Köylerde ‘Akıllı Dönüşüm’ başlıyor
- Özlem KARAKOYUN

- 23 saat önce
- 2 dakikada okunur
Lüleburgaz Kaymakamlığı’nın Avrupa Birliği destekli projesiyle köylere sensörlü akıllı çöp konteynerleri yerleştirilecek. Doluluk oranını anlık takip edecek sistem sayesinde atık toplama süreci daha verimli, planlı ve çevre dostu hale getirilecek. Proje Mayıs ayı itibariyle hayata geçirilecek.

Lüleburgaz Kaymakamlığı, Avrupa Birliği destekli Interreg NEXT Programı kapsamında yürüttüğü iş birliği ile Lüleburgaz'ın köylerine yerleştirilecek sensörlü akıllı çöp konteynerleri projesine başlıyor.
Kaymakam Kemal Yıldız’ın Lüleburgaz’da göreve başladığı ilk günlerde imzalanan proje kapsamında, Bulgaristan’dan Targovishte Belediyesi ve Moldova’dan Tomai Belediyesi ile resmi ortaklık protokolü imzalanmıştı.
Dijital dönüşümde sınır ötesi iş birliği kapsamında dijital dönüşüm eksikliği, verimsiz kamu hizmetleri, düşük dijital okuryazarlık ve sınırlı vatandaş katılımı gibi sorunlara da çözüm üretmeyi hedefleyen proje Lüleburgaz’da uygulanmaya başladı.
“Sürdürülebilir Bir Gelecek için Akıllı Yerel Hizmetler” yaklaşımıyla hayata geçirilen proje, yenilikçi dijital çözümler ve stratejik planlamayla kamu hizmetlerinin daha etkin, kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getirilmesini amaçlıyor.
Ağustos 2025 ile Şubat 2027 tarihleri arasında 15 ay süreyle uygulanacak olan projenin toplam bütçesi 501 bin 160,08 Avro olarak belirlenirken, bunun 451 bin 44,07 Avro’luk kısmı Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı tarafından finanse ediliyor.
Proje kapsamında dijital altyapının modernize edilmesi, kamu personelinin ve vatandaşların dijital becerilerinin artırılması ve uzun vadeli dijital dönüşüm stratejilerinin oluşturulması planlanıyor. Bu doğrultuda en az 75 kamu görevlisine eğitim verilmesi ve 150 vatandaşa yönelik dijital okuryazarlık seminerleri düzenlenmesi öngörülüyor. Aynı zamanda akıllı atık yönetim sistemleri, coğrafi bilgi sistemi uygulamaları, dijital güvenlik çözümleri ve vatandaş katılımını artıracak mobil uygulamalar hayata geçirilecek.
“KIRSAL ALANDA BİR İLK OLACAK”
Projenin en dikkat çeken adımlarından biri ise Lüleburgaz’da kırsal alanda bir ilk olacak akıllı çöp konteyneri sistemi oldu.
Mayıs ayında hayata geçirilmesi planlanan sistem sayesinde köylerdeki çöp konteynerlerine yerleştirilecek sensörler doluluk oranını anlık olarak ölçerek merkeze bildirim gönderecek.
Bu veriler doğrultusunda çöp toplama araçları en uygun rotayı belirleyerek hareket edecek. Böylece gereksiz seferlerin önüne geçilecek, dolu konteynerler zamanında boşaltılacak ve hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlanacak.
Lüleburgaz Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Fatma Merve Durak’ın rehberliğinde devam eden projede ile daha planlı, verimli ve çevre dostu bir atık yönetim sürecine geçişin hedeflendiği belirtilirken, eLocal projesinin bölge genelinde kamu hizmetlerinin kalitesini artırarak vatandaş katılımını güçlendirmesi bekleniyor.
12 KÖYDE UYGULANACAK
Projenin devamı kapsamında AK Parti Kırklareli İl Genel Meclis Üyesi Recep Çotuk, Lüleburgaz Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Fatma Merve Durak ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Erkan Alkan bir araya gelerek süreci değerlendirdi.
Recep Çotuk yaptığı açıklamada, projenin Lüleburgaz için önemli bir kazanım olduğunu belirterek, “Milletimize hizmet yolunda yerelde güçlü adımlar atmaya devam ediyoruz. eLocal projesi kapsamında ilçemize bağlı en uzak 12 köyümüzde kullanılmak üzere akıllı uygulama destekli çöp konteynerleri temin edildi. Bu önemli projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Lüleburgaz’ımıza hayırlı olsun” dedi.
Çotuk ayrıca, Bulgaristan’daki proje ortaklarıyla yapılacak toplantılar öncesinde hazırlıkların sürdüğünü ve sürecin detaylı şekilde değerlendirildiğini ifade etti.


