Lüleburgazlı Araştırmacı, Tarihçi ve Yazar Ali Arslan, Büyükkarıştıran’da 1938 yılından 1950 yılına kadar her yıl 17 Ağustos tarihinde ‘Atatürk Bayramı’ yapıldığını belirterek, “Büyükkarıştıran kasabasının cumhuriyet tarihindeki en önemli olayı bu ziyarettir. Bu gelenek devam ettirilmelidir” dedi.
Lüleburgazlı Araştırmacı, Tarihçi ve Yazar Ali Arslan, Lüleburgaz’a bağlı Büyükkarıştıran beldesinde 1938 yılından 1950 yılına kadar her yıl 17 Ağustos tarihinde ‘Atatürk Bayramı’ yapıldığını belirtti.
Ülkemizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Trakya Manevraları’nı izlemek için 17 Ağustos 1937 tarihinde Lüleburgaz’a geldiğini anımsatan Arslan, ziyaretin Büyükkarıştıran tarihinin en önemli olayı olduğunu kaydetti.
Büyükkarıştıran’da 1950 yılına kadar ‘Atatürk Bayramı’ yapıldığını ifade eden Arslan, kendisinden yardım istenmesi halinde Büyükkarıştıran Belediyesi’nde bir müze yapılması için elinden geleni yapacağını ve belgeleri sunacağını söyledi.
“BU GELENEK DEVAM ETTİRİLMELİDİR”
Büyükkarıştıran’ın cumhuriyet tarihindeki en önemli olayı olduğunu vurgulayan ve ‘Atatürk Bayramı’nın devam ettirilmesini istediğini aktaran Arslan; “ Mustafa Kemal Atatürk, Trakya Manevraları’nın bir bölümünü izlemek amacıyla 17 Ağustos 1937’de saat 13.20’de Çerkezköy’den trenle Lüleburgaz’a hareket etmiştir. Lüleburgaz Tren İstasyonu’na gelmiş ve buradan otomobille Lüleburgaz’ın Eskibedir yolu mevkiindeki Tayyare Karargahına gelerek, Trakya Manevraları’nın hava harekatı durumunu denetlemiş, (manevraların tüm hava gücü ve tayyareleri Lüleburgaz yakınındaki, Eski Bedir yolu mevkiinde bulunuyor, uçuşlar bu pist üzerinden yapılıyor, hava harekatı buradan yönetiliyordu.) buradan Karamusul Köyü üzerinden kara yolu ile saat 15.00’te Büyükkarıştıran kasabasına gelmiştir. Trakya Manevraları’nın merkezlerinden biri olan Büyükkarıştıran’da kalabalık bir halk tarafından karşılanan Mustafa Kemal Atatürk, okulda iki saate yakın bir zaman kalarak manevralarla ilgili haritaları incelemiş, bölgedeki askeri harekatla ilgili bilgiler alarak daha sonra halkla sohbet etmiştir. Trakya Baş Müfettişi Kazım Dirik’in takdimleriyle Köy Muhtarı Recep Saygın, Nahiye Müdürü’nün Başkatibi Refet Rodoplu, okulun Başöğretmeni Ömer Olcay ve İhtiyar Heyeti Atatürk’ün elini öpmüş, kısa bir sohbetin ardından saat 17.30’da otomobille Çorlu’ya hareket etmiştir. Bu ziyaret Büyükkarıştıranlıların gurur kaynağı olmuştur. O günkü yaşadıklarını unutamayan halk, bu ziyaretin ertesi yılından itibaren 1950’li yıllara kadar kasabada her yıl 17 Ağustos’ta ‘Atatürk Bayramı’ kutlamaları yaparak anmıştır. Özetle Büyükkarıştıran kasabasının cumhuriyet tarihindeki en önemli olayı bu ziyarettir. Bu gelenek devam ettirilmelidir. Ayrıca 1937 Trakya Manevraları Belgeleri, fotoğraflarıyla ve karargah odasıyla birlikte bir müze haline getirilmelidir. Bu tarihsel olay da Büyükkarıştıran Belediyesi’nin harekete geçerek çalışmayı daha da geç olmadan başlatmalıdır” dedi.
Comments