top of page

EFSANE DİZİ BİZİMKİLER SOSYAL MEDYADA YAŞIYOR

Yazarın fotoğrafı: Deniz KılıçDeniz Kılıç

Deniz Kılıç yazdı...








 

BİZİMKİLER KISA SÜREDE SEVİLDİ

Türk televizyonlarının en uzun soluklu yapımlarından biri olan Bizimkiler dizisi, ilk bölümünün yayınlandığı 1989 yılından itibaren kısa sürede kült yapımlar arasındaki yerini almıştır.

80’li yılların sonu, 90’lı yılların başı itibariyle televizyon dizilerinin henüz bugünkü kadar ticari boyutlara ulaşmadığı zamanlarda Bizimkiler dizisi hem senaryosuyla hem de karakter derinliğiyle izleyicinin beğenisini kazanmıştır.

PAZAR AKŞAMLARININ TELEVİZYON KLASİĞİ OLMUŞTU

Bir zamanlar izlenme rekorları kıran Bizimkiler, yayınlandığı dönemde pazar akşamlarının vazgeçilmez televizyon dizisi olmuştu.

BİZİMKİLER SOSYAL MEDYADA YAŞIYOR!

Bizimkiler dizisi şimdilerde ise yayımlanan eski bölümleriyle, sosyal medyada seyircisiyle buluşmaya devam ediyor.

DİZİNİN SEYİRCİSİYLE GÜÇLÜ BİR BAĞI VAR

Aradan geçen zamana rağmen dizinin eski bölümleri hala yayınlandığı mecralarda ilgiyle izleniyor. Aradan geçen bunca zamana rağmen dizinin böylesine ilgiyle izlenmesinin nedenlerinin başında dizinin toplum içinde kurduğu sosyal bağın ve oyuncuların canlandırdığı karakterlerin derinliği bulunmaktadır. Bu yüzden, son bölümü 2002 yılında yayımlanan dizi, günümüzde hala sosyal medyada ve yayınlandığı bazı televizyon kanallarında ilgiyle izlenmeye devam ediyor.

DİZİ SOSYAL MEDYADA İLGİYLE TAKİP EDİLİYOR

Dizinin eski bölümleri, hâlâ bazı televizyon kanallarında ve internet platformlarında ilgiyle izleniyor. Hatta diziyi sevenler, oluşturdukları fan sayfalarıyla binlerce takipçiye diziden kesitler sunuyor.

İLK BÖLÜMÜ 36 YIL ÖNCE YAYIMLANDI

1989 yılında TRT'de yayınlanan ilk bölümüyle seyircinin karşısına çıkan dizi, 2002 yılında ekranlara veda etmişti.

Bugün bile unutulmaz karakterleriyle hafızalarda yer etmeye devam eden Bizimkiler, aynı zamanda Türkiye'nin 90'lı yıllardan 2000'li yıllara geçiş sürecindeki toplumsal değişimleri en yalın şekilde gözler önüne seriyor.

EFSANE DİZİ: BİZİMKİLER

Bizimkiler, insan ilişkilerinden sosyo-ekonomik yapıya kadar pek çok konuyu ele alırken, yayınlandığı dönemi (1989-2002) en sade haliyle anlatan bir Türkiye sosyolojisi niteliği taşıyor.

Toplumdaki farklı sınıflardan insanların aynı apartmandaki ilişkilerini şiddetsiz, entrikasız ve küfürsüz bir şekilde gösteren dizi, ailece izlenebilen yapımlar arasındaydı. Bu çizgisinden taviz vermeyen dizi efsane bir dizi olarak tarihteki yerini almıştır.

DİZİNİN KENDİNE ÖZGÜ KARAKTERLERİ VARDI

Kapıcı Cafer, apartman yöneticisi Sabri Bey, Katil Yavuz, sarhoş Cemil, patron Şevket, şirket müdürü Şükrü Bey, muhasebe müdürü Ergun, tak tak Sedat, şair Cenap, Halil pazarlama ve daha pek çok karakterin hikayeleri, en sade haliyle izleyicilere sunuluyordu.

Dizideki karakterlerin unutulmaz sözleri, bugün hâlâ sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Hatta bu sözlere özel görseller bile tasarlanıyor.

2002 yılında yayınlanan son bölümüne rağmen dizinin mottoları hala izleniyor ve hatırlanıyor. Bu durum, dizinin hayatımızdaki yerinin ne kadar derin olduğunu bir kez daha gösteriyor.

BİZİMKİLER’IN PERDE ARKASI

Peki, Bizimkiler dizisi neden bu kadar ilgi gördü? Neden bu kadar uzun sürdü? Karakterleri neden bu kadar beğenildi? Senaryosunu kim yazdı? Diziyi kim yönetti? Dizi Nerede çekildi? Tüm bu soruları bu yazıda ele aldım.

DİZİNİN SENARİSTİ VE YAPIMCISI UMUR BUGAY

Bizimkiler dizisinin senaryosu Kapıcılar Kralı, Hababam Sınıfı, Yoksul, Davacı, Düttürü Dünya gibi Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerinin senaristi Umur Bugay’a ait.

Umur Bugay, vefat etmeden önce verdiği bir röportajda dizinin fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatmıştı: "Bizimkiler iki yönlüdür. Bir tarafı Şükrü Bey ve ailesi, diğer tarafı ise Zeki Öktem ile birlikte yaptığımız Kapıcılar Kralı filmidir. Bu iki unsuru bir araya getirdik” demişti.

Bugay, 1971'de vefat eden babasını ve kendi ailesini göz önünde bulundurarak yaşadıkları maceraları kaleme aldığını belirtmişti.

Dizinin 1989 yılında yayınlanan ilk bölümünde Şükrü Bey ve ailesinin Almanya'dan geliş süreci, aslında Umur Bugay ve ailesinin Ankara’dan İstanbul’a geliş sürecini anlatıyordu.

Şükrü Bey ve ailesi, Kapıcılar Kralı filmindeki gibi bir apartmana taşınıyor ve böylece dizi izleyiciyle buluşuyor…

13 BÖLÜMDÜ, 13 YIL SÜRDÜ

Dizinin beklenmedik bir başarı yakaladığını belirten senarist Umur Bugay, "Başlangıçta sadece 13 bölüm yapmayı planlıyordum. Şükrü Bey ve ailesinin maceraları olarak devam edecekti. Ama kadro zamanla büyüdü ve apartman ile işyeri de hikayeye büyük katkılar sundu" sözleriyle dizinin zaman içerisinde nasıl geliştiğini ve büyüdüğünü açıklamıştır.

DİZİ OYUNCULARI TİYATRO KÖKENLİ

Umur Bugay, oyuncuların tiyatro kökenli olduğunu da şu sözlerle vurgulamıştır: “Güner Namlı’nın (yapımcı) ve benim kökenlerimize bakarsanız, tiyatrodan gelen insanlarız. Oyunları olan, yazar, aktör olan arkadaşlarımızla çalıştık. Bizimkiler’de yer alan oyuncuların tamamı tiyatro kökenlidir. Hatta hepsi zamanında sahneye çıkmış insanlardır” Umur Bugay bu sözleriyle aslında dizi oyuncularının tiyatro kökenli olması sayesinde dizide unutulmaz karakterler ortaya çıktığının altını çizmiştir.

BİZİMKİLER VE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM

Dizideki birçok karakter, dönemin sosyal yapısının birer yansımasıydı. Sadece bireysel değil, kolektif yaşamın da işlenişi, Bizimkiler’i sadece eğlencelik bir yapım olmanın ötesine taşıdı. 1980'lerin sonunda, toplumun geçirdiği dönüşümü ve değişimi anlatan dizi, aynı zamanda dönemin ekonomik ve toplumsal zorlukları üzerine düşündürmeye de devam etti.

ÇEKİMLER İKİ AYRI APARTMANDA YAPILDI

Dizinin dış çekimleri ve bazı iç mekan çekimleri, yönetmen Yalçın Yelence’nin ailesiyle yaşadığı Kadıköy Kozyatağı'nda bulunan Şale Apartmanı'nda yapıldı.

Asansörün bulunduğu, papağan Maşuk’un yer aldığı, kapıcı Cafer’in müracaat yerinin bulunduğu sahneler ise Emek Apartmanı'nda çekildi.

Emek Apartmanı, yakın zamanda kentsel dönüşümle yıkıldı, ancak hatıraları dizi çekimlerinde kaldı. Şale Apartmanı ise aynı haliyle yerinde duruyor.

DİLLERDE PELESENK OLMUŞ SÖZLER HÂLÂ HAFIZALARDAKİ YERİNİ KORUYOR

Bizimkiler dizisinde dillerde pelesenk olmuş pek çok unutulmaz söz bugün hâlâ hafızalarda yer ediniyor:

- “Vatandaşa cart curt yok, kaldır şu pislikleri koçum, oynatma şu elleri komşu…” - Katil Yavuz (Aykut Oray)

- “Buyur babam affedersin, cıvık bacım cıvık affedersin…” - Çaycı Abbas (Hikmet Karagöz)

- “Benim adım Cemil, koş Sevim koş…” - Ayyaş Cemil (Uğurtan Sayıner)

- “Hoşgeldin canımın içi, bak ibrikçi çekicem kulaklarını ha…” - Şair Cenap (Rutkay Aziz)

- “Kız katil, ne öyle got got got, Galata’dan at beni at beni in Haliç’e tut beni tut beni…” - Şengül (Selda Özbek)

- ⁠”Kırarım boynuzunu iblis!" Halil pazarlama/yandan çarklı Halil (Oktay Sözbir)

- ⁠"Halt! 6 kere 8?" Davut usta (Selçuk Uluergüven)

- Kedi babası işte, kedi babası! Ayla hanım (Meral Çetinkaya) ⁠

- "böyle yumşak yumşak, pembe pembe, ne tatlı" Dummkopf Halis (Ali Uyandıran)

- ⁠⁠"Buyruuuun!!!" Kapıcı Cafer

- ⁠”hallederiz tak! İnternetten cızzz” Tak tak Sedat (Salih Kalyon)

Bu sözler, yıllarca dillerden düşmedi ve hafızalara kazındı.

SENARYOSU GÜNLÜK HAYATIN İÇERİSİNDEKİ KONULARI İŞLEDİ

Dizinin, bu kadar çok sevilmesinin ve hâlâ eski bölümlerinin ilgiyle izlenmesinin bir diğer nedeni de günlük yaşamın içinden pek çok olayı sade bir şekilde işlemesidir. Güçlü oyunculuk performansları ve karakterler sayesinde dizi toplumsal mesajları en yalın haliyle izleyicisine sundu.

HALKI, HALKA SADELİKLE ANLATTI

Bizimkiler dizisinin senaristi Umur Bugay'ın belirttiği gibi, dizi halkı halka sadelikle anlatmayı başarmıştır. Başka bir röportajında senarist Umur Bugay: “Bu dizide ne küfür vardı ne de yapay diyaloglar… Herkes doğal halini yansıttı. Farklı karakterler arasında köylü mü, kentli mi, okumuş mu, okumamış mı oldukları net bir şekilde anlaşılabiliyordu. Dizi, hayatın doğal akışı içinde ilerledi ve bitti” Bizimkiler, samimiyeti ve içtenliğiyle halkın gönlünde taht kurdu.

Bizimkiler, yalnızca bir televizyon dizisi olmanın ötesinde, Türk televizyonunun miraslarından biri haline gelmiştir. Efsaneleşmiş karakterleri ve döneminin toplumsal yapısını en derin biçimde yansıtan yapısıyla, sadece izlenmesi gereken değil, izlenerek dersler çıkarılması gereken bir yapım olarak izleyicilerin gönlünde taht kurmuştur. Bugün bile unutulmaz replikleri ve sahneleriyle, Bizimkiler, sosyal medyada izleyicisinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Ayrıca, dizi toplumsal olarak 80’lerin 90’lara, 90’lı yılların 2000’li yıllara uzanışını anlatan adeta bir belgeseli niteliğindedir.

Comentarios


bottom of page