top of page

Kurtuluş coşkusu!


Lüleburgaz’ın kurtuluşunun 101’üncü yıldönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

8 Kasım sabahı Yeni Tören Alanı’nda 09.30’da çelenk sunma töreniyle başlayan kutlamalar, geçit töreniyle devam etti.

Çelenk sunma törenine Belediye Başkanı Murat Gerenli, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Özcoşar, CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, gaziler, kurum müdürleri. öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Gerenli’nin belediye adına çelengi sunmasının ardından tören yeni tören alanında protokolün yerini almasıyla devam etti.

Kırklareli Valisi Birol Ekici ile Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce de protokolde yerini almadan önce vatandaşları bayrak flamaların arasından selamlayarak protokoldeki yerlerine geçti.

Buradaki törende ilk olarak Türk bayrağı koşucular tarafından getirilerek mülki amire teslim edildi.


Törende günü anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Belediye Başkanı Murat Gerenli, “Bugün; atalarımızın 26 Ağustos’ta Kocatepe’den başlayıp ayaklarının altındaki toprağı titreterek kalktıkları taarruzda, emperyalist devletlerin ordularını denize dökerek yazdıkları Kurtuluş Destanı’nın Lüleburgaz’a ulaştığı gündür.” dedi.

8 Kasım’ın onlarca yıldır süren savaşlara, işgallere karşı yitirilmeyen umudun, özgürlük mücadelesinin kazanıldığı gündür diyen Gerenli şöyle konuştu; “Değerli komşularım, Lüleburgaz, antik yıllara dayanan tarihi, coğrafi konumu, Balkanlar ve Avrupa’ya olan yakınlığı sebebiyle tarihin her döneminde önemli bir kent olmuştur. 19. yüzyılın sonlarında başlayan ve 20. yüzyılda da devam eden savaşlar sonucunda topraklarımızda maalesef büyük acılar yaşanmıştır. Atalarımız işgaller görmüş, yerlerinden edilmiş, canlarından ve mallarından olmuşlardır.

Fakat; milletin kaderini yine milletin azim ve kararlılığı belirlemiş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları önderliğinde başlatılan Kurtuluş Mücadelesi’nde, Trakya ve Anadolu Milli Mücadele kongrelerinin ilklerinden olan Lüleburgaz Kongresi de kentimizde düzenlenmiş; ve tüm bu çabalar sonucunda da tam bağımsızlık elde edilmiştir. Bu uğurda canlarını hiçe sayarak mücadele eden tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Bugün, bizlere de çok önemli bir görev düşmektedir; Bu görev; yaşanan tüm bu mücadeleyi unutturmamak, içinde bulunulan en kötü koşullara rağmen muhtaç olduğu kudreti damarlarındaki asil kanda bulan atalarımızın mücadelesini gelecek kuşaklara aktarmak ve tüm dünyadaki mazlum milletlere örnek olmaya devam etmemizi sağlamaktır. Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bugünlerde, atalarımızın canlarını hiçe sayarak cephede verdiği mücadeleyi; aklın ve bilimin ışığından ayrılmadan, muasır medeniyetler arasında en yukarılara çıkmak için örnek almalı; çalışmalı, çok çalışmalıyız! Bu vatan atalarımızdan bizlere, bizlerden gelecek nesillere emanettir.”

Konuşmanın ardından şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterisi ile başlayan tören, geçit töreni ile devam etti.

Bu yılki geçit töreninde de oldukça renkli görüntüler ortaya çıktı.

Geçit töreninde Atatürk’ün kullandığı eski model araç ise büyük beğeni topladı.

Ayrıca gelin ve damatın protokolü selamlaması sırasında neşeli anlar yaşandı.

Belediye Başkanı Murat Gerenli ve CHP KIrklareli Milletvekili Fahri Özkan burada gelin ve damada eşlik ederek çalan oyun havasında göbek attı.

Tören sırasında günün anlam ve önemine istinaden havaya güvercin bırakıldı.

Taraftar grupları ile avcı derneklerinin geçişi ise her yıl olduğu gibi bu yılda sesli gerçekleşti.

Birçok vatandaş patlayan silahlardan kulaklarını tıkamak zorunda kaldı.

Kahveciler Odası ve Kuaförler Odası’nın geçit töreni ise vatandaşları güldüren anlara sahne oldu.

295 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page