top of page
Yazarın fotoğrafıTevfik İŞÇİ

“Emeklileri tamamen nefes alamaz hale getirecekler“

Tüm Emekliler Sendikası Kırklareli Şube Yürütme Kurulu üyesi Cafer Sezer, “Biz emekliler, varlığı da biliriz, yokluğu da biliriz, toplumca yapılacak fedakârlıklardan kaçınmayız. Ama iktidarın, dolar milyarderine dost, emekliye, emekçiye düşman politikalarına da, pabuç bırakmayız, hakkımızı almak için bütün demokratik yol ve yöntemleri kullanmaktan geri kalmayacağız.” dedi.

Tüm Emekliler Sendikası Kırklareli Şubesi, Temmuz ayında yapılması planlanan emekli maaşlarının belirlenmesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Kırklareli Şubesi toplantı salonunda yapılan basın açıklamasını Tüm Emekliler Sendikası Kırklareli Şube Yürütme Kurulu üyesi Cafer Sezer okudu.

Sezer okuduğu basın açıklamasında, milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklinin maaş artışlarının belirleneceği günleri yaşadıklarını söyledi.

Yakıcı enflasyon koşullarında bile, asgari ücrete ara zam yapmayacağını söyleyen ekonomi yönetiminin, emekliler için de iyi şeyler düşünmediğinin farkında olduklarını belirten Sezer, “İktidar 26 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdiğimiz ‘’Büyük Emekli Mitinginde’’ yaptığımız ciddi uyarıyı geçiştirmeye çalışıyor. Hâlâ, bu yıl enflasyonu yüzde 38’e düşüreceklerini, az daha dişimizi sıkarsak bütün toplum olarak refaha ve feraha çıkacağımız masallarını anlatıyorlar bize. Yani çalışanlar, asgari ücrete ara  zam istemesin, emekliler ne verirsek razı olsun, kötü beslenmeye, çürük barınaklara, işsizliğe, pahalılığa, eğitimde sağlıkta özelleştirmeye evet desin ve yoksulluğu kader kabul etsin istiyorlar. İktidarın tam denetimindeki TÜİK'e göre ilk 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu. Yani, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, Haziran ayı için tahmin ettikleri yüzde 2.56 enflasyon oranını ekleyerek, gerçek enflasyonun yarısını dahi bulmayan, altı ay için yüzde 25.86'lik sahte artış ile biz emeklileri tamamen nefes alamaz hale getirecekler. Emekli Sendikaları statü yasasını kasten çıkarmayarak, emekli sendikamızı yargı sopasıyla baskı altına alarak iktidara geldikleri 2002 yılında 185 TL olan asgari ücrete karşılık, 276 TL olan en düşük emekli maaşını bugün 17.000 TL olan asgari ücretin neredeyse yarısına 10.000 TL ye düşürdü. İktidar derhal geçmiş yıllardaki kayıplarımızı da göz önüne alıp en düşük kök maaşı 2002 ve öncesinde olduğu gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkardıktan sonra emekli maaşlarına bağımsız kuruluşların açıkladıkları gerçek enflasyon rakamı üzerinden zam yapmalıdır. Biz emekliler, varlığı da biliriz, yokluğu da biliriz, toplumca yapılacak fedakârlıklardan kaçınmayız. Ama iktidarın, dolar milyarderine dost, emekliye, emekçiye düşman politikalarına da, pabuç bırakmayız, hakkımızı almak için bütün demokratik yol ve yöntemleri kullanmaktan geri kalmayacağız.” dedi.

Emekliler olarak taleplerini sıralayan Sezer, “Aylık bağlama oranı, yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında, milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin. Emekli aylıkları, emekli sendikaları statü yasası çıkana kadar, bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere, yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin. 3. Tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşları 2002 öncesi gibi, asgari ücretin %50 üstüne çıkarılıp, bunun üzerine zam uygulansın. TBMM'de, emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın.  SGK ve İŞKUR yönetimlerine, emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı emekçilerindir. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. 10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı, yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilsin. Emekli maaşlarından kesilen, muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından, emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri  yaygınlaştırılsın. Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu ve özel bankalarda, promosyonlar, günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl  aylık artışına göre  güncellensin. Çalışanlar, artık geçmiş yıllarda olduğu gibi emekli tazminatıyla bir daire satın alamıyor. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler, konut  sahibi olana kadar, barınma yardımı yapılsın. Sosyal devletin gereği olarak, dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın. Çalışan emeklilerden, sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde  32'lik kesinti kaldırılsın. Kökten çözülmeyen EYT sorununda, eksik çıkarılan yasa ile, 5000 gün Prim ve Kısmi Emeklilik hakları, masada bırakılan EYT’lilerin mağduriyetleri giderilsin; Bağ-Kur kapsamı altında, Tescil, Prim Eşitleme ve İhya sorunu çözülsün; Staj ve Çıraklık başlangıcı, emeklilik sigortası başlangıcı sayılsın; 8 Eylül 1999 sonrası çalışma hayatına girenlerin sorunlarını çözmek üzere SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin.” şeklinde konuştu.

51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page