Lüleburgaz’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenlendi. Programda konuşan Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Alper İlaslan; “. Nisan ayı boyunca, Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunlar konuşularak çözüm yolları aranmakta, bu çocukların daha erken fark edilerek, daha erken özel eğitim desteğine ulaşmaları için farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Çocuklarımız toplumun diğer üyelerinden farklı olsalar da, diğer bireylerle eşit hak ve özgürlüklere sahiptirler” dedi.
Lüleburgaz’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.
Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu ile Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Meslek Okulu’nun birlikte hazırladığı program Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu’nda yapıldı.
Programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihan Erdem, Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu Müdürü Orhan Kılıç, Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Alper İlaslan, veliler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Müdür Alper İlaslan, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.
İlaslan; “Otizm Spektrum Bozukluğu, hayatın ilk yıllarında ortaya çıkan, erken teşhis ve erkenden özel eğitimle desteklenmesi gereken nöro-gelişimsel bir farklılıktır. İnsan beyninin yapısal değil işlevsel olarak farklı çalışmasından kaynaklanan, bireyin yaşamında dünya ile ilişkisini, diğer insanlarla ilişkisini, sosyal etkileşimini olumsuz yönde etkileyen nöro-gelişimsel bir engel durumudur. Bu spektrumda olan bireylerin her birisi kendi içerisinde biricik ve kendine özgü olmaktadır. Yıllar içerisinde gözlenen bu farklılıklara dikkat çekilmesi amacı ile 2 Nisan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de otizmle ilgili toplumsal farkındalığın artırılması için ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak anılmaktadır. Nisan ayı boyunca, Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların ve ailelerinin yaşadığı sorunlar konuşularak çözüm yolları aranmakta, bu çocukların daha erken fark edilerek, daha erken özel eğitim desteğine ulaşmaları için farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Çocuklarımız toplumun diğer üyelerinden farklı olsalar da, diğer bireylerle eşit hak ve özgürlüklere sahiptirler. Artık öyle bir noktaya gelinmiştir ki otizmle ilgili farkındalığın artması artık yeterli değildir. Evde, işte, sanatta, üretimde katkılarının olması beklenmektedir. Otizmli bireylerin sadece fark edilerek iyileştirilmesi ve dönüştürülmesi odağından uzaklaşılarak, Otizmli insanları kabul etmeye, desteklemeye ve dahil etmeye odaklanan kapsayıcı ir yaklaşıma yönenilmesi gerekmektedir” dedi.
İlaslan’ın konuşmasından sonra Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu 1-C ve 1-E sınıfı öğrencileri işaret dili ile ‘Haydi Gel Arkadaş Olalım’ ve ‘Sekizinci Renk’ şarkılarını söyledi.
Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu 3-B sınıfı öğrencisi Alya Beren Ergün, ‘Otizmli Arkadaşıma Mektup’ adlı mektubunu okudu.
Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim ve Uygulama Okulu öğrencilerinden Derin Nilakar, ‘Otizmin Dili’ şiirini okudu.
Program karma resim sergisinin gezilmesi ve ‘Farklılıklar Elimde’ adlı el baskının yapılması ile son buldu.
Comments