Eğitim neferleri unutulmadı!
- Özlem KARAKOYUN

- 2 saat önce
- 2 dakikada okunur
Lüleburgaz’da Köy Enstitüleri’nin mimarı İsmail Hakkı Tonguç ile eğitimci-yazar Mehmet Başaran, vefat yıl dönümlerinde düzenlenen programla anıldı. Programda iki ismin eserleri, düşünceleri ve aydınlanma mücadelesine yaptıkları katkılar bir kez daha ön plana çıktı.



Lüleburgaz’da, Köy Enstitüleri’nin mimarı İsmail Hakkı Tonguç ile ilçenin yetiştirdiği önemli eğitimci ve yazar Mehmet Başaran, düzenlenen anlamlı bir programla anıldı.
Lüleburgaz Belediyesi, Kepirtepeliler Eğitim Vakfı ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, İsmail Hakkı Tonguç’un vefatının 66’ncı, Mehmet Başaran’ın vefatının ise 11’inci yılı dolayısıyla saygı ve özlem duyguları dile getirildi.
23 Haziran Salı günü saat 18.00’de Mehmet Başaran Meydanı’nda gerçekleştirilen programın sunumunu Ayşe İnan yaptı. Etkinlik, Kepirtepeliler Eğitim Vakfı Başkanı İzzet Hongur’un açılış konuşmasıyla başladı. Ardından YKKED Lüleburgaz Şube Başkanı Hamiyet Gülaçar ve konuşmacı olarak katılan öğretmen Kazım Kalkan günün anlam ve önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında Köy Enstitülerinin kurucusu ve uygulayıcısı İsmail Hakkı Tonguç’un eğitim anlayışına vurgu yapan Hamiyet Gülaçar, Tonguç’un “Felsefe, sanat, müzik, bilim, teknik; hayattan korkmayanlarla, onu seven, kayıtsız şartsız bir tutkuyla bağlanabilen insanlarla yaratılır” sözlerini hatırlatarak, günümüzde ulusal değerleri ortaya çıkaracak eğitim sisteminden uzaklaşılmasının düşündürücü olduğunu ifade etti.
Köy Enstitülerinde yetişen öğrencilerin Tonguç’u “Tonguç Baba” olarak gördüklerini belirten Gülaçar, bu öğrencilerden birinin de Mehmet Başaran olduğunu söyledi. Başaran’ın, “Köy Enstitülerinde başarısızlık diye bir durum yoktu. Her çocuk kendi yetenekleri doğrultusunda yetiştiriliyor, o yönüyle öne çıkarılıyordu” sözlerini anımsatan Gülaçar, meydanda bulunan duvardaki dizelerine de dikkat çekti.
Konuşmasında Mehmet Başaran’ın Kepirtepe’nin bağrında yetişen, ülkenin sorunlarını kendine dert edinmiş, yazan, konuşan, mücadele eden ve yol gösteren bir eğitimci olduğunu vurgulayan Gülaçar, yaşamı boyunca Türkçenin doğru kullanılması ve öz Türkçe sözcüklerin yaygınlaşması için çaba gösterdiğini ifade etti.
Gülaçar, “Aydınlattığınız yoldan ayrılmadan yürüyeceğiz. Bu söz hepimizin” diyerek İsmail Hakkı Tonguç ve Mehmet Başaran’a duyulan saygı ve minneti dile getirdi. Program, katılımcıların alkışları eşliğinde sona erdi.
Programda şiirler okunurken, YKKED Genel Sekreteri Sevim Karasalih ile öğretmen Birgül Tınmaz da müzik dinletisi sundu.


