Dünya kupasını Lüleburgaz’a getirdi!
Lüleburgazlı 11 yaşındaki matematik dâhisi Atlas Haser, Malezya ve Singapur'da katıldığı matematik yarışmalarında Dünya Şampiyonu oldu. Üst üste iki yıl aynı başarıyı gösteren Haser’in, 2025 yılındaki yarışmayı tekrar kazanması halinde dünya çapında ‘Efsane Çocuk’ ünvanını alacağı belirtildi.
Aslen Lüleburgazlı olan ve İstanbul’da yaşayan TED Üsküdar Koleji 6. Sınıf öğrenicisi Atlas Haser, katıldığı 2 önemli uluslararası matematik yarışmalarında dünya şampiyonu olarak altın madalyaların ikinci kez sahibi oldu.
Şimdiye kadar katıldığı pek çok ulusal ve uluslararası matematik yarışmalarında çok sayıda madalya kazanan 11 yaşındaki Atlas Haser, 13 Temmuz’da Malezya'da düzenlenen WMI-2024 Global finallerine Türkiye aşamasında ülke birincisi ve altın madalya sahibi olarak davet edildi.
Tüm rakiplerini eleyen Haser, Global finallerde de altın madalya kazanmasının yanı sıra, finallerin en iyi puanını yapanlara verilen ‘The Star Of The World’ kupasını da kazandı.
WMI’yı 2 kez üste üste kazanan Atlas Haser’in, 2025 yılında tekrar kazanması halinde dünya çapında ‘Efsane Çocuk’ ünvanını alacağı belirtildi.
3 YAŞINDA BABAANNESİ KEŞFETTİ
Malezya'daki başarısının ardından Singapur'a geçen Atlas, burada da yine Türkiye aşamasında birinci ve altın madalya sahibi olarak davet edildiği SIMOC-2024 yarışmasında da altın madalya kazandı.
Haser, aldığı kupa ve madalyalar sonrasında Lüleburgaz’da yaşayan yakınını ziyarette bulundu.
Atlas Haser’i ilk kez ise henüz 3 yaşındayken babaannesi fark etti.
Bunun üzerine ailesi tarafından üstün zekalılık sorgulaması yapılan Haser, 4 yıl 9 aylıkken üstün zekalı raporu alındı. Raporda da yaklaşık 170 IQ sonucu alındığı kaydedildi.
Kendi kendine okumayı, yazmayı, sayıları ve İngilizce’yi televizyondan seyrederek öğrenen Haser, ilk defa 2. sınıftayken matematik dalında Türkiye 1’incisi oldu.
“ASLA BIRAKMAYI VE PES ETMEYİ DÜŞÜNMEDİM”
Lüleburgaz’da görüştüğümüz Atlas Haser, sevdiği bir şeyde başarılı olduğunu, ödüller kazandığını ve hiç yorulmadığını söyledi.
2’nci sınıfta matematik yarışmalarına katılmaya başladığını belirten Haser, sürekli yeni bir şeyler öğrenme merakının ise kendisini bu günlere getirdiğini aktardı.
Arkadaşlarına her zaman yaptıkları işi sevmelerini aynı zamanda düzenli ve disiplinli çalışmalarını önerdiğini kaydeden Atlas Haser, “Kazandığım başarılar, kupalar, madalyalar için çok mutluyum. Sevdiğim bir şeyde başarılı oluyorum, ödüller kazanıyorum, sevdiğim için hiç yorulmuyorum. Ben, 2’nci sınıftayken Kanguru Matematik ve Tales Matematik yarışmaları ile matematik yarışmalarına başladım. Katıldığım yarışmaları ve zorlukları her defasında arttırarak kendimi geliştirdim. Sonuçlarım kötü olsa dahi bu alanda çalışmaya ve ilerlemeye devam ettim. Asla bırakmayı ve pes etmeyi düşünmedim. Sınavlara önceki dönemde çıkan soruları çözerek, onları değiştirerek hazırlandım. Süreç biraz zor olsa da eğlenerek yaptım. Ve soruları yaparken eğlendiğim için sıkılmadan çözüyordum. Sürekli yeni bir şeyler öğrenme merakım beni bu günlere getirdi. Herkes matematikle ilgilenmek zorunda değil, çünkü kim neyi seviyorsa onu yapmalı. Ben matematiğimi sevdiğim için kolay öğrendim ama tiyatroyu seven ilgi duyan biri onu daha rahat öğrenebilir. Bu her alan ve branş için geçerlidir. Arkadaşlarıma yaptıkları işi sevmelerini aynı zamanda düzenli ve disiplinli çalışmalarını öneriyorum. Çevremdeki herkesin benimle gurur duyup tebrik etmesi beni daha iyisini yapmak için yönlendiriyor. Bu süreçte başta her zaman yanımda olan aileme, değerli öğretmenlerimle, sınıf arkadaşlarıma ve herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ATLAS’IMIZ DÜNYA ŞAMPİYONU AMA SPONSORU YOK”
Atlas Haser’in babası Murat Haser, çocukları ile gurur duyduklarını ve dünya şampiyonu olan Atlas’ın bir sponsoru olmadıklarını belirterek sponsorluk çağrısında bulundu.
Baba Murat Haser; “Atlas’ın durumunu fark etmemizden sonra üzerine düşerek kendisini geliştirmesine yardımcı olduk. Katıldığı yarışmaların çoğunda şampiyon oldu ama bazı yarışmalarda kötü sonuçlarda aldı. Aldığı kötü sonuçlarda neyi eksikse onun üstüne gitmesi gerektiğini öğrendi. Velilerimizin bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyoruz, çocukları kötü bir sonuç yaptığında hatanın nerede olduğunu öğrenip yardımcı olmaları gerekiyor. Önce sonucun neden kötü geldiğini belirlemeleri gerekiyor, sorunu çözdükten sonra çok daha iyi sonuçlara alacaklarına eminim. Ben Atlas’a ‘şu konuyu çalışalım’ demiyorum, kendisine hayattan örnekler vererek matematiği sevmesini sağlıyoruz. Günlük yaşamında kullandığı örneklerden dolayı matematiğe ihtiyaç duyuyor. Atlas, 4. Sınıfta integralin ne olduğunu biliyordu. Biz her zaman 2-3 adım ileriden giderek çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda kendisinden de sürekli geri bildirim alıyorum, bu aldığımız bildirimler olumluysa devam ediyoruz değilse tekrar üstüne düşüyoruz. Velilerimizin, çocukları hangi alanda iyiyse ellerinden gelerek üstüne gitmeleri gerekiyor. Atlas’ın başarısında bizim yaptığımız pay azdır ama mutluluğumuz çok fazla. Sayesinde dünyayı geziyoruz. Dünyanın birçok ülkesine yarışmalar dolayısıyla gittik ama işin içine ekstra olarak maddiyatta giriyor. Şu ana kadar gittiğimiz hiçbir olimpiyatta ya da yarışmada biz burs veya destek görmedik. Atlas’ımız dünya şampiyonu ama sponsoru yok. Sadece Atlas değil, bu yarışmalara katılıp şampiyon olan veya derece elde eden diğer çocuklarımızın da maddi desteğe ihtiyacı var. Okulumuz ilgileniyor ama yukarıdan destek gelmiyor. Bu çocuklarımızın hepsi ilgiyi hak ediyor. Ailesi olarak çok mutluyuz ve elimizden geldiğince desteğimizi esirgemeyeceğiz. Hedefimiz liseden mezun olduktan sonra Atlas’ı Oxford’a göndermektir” ifadelerine yer verdi.
“BÖYLE BİR BAŞARININ SADECE AİLELER ARASINDA KALMASINI İSTEMİYORUZ”
Atlas Haser’in Lüleburgaz’da yaşayan yakını emekli fizik öğretmeni Yaşar Güney, başarılı olan öğrencilere daha fazla destek olunması gerektiğini belirtti.
Güney; “Atlas ile ne kadar gurur duysak azdır. Elimizde dünyanın en değerli madeninden daha değerli Atlas Haser’imiz var. Dünya matematik yarışmasında şampiyon ve kupa sahibi bunu iki yıl üst üste kazandı. Hedefimiz bir sonraki sene de kazanması ve kariyerinde zirveye çıkması. Böyle bir başarının sadece aileler arasında kalmasını istemiyoruz. Bu değerlere sahip çıkmayan bakanlıklara isyan ediyorum. Benim ülkem böyle çocukların sayesinde uluslararası başarılar kazanacak. Lütfen halkımız ve yetkililer bunu bilsin ve duysun. Başarılı çocuklarımızın tespit edilmesi için özel bir tarama yapılmasını isterim. Ellerine sunulan fırsatlarla ilgilenilmiyor. Bu çok onur kırıcı bir şey. Atlas, dünyanın her yerinde bayrağımızı dalgalandırıyor, bizi gururlandırıyor ama ülkemizde ona destek olan yok. Yetkililerin bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyoruz” dedi.
Comments