top of page

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 90. Yılı

Yazarın fotoğrafı: Deniz KılıçDeniz Kılıç

Deniz Kılıç yazdı...

YÜZLERCE ÜLKEDEN ÖNCE KADINLARIMIZ SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA SAHİP OLDU

Fransa’da 1944, Japonya’da 1945, Çin’de 1949, Belçika’da 1960 İsviçre’de 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken Türkiye’de 1930 yılından itibaren kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

TÜRKİYE’DE KADINLARIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKI

Cumhuriyet’in ilanından sonra, zaman içerisinde çıkartılan yasalarla birlikte kadın-erkek eşitliği yasal güvence altına alındı. Böylelikle kadınlar toplumsal ve siyasal yaşamda eşit haklara sahip oldu.

1930 yılından itibaren Türkiye’de kadınlar önce belediye seçimlerine katıldı, sonrasında köylerde muhtar ve ihtiyar heyetine seçilme hakkını elde etti. 5 Aralık 1934 tarihinde Anayasada ve seçim kanununda yapılan değişiklikle birlikte kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmış oldu.

İLK KADIN MUHTARIMIZ

Aydın ili, Çine İlçesi, Karpuzlu Köyü Muhtarı Gül Esin Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olarak seçildi. Ardından yapılan seçimlerde onlarca kadın muhtar ve ihtiyar heyeti üyesi seçilerek, köylerine hizmet etti.

İLK DEFA 18 KADIN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Türkiye’de kadınlar yerel seçimlerin haricinde ilk kez 8 Şubat 1935’te yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. Dönem milletvekili seçimleriyle birlikte seçme ve seçilme hakkından yararlandı. Yapılan bu seçimlerde 17 kadın milletvekili Meclis’te görev yapmak üzere seçildi. Aynı dönem içerisinde, bir yıl sonra yani 1936 yılında Çankırı ilinde boşalan milletvekillerinin yerine yapılan yenileme seçimiyle birlikte emekli öğretmen Hatice Özgener milletvekili seçildi. Böylelikle 5. Dönemde TBMM’de görev yapan kadın milletvekili sayısı 18 oldu.

Cumhuriyet tarihimiz boyunca kadınlarımız başbakan, bakan ve milletvekili oldu. Yüzlerce kadın yerelde belediye başkanlığı, meclis üyeliği ve muhtarlık görevinde bulundu.

ATATÜRK’ÜN KADIN - ERKEK ELİTLİĞİNE BAKIŞ AÇISI

Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü, vizyonu ve kadın - erkek eşitliğine bakış açısı sayesinde kadınlarımızın dünyadaki yüzlerce ülkeden daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Atatürk’ün bu düşüncesi cinsiyet eşitliği açısından ve kadına verilen değer bakımından çağın ötesinde bir bakış açısıdır.

Mustafa Kemal Atatürk, 21 Mart 1923 tarihinde Konya’da yaptığı konuşmasında kadın-erkek eşitliğine bakış açısını şu cümleyle bir kez daha vurgulamıştır;  “Çok büyük şükranla görüyoruz ve görmekteyiz ki, hiçbir yerde kadınlarımız erkeklerden aşağı değildir! Hemen her yerde kadın ve erkek seviyesi arasında bir eşitlik görmekteyim. Bu durum övgüye değerdir” 

5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 90. Yıl dönümü kutlu olsun.

55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page