top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

İş garantili bölüm!

“Eleman sıkıntısı yaşamaktayız”

Lüleburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde yaklaşık 4,5 yıl önce açılan Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Bölümü’nde öğrenciler uygulamalı şekilde ders ve bölümü öğrenirken, okuldan mezun olduktan sonra ise iş garantisi olduğu belirtildi. Okuldan mezun olduktan sonra alınan belgenin Avrupa’da iş kurma ve işe girme imkanının da bulunduğu aktarıldı.

Lüleburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri kendilerini her alanda geliştiriyor.

Okul bünyesinde yaklaşık 4,5 yıl önce açılan Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Bölümü’nde öğrenciler uygulamalı şekilde dersi ve bölümü öğrenirken, okuldan mezun olduktan sonra iş garantisinin olduğu belirtildi.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tesisat Teknoloji ve İklimlendirme Bölümü öğretmenleri Gökhan Orhan ve Mustafa Arslanhan ile TY Isıtma Soğutma Sistemleri Sahibi Tansel Yalçın, öğrencilere uygulamalı olarak dersleri öğretip, birebir yapılan çalışmalar ile kendilerini geliştirme imkanı sağlıyor.


Öğrencilerin derslerde; ısıtma tesisatı, doğalgaz tesisatı, yangın tesisatı, güneş enerjili sıcak su tesisatı, merkezi sistem ve kazan tesisatı, evler için kombi ve kalorifer peteği tesisatı, yerden ısıtma, klima bakım ve onarım, montaj, beyaz eşya servisliği, havalandırma tesisatı, temel elektrik tesisatı gibi konuları işlediği belirtildi.

Bölümün geleceğin mesleklerinden biri olduğu ve yeni çırak yetiştirmekte zorlanıldığı, özellikle de vatandaşların bölümü bilmedikleri aktarıldı.

Okul bünyesinde açılan Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Bölümü’nde bugüne kadar 50’den fazla öğrenci yetiştirildiği ve mezun olan öğrencilerin kendi işini kurdukları ya da ilgili alanlarda iş sahibi oldukları kaydedildi.

Öğrencilerin mezun olduktan sonra kendi yerini açması, fabrikalarda bakım onarımcı veya teknisyen olarak, kamu da teknisyen olarak çalışması gibi olanakları bulunduğu ayrıca diplomalarında Avrupa’da geçerli olduğu belirtildi.


“İŞ İMKANLARI ÇOK GENİŞTİR BÖLÜMÜMÜZÜN”

Mezun olduktan sonra bölümün avantajları olduğunu belirten Öğretmen Gökhan Orhan; “Tesisat Teknoloji ve İklimlendirme Bölümü’müzde iki tane dalımız bulunuyor, bunlar da Tesisat ve Enerji Sistemleri diğeri de İklimlendirme ve Soğutma Bölümü. Lüleburgaz’da olan bölümümüz Tesisat ve Enerji Sistemleri’dir. Burada işlediğimiz tüm dersler özel sektör ve piyasa ile eşdeğer ve uygulamalı olarak yapmaktayız. Öğrencilerimiz buradan mezun olduktan sonra belirli yeterliliğe sahip oluyor. Stajda da eksiklerini tamamlayarak tecrübelerini arttırıyor. İş imkanları çok geniştir bölümümüzün. Üniversiteye geçince çok avantajları bulunuyor, ilgili bölümler okunduğunda ek puanlar gelmektedir. Rakipleri fen lisesi olan öğrenciler değil Türkiye’de bulunan meslek lisesi öğrenciler oluyor. Üniversitelerde meslek lisesi öğrencileri için ayrılmış kontenjandan dolayı ek puan ile öne geçmiş olunuyor. Önümüzde ki sene seçmeli olarak ısı pompaları dersini de eklemeyi planlıyoruz. Bu çalışmalarımızda bizlere desteğini hiç esirgemeyen ve bağış yaparak öğrencilere bilgi ve tecrübelerini aktaran TY Isıtma Soğutma Sistemleri Sahibi Tansel beye ve Okul Müdürümüz Suat Öz’e sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

“TESİSAT BÖLÜMÜ DEYİNCE SUCU OLARAK BAKIYORLAR”

Vatandaşların tesisat bölümünü bilmediğini aktaran Öğretmen Mustafa Arslanhan; “Öğrencilerimiz mezun olduğunda usta öğreticilik belgesi alabiliyorlar ve işyeri açma belgesine sahip olabiliyorlar. Düz liseden mezun olduklarında öğrencilerimiz mesleki anlamda bilgisi olmaz iken bizim gibi meslek lisesinden mezun olunca ayrı belgelere kavuşabiliyorlar. Doğrudan kalifiyeli eleman çıkarmış oluyoruz. Öğrencilerimizin ve halkımızın tesisat bölümüne ilgisi biraz yetersiz. Bu algıyı da kırmak gerekiyor. Halkımız tesisat bölümü deyince ‘sucu’ olarak bakıyor ama bizim 10’dan fazla dalımız var. Bu sucu olarak bilinen meslek bölümün sadece bir dalı ve sıhhi tesisat olarak geçmekte. Böyle düşündükleri için de çocuklarını bu bölüme göndermek istemiyorlar. Belgesi olmayan yetişmiş elemanlar bizlere gelip usta öğreticilik belgesi almaya çalışıyorlar çünkü Avrupa’da iş kurma imkanları ve ilgili yerde işe girme imkanı oluyor. Bu belge Avrupa’ya gitme ve çalışma konusunda çok büyük bir avantaj oluyor. Çok kalifiyeli öğrenci yetiştirdiğimiz bölüm halkımızın da biraz daha fazla bilinçlenmesi gerekiyor. Okul Müdürümüz Suat Öz ve Tansel beye çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ELEMAN SIKINTISI YAŞAMAKTAYIZ”

Haftada 2 gün okula gelerek öğrencilere ders anlattığını belirten TY Isıtma Soğutma Sistemleri sahibi Tansel Yalçın; “Yaklaşık 28 yıldır ısıtma ve soğutma sistemlerinde hizmet vermekteyiz. Biz de bu sektörde ilk olarak çırak olduk sonra usta olduk. Eleman eksikliğini bizler çok önceden gördük. Hocalarımızla tanıştıktan sonra bölümü geliştirmek için maddi ve manevi desteklerde bulunduk. En güzel destekte bilgi yardımıdır. Bizler istiyoruz ki daha büyük firmalar görüp okula destek olsun, öğrencilerin bu meslekte katkıda bulunmasına yardımcı olsun. Çocuklar klima dersine girecek ama uygulamalı olarak klimayı göremiyorlar. Yani savaşa gidiyoruz cephanemiz yok. Bizim en büyük amacımız bölümü sevdirmek ve sürekliliğini sağlamak. Genel olarak eleman sıkıntısı yaşamaktayız. Bu işin ne kadar değerli bir meslek olduğunu bilseler ustaların ve öğretmenlerin kapısında yatarlar. Ben bugüne kadar edindiğim bilgileri paylaşmaktan çekinmiyorum. Yaşanılan eleman sıkıntısını hafifletmek için çabalıyoruz. Biz doğru ve deneyimli insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte değerli bilgilerini esirgemeyen öğretmenlerimize ve okul yönetimimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

991 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page