top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

“Emekliler mahcup olmak istemiyor”

Lüleburgaz’da toplanan DİSK Genel İş Sendikası üyeleri, 15-16 Haziran 1970’de gerçekleşen büyük işçi direnişinin 54’üncü yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Caner Makasçı burada yaptığı açıklamada, emeklinin sorunlarına değinip, “Asgari ücretin 17 bin TL olduğu ülkemizde emekliler 10 bin TL maaş ile geçinmek zorunda bırakılıyorsa bu ekonomik zulümdür, yok sayılmaktır. Emekliler, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek istiyor. Emekliler, çocuklarına, torunlarına bayramlarda mahcup olmak istemiyor.” dedi.


DİSK Genel İş Sendikası, 15-16 Haziran 1970’de gerçekleşen büyük işçi direnişinin 54’üncü yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya destek veren gruplar sloganlar atarak Kongre Meydanı’ndan Üçgen Park’a gelerek burada DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Caner Makasçı’nın okuduğu basın açıklamasını dinledi.

Makascı, burada işçilerin kadro talebini yinelerken, emeklilerin insan onuruna yaraşır bir ücret istediklerini belirtti.

“İŞÇİLER KAZANDI”

İşçilerin, emekçilerin ve emeklilerin zor günler geçirdiğini belirten Makasçı; “Yüksek enflasyon karşısında maaşlarımız eriyor; ekmeğimiz her gün biraz daha küçülüyor. Gelirde, vergide ve ülkede adalet her gün biraz daha bozuluyor; zengin daha da zenginleşirken milyonlar yoksullaşıyor. Sendikal hak ve özgürlüklerimiz başta olmak üzere hürriyetimiz alabildiğine kısıtlanıyor. Bu zorlu günleri nasıl aşacağımızı ise Türkiye işçi sınıfının, 15-16 Haziran 1970’teki büyük işçi direnişi gösteriyor. 15-16 Haziran işçi sınıfının ayağa kalkıp ‘artık yeter’ dediği bir direniş destanıdır. Bundan tam 54 yıl önce dönemin siyasi iktidarı sendikalar kanunun da değişiklik yaparak DİSK’i fiilen ortadan kaldırmak amacıyla bir yasa tasarısı hazırladı. Dönemin iktidarı işçileri dinlemek yerine susturmaya çalıştı. Köprüler kaldırılarak işçilerin yürüyüşü engellenmek istendi. Açılan ateş sonucu üç işçi yaşamını yitirdi. 60 günlük sıkıyönetim ilan edildi. DİSK ve bağlı sendikaların yöneticilerinin çoğu sıkıyönetim mahkemelerince tutuklandı ve yargılandı. 5 binin üzerinde işçi önderi işten atıldı. Gücümüz birliğimizden gelir diyen işçilerin kararlığı sayesinde DİSK’in kapısına kilit vurulamadı. Nitekim anayasa mahkemesi ölü doğan bu yasayı iptal etmek zorunda kaldı. DİSK’in görüşleri haklı çıktı DİSK kazandı. İşçiler kazandı. Türkiye işçi sınıfı olarak 15-16 Haziran direnişinde gösterilen birliği dayanışmayı ve mücadeleyi örgütlemek zorundayız. Çünkü işçi sınıfımıza bir kez daha sömürü, adaletsizlik ve kölelik dayatılıyor”

KADRO TALEBİ YİNELENDİ

Açıklamasında belediye şirket işçilerinin kadro talebini yinelediklerini belirten Makasçı; “Kamudaki taşeron işçileri, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediye şirket işçiliğine taşımıştır. 52 günlük devlet ikramiyesi hakları verilmemiş, kamu işçisi olarak görülmemiştir. Bizler Kamu işçisiyiz, kadro hakkımızı istiyoruz. Belediye şirket işçilerinin anasının ak sütü gibi helal olan kadro haklarını alana kadar haykırmaya devam edeceğiz. Emekçiler ekonomik krizin ağır sonuçları altında ezilmektedir. Tenceremizdeki aşımız gün ve gün azaldı. Ücretli çalışanların büyük bir kısmı, ülkemizde ki ekonomik yaşam mücadelesi içinde ki en ağır şartlarla boğuşan kesimdir. Asgari ücret temel bir ücret haline gelmiştir. Ücretli çalışanların önüne yaygın olarak asgari ücret dayatılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

TALEPLER NELER?

Açıklamasında özellikle emeklilerin isteklerinden bahseden Makasçı; “Ülkemizde emekliler ekonomik, sosyal, kültürel alanda en çok ezilen ve yok sayılan kitledir. İnsan onuruna yakışır bir yaşam sürmekten çok uzak olan emekliler her gün hızla yoksullaşmaya devam ediyor. Asgari ücretin 17 bin TL olduğu ülkemizde emekliler 10 bin TL maaş ile geçinmek zorunda bırakılıyorsa bu ekonomik zulümdür, Siyasal iktidar tarafından yok sayılmaktır.

Emeklilerin talebi ve beklentisi çok açık ve nettir. Emekliler, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek istiyor.

Emekliler, çocuklarına, torunlarına bayramlarda mahcup olmak istemiyor. Emekliler, düzenli ve erişilebilir sağlık hizmeti istiyor. Emekliler, eşit, adil, sosyal ve refah içinde bir hayat istiyor. Ve emekliler bu talepleri için de mücadeleye devam ediyor.  Büyük işçi direnişinin 54’üncü yılında bir kez daha tüm işyerlerinden, meydanlardan haykırıyoruz. 15-16 Haziran direnişi işçi sınıfının verdiği bir demokrasi dersidir: Emeğin hakları olmadan demokrasi, demokrasi olmadan emeğin hakları olmaz. Emeğimiz, ekmeğimiz ve haklarımız için Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz” diye konuştu.

204 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page