top of page

“Her gün hatırlanmak istiyorlar”


Bircan SARIOĞLU

Lüleburgaz Engelliler Derneği Başkanı Ömer Dağ, bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, kutlama yapmadan farkındalık yaratmaya çalıştıklarını açıkladı.

Sessiz kalmakta bazen büyük bir tepkidir diye düşündüklerini belirten Dağ, “Sessiz kaldığımızda kimse bunun farkına varacak mı ve geçireceğimiz bir yıl içinde ne kadar farkındalık yaratmış olacağız onu da görmek istedik” dedi.

Her geçen gün yaşadığımız zorluklar hayat bağlarımızı bir, bir koparıyor diyen Ömer Dağ, “Lüleburgaz Engelliler Derneği olarak her yıl engellilere ayrılan özel günleri farkındalık yaratmak duygudaşlık kurmak adına muhakkak elimizden geldiğince Lüleburgaz Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve bizlere yıl içinde her zaman destek veren kurum ve kuruluşlarla ilçemizde faaliyet gösteren siyasi partilerimizin temsilcileri, stklar ve vatandaşlarımız ile birlikte kutlamaya çalışıyoruz. Bu yılda kutlama yapmadan farkındalık yaratmaya çalışalım istedik. Sessiz kalmakta bazen büyük bir tepkidir diye düşündük ve sessiz kaldığımızda kimse bunun farkına varacak mı ve geçireceğimiz bir yıl içinde ne kadar farkındalık yaratmış olacağız onu da görmek istedik Lüleburgaz Engelliler Derneği olarak.

Her geçen gün yaşadığımız zorluklar hayat bağlarımızı bir, bir koparıyor, yaşam değerlerimiz her karşılaştığımız sorunlarda bir nebzede olsa azalıyor düşüyor, sizlerle bir örnek paylaşmak istiyorum. Çoğunuz zaman zaman kafelere eğlence mekanlarına barlara restoranlara muhakkak gittiğiniz oluyordur. Size sorum şu! Gittiğiniz mekanlarda birkaç engelliyi sizler gibi buluşup bir araya gelmiş eğlenirken vakit geçirirken gördünüz mü? veya büyük bir alışveriş merkezini gezerken gördünüz mü?

Gördüğünüzü zannetmiyorum çünkü imkânsız. Hatta mahallelerimizde bulunan yerel kahvelerde bile iki engelliyi çay içip sohbet ederken göremezsiniz. Ama bir devlet hastanesinde görürsünüz. Etrafınıza küçük bir bakış atın birden fazla engelli görürsünüz. Oraları, biz engellilerin mutlak uğrak yerleri hastanelerdir. Engellerimize göre istediğimiz haklardan faydalanmak için muhakkak rapora ihtiyacımız var. Bu en zor şartlarda yaşayan yatalak engelli içinde geçerli” şeklinde konuştu.

“SOSYAL HAKLARIMIZ GÜNDEN GÜNE ULAŞILMAZ HALE GELİYOR”

Engellilerin faydalandığı sosyal haklara da değinen Dağ, “Sosyal haklarımız günden güne yıldan yıla ulaşılması zor hale getiriliyor. Zar zor faydalandığımız haklar da miktar olarak yeterli gelmiyor bu hayat pahalılığında. İşşiz engelliye verilen 2022 maaşı bakıma muhtaç engellinin ailesine verilen evde bakım desteği gerçekten bu günkü hayat şartlarına göre çok komik rakamlar. Engelinin kullanmak zorunda olduğu medikal aletler gerçekten uçuk fiyatlarda. En basiti yatalak engelliye hasta bezi almakta zorlanan aileler çoğunlukta. Birde işsiz engellilerimiz var engellinin türünden veya yüzdesinden dolayı iş bulamayan engellilerimiz var. Kısaca yılda iki kez 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda veya 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde her ne kadar hatırlansak da bizlerde farkındalık yaratmak adına etkinliklerde yapsak da, bence yeterli olmuyor. Biz engellilerin isteği yılda iki gün değil her gün hatırlanarak yaşam koşullarımızı engellerimize rağmen bir nebze iyileştirilmesidir. Bizlerin de sizlerin yaşadığı sosyal alanlara katılımlarımızın sağlanması için karşılaştığımız her türlü engelin kaldırılması ve acınarak yardım edilmesin. Bizlerinde hayata tutunabilmemiz için mesleki eğitimlerimize önem verilerek her engellinin üretken hale getirilip devletimizin ekonomisine katkı sağlayan birer vatandaş olması sağlanarak kendi kendine yetecek güce ulaşmasının sağlanması dileği ile Lüleburgaz’da yaşayan tüm engelliler yılda bir gün değil her gün hatırlanmak istiyor” ifadelerini kullandı.

69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page