top of page

İNSANA EN ÇOK BENZEYEN ORANGUTANLARIN SOYU KURUTULMASIN




Tapanuli orangutanı yerkürenin en zeki ve duygusal olarak en karmaşık varlıklardan biri. Neşe, korku, sevgi ve kayıp duygularını hissediyorlar.Bu türün tamamı Endonezya’nın Sumatra adasındaki tek bir yağmur ormanında yaşıyor.Ne yazık ki yuvaları yerle bir edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Altın madeni işleyen bir şirket grubu, mevcut altın madenini genişletmeye hazırlanıyor - eğer bu plan gerçekleşirse bu büyük insansı maymunların tek yuvası olan ormanın 500 hektarı(5000 dönüm) yerle bir olacak.Buldozerler henüz çalışmaya başlamadı ve eğer elimizi çabuk tutarsak asla çalışmayacaklar. Bir araya gelelim ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanından bu pervasız genişlemeyi iptal etmek için bütün yetkisini kullanmasını talep edelim. Küresel bir tepki gösterip bu tepkiyi dikkat çeken eylemlerle ve zekice tasarlanan bir medya kampanyasıyla güçlendirirsek,  bu madeni

genişletmenin kamuoyu tepkisine değmeyeceği mesajını verebiliriz. Yıllar önce bir milyondan fazla Avaazlı bir araya gelerek bu orangutanları savunmuştuk; bunu yeniden yapabiliriz:

 

 

Tapanuli orangutanları insanlara şaşırtıcı derecede benziyor - gülüyorlar, ağlıyorlar, öpüşüyorlar ve bebeklerine yıllarca bakıyorlar. Ama ne yazık ki yok olmak üzereler: Sadece Endonezya’da bir yağmur ormanında yaşayan 800 orangutan kaldı. Ve şimdi dev bir şirket, onların dünya üzerindeki tek yuvası olan bu yeri, bir madeni genişletmek için yerle bir etmeye hazırlanıyor - hem de ellerinde hükümetten aldıkları bir “yeşil ödülle”. Altın uğruna soylarını tüketmeyi göze alıyorlar - bunu durdurmadığımız takdirde sonsuza dek yok olacaklar. Daha önce benzer yıkımları önlemek tüm doğa severler  birlik oldu , yine birlik olma zamanı.

 


 

Maden şirketleri her ne kadar sorumlulukla hareket ettiklerini iddia etseler de uzmanlar durumu tüm netliğiyle ifade ediyorlar. Yalın ve basit bir yeşil aklama! Altın madeninin genişletilmesi orangutanların ormanını kalıcı biçimde parçalayacak ve onların yiyecek bulmalarını, çiftleşmelerini ve güvende olmalarını imkansız hale getirecek.Yapılan bu çağrıya içimizden yeterli sayıda kişi katılırsa, maden şirketlerinin kirli sırlarını ifşa eden çarpıcı ilanlar yatırımcıların ve üst düzey müşterilerinin bulunduğu yerlerde boydan boya yayınlanacak.

Orangutanların DNA’sıyla insanların DNA’sı %97 aynı ama onlar tek başlarına bu dev şirketlere ve işgüzar hükümetlere direnemezler. Tüm  doğa severlerin seslerine ihtiyaçları var. Beş yıl önce bir milyondan fazlamız yaşamlarını tehdit eden bir barajın yapılmasını önlemek üzere seslerimizi birleştirmiş ve kazanmıştık. Orangutanlara çok değerli bir zaman kazandırarak hayatta kalmalarına yardım etmiştik. Bugün bir kez daha bize ihtiyaçları var. Güzelim Batang Toru ormanı kepçelere değil orangutanlara ait. Bu skandalı tüm dünyanın gündemine getirelim ve türlerinin son temsilcilerinin hayatta kalmasına yardım edelim.

Avaaz= İklim değişikliği, insan hakları , hayvan hakları, yolsuzluk, yoksulluk ve çatışmalarla ilgili internet üzerinden küresel çapta faaliyetler gösteren sivil toplum kuruluşu.

Yeni orangutan cinsi Kuzey Sumatra'daki Toba Nehri'nin güneyinde bulundu. 1000 metrekarelik bir alandaki yaklaşık 800 orangutan, doğal yaşam alanlarını kaybetme ve illegal tehditler sebebiyle tehlike altında yaşıyor. Bu türün bu kadar çok tehdit altında yaşıyor olması çok üzücü. Orangutanların yaşam alanları çevresinde bir altın madeni ve hidroelektrik santrali dışında avcılık faaliyetleri de bulunuyor.

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir dizi araştırmacının, Tapanuli orangutanları hakkında yazdıkları makalede yeni keşfedilen türün eşsiz olduğunu belirtiliyor. Elde edilen verilere göre, 2013 yılında yerli köylüler tarafından öldürülen son Tapanuli orangutanın iskeleti incelendi ve bir erkek Tapanuli kafatası diğer 33 orangutan türüyle karşılaştırılarak Tapanuli orangutanı ile diğer türler arasında çeşitli farklılıklar ortaya çıkarıldı.Kuzey Sumatra’daki karantina merkezinde dört orangutanın kimi gözlerinden vurulmuş, kimi hayvanat bahçesinden kurtarılmış olarak bulundu. Endonezya’nın Sumatra Adası’nın sakinleri olan orangutanlar, yağmur ormanlarının parçalanıp zayıflatılması sebebiyle türlerine dönük ciddi bir tehdit altında yaşıyor. Palmiye yağı ve kauçuk plantasyonları, ağaç kesimi, yol yapımı, madencilik, avcılık hızla artarken, orangutanlar sürekli biçimde habitatlarının dışına itiliyor(Habitat=Bir canlının yaşadığı ve geliştiği yer). Bölgedeki yardım örgütlerinin bir kısmı kaybolan, yaralanan ve esir edilen orangutanları kurtarırken, bir kısmı da tedavilerini üstleniyor.

Comments


bottom of page