top of page

Köy okulu “Yaşam Merkezi” olacak

Ayvalı köyünde uzun yıllar önce kapanan ve atıl durumda bulunan köy okulu, köylü kadınların girişimleri ile yeniden düzenlenerek yaşam merkezine dönüştürülecek.

Lüleburgaz’a bağlı Ayvalı köyünde atıl durumda bulunan okul binası yeniden köye kazandırılacak.

Birçoğunun kendi çocuklarının da eğitim aldığı köy okulu köylü kadınların girişimleri ile yaşam merkezine dönüştürülecek.

Burada köy kadınlarının başlatmış olduğu kurslar yer alacakken, eski okul köy halkının kullanabileceği bir yaşam alanına dönüşecek.

 “KÖYDE AĞIRLADILAR”

Bu kapsamda köylü kadınlar, Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce ile eşi Mine Yüce, Lüleburgaz Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Fatma Merve Durak ve köyde ikamet eden müteahhitleri kahvaltıda ağırladılar.

Okulun tamiratı ve yaşam merkezine dönüştürülmesi konusunda kahvaltı programında istişareler yapılırken, destek istendi.

Aynı zamanda eski köy okulu da gezilip yapılacak çalışmalar konusunda Kaymakam Salih Yüce bilgilendirilirken, kooperatifleşme konusunda da fikir alışverişinde bulunuldu.

Köydeki kadınların bir kısmının çocuklarının da mezun olduğu okulun ziyaretinde duygulu anlar da yaşandı.


“AKTİF BİR AYVALI YARATACAĞIZ”

Ayvalı Köyü kadınlarını bir araya toplayarak önderlik eden Ümit Serap Sarıoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, bu projenin köy kadınlarına büyük avantaj sağlayacağını söyledi.

Evlerinden çıkıp sosyal yaşama geçiş açısından önemli bir projeyi hayata geçirmek istediklerini aktaran Sarıoğlu, yaşam merkezinde mevcut kursların artarak devam edeceğini kaydetti.

Ayvalı köyü kadınları olarak birçok sosyal ve kültürel çalışmanın içinde olduklarından bahseden Sarıoğlu, “Deprem sürecinde Ayvalı Kadınları Yardımlaşma Platformu oluşturduk. Deprem bölgesine yardımlar gönderildi. Haftada 1 kez düzenli toplanıp köy ve kendimiz için neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Birlikte kahvaltılara, gezilere gittik. Daha sonra köyde kültürel eksikliklerin olduğunu fark edip, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden aldığımız destekle kısa dönemli ahşap boyama kursu açıldı. Bu kurs muhtarlık binasında muhtarlığın desteği ile gerçekleşti. Yine Kaymakamlık, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında geliştirdiğimiz projeyle Balkan Hastanesi ile köy arasındaki yol ağaçlandırıldı.” diye konuştu.


“KOOPERATİFLEŞECEĞİZ”

Şimdi ise taşımalı sistem nedeniyle atıl durumda kalan köy okulunun köy yaşam merkezi haline dönüştürülmesi için görüşmelere başladıklarını dile getiren Sarıoğlu şöyle devam etti:

“Taşımalı sistem nedeniyle kapalı olan köy okulu atıl durumda bekliyordu. Kadınlar olarak buranın bir yaşam merkezine dönüştürülmesi konusunda girişimlere başladık. Bu süre zarfında kadınlar oluşturulacak yaşam merkezinde geliştirilebilecek projeler üzerinde çalıştı. Proje kapsamında Lüleburgaz Kaymakamlığı’nda, Kaymakamlık Proje Sorumlusu Fatma Merve Durak, Ticaret Bakanlığı ve Trakya Kalkınma Ajansı’ndan gelen proje sorumluları tarafından kooperatifçilik konusunda eğitimler aldık. Yine bu süre zarfında Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kursta e-ticaret eğitimleri ile sertifika almaya hak kazandık. Tüm bunlar neticesinde okulun tamiratı ve yaşam merkezine dönüştürülmesi için bir kahvaltı programı düzenleyip fikirlerimizi sunduk. Köyde şuanda süren dikiş kursu ziyaret edilip, mekanın yetersizliği görüldü. Kaymakamımız Salih Yüce ve köyümüz iş insanları okulun dönüştürülmesi için destek vereceklerini söylediler.”

571 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page