top of page

El Emeğiyle Hayata Bağlanıyor

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Akçaköy’de yaşayan 62 yaşındaki Refiye Erdem, el emeğiyle üretmeyi hayatının merkezine almış bir kadın. Yıllardır hem ev ekonomisine katkı sağlamak hem de üretmenin verdiği huzuru yaşamak için el işiyle uğraşan Erdem, “Üretmek benim için bir terapi” diyor.

Tığ işiyle ördüğü şapkalar, çantalar ve dekoratif eşyalarla çevresindekilerin beğenisini toplayan Erdem, her ürününü sevgiyle yaptığını söylüyor:“Her ürünün bir hikayesi var. Kimi zaman bir dost için ördüğüm çanta, kimi zaman köydeki pazar için hazırladığım süs eşyaları… Hepsini yaparken keyif alıyorum.”

El işinin yanı sıra bahçesiyle de ilgilenen Refiye Erdem, gününün büyük bölümünü toprakla geçiriyor. Doğayla iç içe olmanın kendisine güç verdiğini belirterek şöyle konuşuyor:“Toprakla uğraşmak, üretmek beni hayata bağlıyor. Çiçeklerime ve sebzelerime bakmak bana enerji veriyor.”

Üretmenin yalnızca ekonomik değil, ruhsal bir katkı da sunduğunu söyleyen Erdem, diğer kadınlara da çağrıda bulunuyor:“Kadınlar boş zamanlarını değerlendirip el emeğiyle bir şeyler yapmaktan çekinmesin. Herkesin bir yeteneği vardır. Üretmek insanı hem zihnen hem ruhen rahatlatıyor.”

Akçaköy’deki sade yaşamında hem el emeği ürünleriyle hem de pozitif enerjisiyle çevresindeki kadınlara örnek olan Refiye Erdem, “Kadınların kendi üretimleriyle hem ev ekonomisine katkı sağlamalarını hem de kendilerini daha iyi hissetmelerini istiyorum.” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Tığla işlenmiş ya da toprakla şekillendirilmiş olsun; Refiye Erdem’in ellerinden çıkan her ürün, sabır, sevgi ve emeğin bir yansıması olarak yaşamına değer katıyor.

 

bottom of page