top of page

Kaleminden seri doğuyor!

“14 yaşındaki yazar yeni hikayeler peşinde”

Lüleburgazlı Kayra Semiz, ilkokulda verilen hikâye ödevlerinden ilham alarak başladığı yazarlık yolculuğunu “Kasırga Grubu” kitabıyla taçlandırmıştı. 14 yaşındaki genç yazar, şimdi kitabını seriye dönüştürmek için çalışıyor.

Lüleburgaz’da yaşayan 14 yaşındaki Kayra Semiz, henüz ilkokul sıralarındayken başladığı hikâye yazma serüvenini kitaba dönüştürmüştü. Akım Koleji’nden mezun olan ve bu yıl Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi’nde 9. sınıfa başlayacak olan Semiz, şimdi kitabını seriye dönüştürmek için çalışıyor.

Semiz’in yazarlık yolculuğu, ilkokul yıllarında öğretmeninin verdiği hikâye yazma ödevleriyle başladı. Öğretmeninin kendilerine konu, zaman ve mekân vererek hikâye yazmalarını istediğini belirten Semiz, bu ödevleri çok sevdiğini söyledi.

Bir süre sonra hikâye yazmak için ödev beklemek yerine kendi hikâyesini yazabileceğini düşündüğünü ifade eden Semiz, “İlkokulda sınıf öğretmenimiz okuma yazmaya alıştırmak için bize hikâye yazma ödevleri veriyordu. Basit bir konu, zaman, mekân veriyordu ve ‘yazın’ diyordu. Ben de bu yazma ödevlerini çok seviyordum. Sonra ‘Neden öğretmenimin bana bir ödev vermesini bekliyorum? Sıfırdan bir hikâye yazabilirim.’ diye düşündüm” dedi.

ÖĞRETMENLERİNDEN DESTEK ALDI

Yazdığı ilk sayfaları öğretmenlerine ve arkadaşlarına gösterdiğini ve olumlu geri dönüşler aldığını belirten Semiz, hikâyesini zaman içerisinde geliştirdiğini anlattı.

Kitabın ortaya çıkış sürecini anlatan Semiz, “Bu yazdığım ‘Kasırga Grubu’ kitabını öğretmenlerime ve arkadaşlarıma gösterdim. İlk yazdığım sayfaları onlar da çok beğendi ve ben bu kitabı geliştirdim. İlk hali bu şeklindeydi. 7. sınıfta BİLSEM’deki edebiyat öğretmeni Sibel Çelikel’e gösterdim. O da çok beğendi ve ‘Bunu bir kitap haline getirmemiz lazım’ dedi. Böyle çalışmalara başladık ve sonucunda kitabın son halini çıkardık” diye konuştu.

KİTABIN KONUSU ARKADAŞLIĞIN GÜCÜ

“Kasırga Grubu”nda beş kişiden oluşan bir arkadaş grubunun macerası anlatılıyor. Her karakterin kendisine ait özel bir gücü bulunurken, grup bu güçleri ve arkadaşlıklarının verdiği destekle kötülere karşı mücadele ediyor.

Kitapta vermek istediği mesajın arkadaşlığın gücü olduğunu belirten Semiz, hikâyedeki arkadaş grubunun kendi ilkokul yıllarındaki arkadaşlıklarından esinlendiğini söyledi.

Semiz, “Kitapta 5 kişiden oluşan bir arkadaş grubu var. Bu arkadaşların her birinin ayrı bir özel gücü var. Bu güçleri ve arkadaşlığın gücünü kullanarak kötüleri yenmeye çalışıyorlar. Vermek istediğim mesaj, arkadaşlık her şeyi çözebilir. Bu kitaptaki arkadaşlık benim ilkokuldaki arkadaş grubumu yansıtıyor. Kendimize ‘Kasırga Grubu’ diyorduk” ifadelerini kullandı.

KENDİSİ DE KARAKTERLERDEN BİRİ

Kitabın karakterleri arasında kendisinin de bulunduğunu ifade eden genç yazar, kitaptaki görsellerin büyük bölümünü de kendisinin tasarladığını söyledi.

Hikâyenin üç bölümden oluştuğunu ve içerisinde bilmecelerin de yer aldığını aktaran Semiz, bu detayla okuyucuyu hikâyenin yalnızca takipçisi olmaktan çıkarmayı amaçladığını belirtti.

Semiz, “Bu hikâye üçe ayrılıyor, içerisinde bilmeceler de var. Bilmece detayının olmasının sebebi okuyucunun sadece izleyen biri olmasındansa maceranın içerisinde olmasını sağlamak” dedi.

HEDEFİ KİTABI SERİLEŞTİRMEK

İlk kitabının ardından “Kasırga Grubu”nu bir seriye dönüştürmek istediğini belirten Semiz, bunun için planlamalar yaptığını ancak LGS süreci nedeniyle bir süre yazmaya ara verdiğini söyledi.

Kitabı yazarken yorulduğunu ancak tamamladığında başarmanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Semiz, yaşıtlarına da hayallerinin peşinden gitmeleri çağrısında bulundu.

“Eğer biz bir adım atmazsak sadece oturup izleriz. Herkes hayalinin peşinden koşmalı. Yaşıtlarıma tavsiyem bu. Bir adım bir adımdır. Bu kitabı yazarken ben de yoruldum ama kitabı tamamladığımda başarabildiğimi gördüm” diyen Semiz, şimdi ise serinin devamı için yeniden çalışmaya hazırlanıyor.

BAŞKAN GERENLİ’Yİ ZİYARET ETTİ

Genç yazar Kayra Semiz, annesi Filiz Semiz ile birlikte Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli’yi de ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarette Kayra’nın yazarlık serüveni ve kitabı hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Kayra’nın annesi Filiz Semiz, Başkan Gerenli’nin çocukların sanatsal çalışmalarına destek verdiğini belirterek, “Zaten kendisi çocukları sanata destekleyen birisi. Her şekilde ne yapabilirsek çocukların yanında olduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

Kayra Semiz’in ilkokul yıllarında bir ödev olarak başlayan hikâyesi, bugün kitap raflarında yerini alırken, genç yazarın hedefi ise “Kasırga Grubu”nu yeni maceralarla büyütmek.

bottom of page