Lüleburgaz Belediyesi’nin girişimiyle Gençlik Parkında kurulan Sirk Sanatları Akademisi öğrencileri, 8 Kasım’da Kongre Meydanında gerçekleşecek olan ilk gösterilerine hazırlanıyor.
Ağustos ayından bu yana Gençlik Parkı’nda devam eden sosyal sirk deneyim atölyelerinden şu ana kadar yaklaşık 120 öğrenci yararlandı.
Ayrıca sosyal sirk eğitimi çalışmalarına katılarak başarılı olduğu branşta kendisini yetkinleştirmek isteyen Lüleburgazlı çocuklardan oluşan 20 kişilik gösteri topluluğu, ip canbazlığı, akrobasi, hokkabazlık, tek tekerli bisiklet, silindir denge gösterileriyle 8 Kasım’da Kongre Meydanı’nda gerçekleşecek olan Lüleburgaz'ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü kutlamalarındaki büyük şölene hazırlanıyor.
“SOSYAL SİRK EĞİTİMLERİ, DAYANAĞINI SOSYAL SİRK PEDAGOJİSİNDEN ALMAKTADIR”
Sirk okulunun kurucu yönderlerinden, oyuncu Aylin Yağcızeybek açıklamasında; “Sosyal sirk eğitimleri, dayanağını sosyal sirk pedagojisinden almaktadır. Sosyal sirk pedagojisi çocukların sağlıklı bir çocukluk geçirmesini hedefler ve sirk eğitimi içerisinde öğretiler barındırır. Örneğin tahta bacağa binmek için arkadaşınıza güven duymanız gerekir bu güven inşa edilmeden tahta bacak üzerinde ayağa kalkmanız ve hareket etmeniz mümkün değildir. Bu güven duygusu çocukları ekip ruhuna yaklaştırır ve psikolojik açıdan desteklenmelerini sağlar. Yine sözsüz tiyatro örneği olan palyaço eğitimlerinin temelinde de bir yaşam felsefesi vardır. Palyaço kızgınlıklarını güzellikler karşısında hemen unutan, karşısına çıkan engelleri önemsemeyen ve karşılaştığı tüm problemlere ‘sorun yok’ diyerek, tekrar ve tekrar problem aşmaya çalışandır. Biz de, projede bu öğretiyi benimsiyoruz ve çocukların eğitim sürecinde tekrar tekrar denemeye, pes etmemeye teşvik etmeye çalışıyoruz. Hatalarımıza alkış tutmak da yine bu felsefeye dair çok temel bir yaklaşımdır. Sosyal Sirk metoduyla; çocukların ve gençlerin, yaşadıkları olumsuzlukları minimize etmeyi, günlük hayatta kendilerini ifade etmeyi sağlayan araçlar sunmayı, özgüvenlerini kazanmalarını, konsantrasyon-koordinasyon becerileri gibi yaşamsal sosyal becerileri edindirmeyi amaçlar. Sanat atölyelerinde temel hedefimizin çocukların sözel ifade dışında da sanatın farklı alanlarını kullanarak kendilerini özgün ve özgür ifade etmelerini sağlamak, sanat ile yaratıcı üretimlerin kapısını aralamaktır” şeklinde konuştu.
Halk Tiyatrosu içerisinde yer alan sirk sanatları kültür mirasımızın korunması, özellikle gelecek kuşaklar tarafından tanınması, görünür olması, usta-çırak zincirinin devamlılığına yönelik her türlü eğitim olanaklarının geliştirilmesi, çocukların aktif katılımının sağlanabilmesinin unsurun korunması ve yaygınlaşması açısından önemine değinen projenin koordinatör yönderi Sefer Yağcızeybek; “Özellikle çocuklarda ve gençlerde Türk Halk Biliminin aydınlığında Kültürel Miras farkındalığı yaratmak, genel anlamda sanatı, özel olarak ta sirk ve gösteri sanatlarını tanıtmak, yaygınlaştırmak ve geleneksel sirk sanatlarımızı disiplinler arası işbirlikleri yoluyla geliştirmek, modern dünyanın çağdaş kent kültürü içinde yeniden üreterek daha geniş kitlelere sevdirmek ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Lüleburgaz Belediye Başkanımız Dr. Murat Gerenli’ye Lüleburgaz’lı çocukların sirk sanatlarıyla tanışmalarına vesile olduğu ve sosyal sirk eğitimleriyle öz gelişimlerine imkân verdiği için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
“İP CANBAZI OLMAYA ADAY!”
Sirk akademisi öğrencilerinden 17 yaşındaki İrem, ip canbazlığı konusunda oldukça iddialı.
İrem, sirk eğitmenleri tarafından Türkiye’de son elli yıldır yetişen ilk kadın ip canbazı olmaya aday olarak gösteriliyor.
Genç ip canbaz adayı, Avrasya Sirki ustalarından öğrendiği geleneksel Türk ip canbazlığı sanatını tüm Türkiye’de ve dünyada temsil etmek istediğini, bu kadim kültürün taşıyıcısı ve aktarıcısı olmak istediğini belirtti.
Avrasya Gösteri Sanatları Kültürel Miras Derneği ve Lüleburgaz Belediyesi Çocuk Hakları Biriminin birlikte yürüttüğü Sirk Sanatları Akademisi, geleneksel sirk sanatları kültür mirasının yeni kuşaklara aktarıldığı Türkiye’deki ilk merkez olma özelliği taşıyor.
Comments