliş oranı TÜFE’nin altında kaldı. İlçede 2+1 kiralar 18–30 bin TL, 3+1 kiralar ise 20–50 bin TL aralığında seyrederken; özellikle E-5 hattındaki mahallelerde metrekare fiyatları 75 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yüksek kredi faizleri ve artan maliyetler hem alıcıyı hem kiracıyı zorlarken, uzmanlar yatırımcıya amortisman süresine dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor.

HABER: Uğur BAKAR

Lüleburgaz’da konut piyasası son bir yılda hareketli bir süreçten geçti.

İlçede faaliyet gösteren Değer Gayrimenkul sahibi Murat Çengel, fiyat artışlarının TÜFE oranının altında kaldığını ancak hem kiraların hem de satış fiyatlarının vatandaş için hâlâ yüksek olduğunu söyledi.

2002 yılından bu yana Lüleburgaz’da yaşadığını belirten Çengel, 4 yıldır aktif olarak emlak sektöründe hizmet verdiğini ifade ederek, “Lüleburgaz Trakya’da konut fiyatlarının en yüksek olduğu yerlerden biri. Talep gören bir bölge olduğu için fiyatlar da buna paralel şekilleniyor” dedi.

KİRALARDA SON DURUM

Kiraların genel olarak yüksek olduğunu ancak kırsal bölgelerde talep azlığı nedeniyle düşüş yaşandığını belirten Çengel, en çok talep edilen konut tipinin 2+1 daireler olduğunu söyledi.

2+1 daire kiraları: 18 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar çıkıyor. 3+1 daire kiraları: 20 bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar yükseliyor. Şu an hem konut almak hem kiralamak zor. Kredi faiz oranları hâlâ yüksek, kiralar da yüksek. Aile desteği olmadan ev almak gerçekten zor” dedi.

EN ÇOK TALEP GÖREN MAHALLELER

İlçede en çok tercih edilen bölgelerin E-5 hattı ve çevresi olduğunu belirten Çengel, özellikle İnönü, Kurtuluş, Sevgi, Gençlik, Kocasinan, Zafer, İstiklal, 8 Kasım ve Atatürk mahallelerin öne çıktığını söyledi.

Çengel, bu bölgelerde sıfır 1+1 daire fiyatlarının 3 milyon TL’den başlayıp 5 milyon TL’ye kadar çıktığını, metrekare fiyatlarının ise ortalama 60-75 bin TL aralığında olduğunu ifade etti.

Daha uygun fiyatlı bölgeleri sıralayan Çengel, Barış Mahallesi, Güneş Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki konut fiyatlarının diğer bölgelere daha uygun olduğunu dile getirdi.

Bu mahallelerde 1+1 dairelerin metrekare fiyatlarının 40-55 bin TL, kira fiyatlarının ise 15-20 bin TL aralığında olduğu belirtti.

Yeni yapılan konut projelerinin ikinci el piyasasını da etkilediğini söyleyen Çengel, “Sıfır dairelerdeki fiyat artışı, ikinci el fiyatlarını da yukarı çekiyor” dedi.

“EV ALACAKLARA UYARI”

Ev alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Çengel, özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çengel, “2000 öncesi yapılan binalar günümüz deprem yönetmeliğine uygun değil. Binanın yaşı, iskanı ve yapı denetim belgeleri mutlaka kontrol edilmeli. Binaların ekonomik ömrü ortalama 30-50 yıldır.” diye konuştu.

KİRACI VE EV SAHİBİ NE ARIYOR?

Kiracıların en çok konuma, okullara ve iş yerlerine yakınlığa dikkat ettiğini belirten Çengel, ev sahiplerinin ise düzenli geliri olan, aile yapısına sahip kiracıları tercih ettiğini söyledi.

Şehir dışından gelen kiracı sayısında ise önceki yıllara göre azalma yaşandığını, bunun da bazı fabrikaların bölümlerinin kapanmasından kaynaklandığını dile getirdi.

YATIRIMCIYA “AMORTİSMAN” TAVSİYESİ

Yatırım amaçlı alım yapanların amortisman süresine de dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Çengel, şu bilgileri paylaştı: “160-200 ay arası amortisman normal piyasa değeri, 100-160 ay arası fırsat, 200 ay üzeri ise yüksek fiyat. Öncelikle bütçeye uygun bir daire alınmalı. İnsanlar bir anda hayallerindeki eve çıkmaya çalışıyor, bu da çoğu zaman alım yapamamalarına neden oluyor. Basamak basamak ilerlemek daha doğru” dedi.

Son olarak Çengel, “Lüleburgaz’da yaşamaktan memnunum. Sosyal hayatı olan, gelişen bir şehir. Doğru analizle hâlâ yatırım yapılabilecek bir bölge” ifadelerini kullandı.

bottom of page