top of page

DOĞALGAZ’A ELVEDA

Almanya gaz şebekesinin kapatılması için düğmeye bastı

Almanya, tüketiciler ve operatörler için iklim açısından nötr ısıtmaya sorunsuz bir geçiş sağlamak amacıyla ülkenin gaz dağıtım ağının kademeli olarak hizmet dışı bırakılmasına yönelik planlamayı başlattı.

Alman Basınında yer alan habere göre, Almanya Ekonomi Bakanlığı yayınladığı belgede, ülkenin 2045 yılına kadar iklim nötr olma hedefine yaklaşmasının ardından mevcut doğal gaz tedarik şebekelerine artık mevcut şekli ve kapsamında ihtiyaç duyulmayacağını açıkladı. Dönüşüm aşamasında son tüketiciler için sürekli ve uygun fiyatlı enerji tedariğinin garanti edilmesi hayati önem taşıyor.  Gaz kullanıcılarının sayısı azaldıkça hanelerin ve şirketlerin şebeke ücretlerinde keskin bir artışla karşı karşıya kalmaması çok önemli. Belgede, bir zaman çerçevesi belirtmeden, “Doğal gaz şebekeleri kapatılırsa, bağlı müşterilerin enerji tedariklerini değiştirmek için yeterli teslim süresine sahip olması gerektiği” belirtiliyor.

Belge, doğal gazın aşamalı olarak sona ermesi sırasında iklim hedeflerini, arz güvenliğini ve ekonomik verimliliği uzlaştırmanın zor olacağını söylüyor. Belge, “Bu dönüşümün bir parçası olarak gaz dağıtım ağlarının güvenli bir şekilde işletilmeye devam etmesi gerekiyor” diyor ve “bunlara büyük olasılıkla şu ana kıyasla çok daha az ihtiyaç duyulacağını” ekliyor.

Enerji ve iklim düşünce kuruluşu  geçen yıl , gaz boru hattı ağının, iklim açısından nötr enerji kaynaklarına geçişle birlikte tüketiciler ve operatörler için milyarlarca avroluk atıl durumdaki varlıkların büyük ölçüde geçerliliğini yitireceğini ve ülkenin, büyük maliyetlerden kaçınmak için gaz dağıtım şebekesinin düzenli bir şekilde kullanımdan kaldırılmasını sağlaması gerektiğini söyledi.  “2045 yılına kadar iklim nötrlüğü hedefi doğrultusunda, mevcut gaz dağıtım ağlarının yüzde 90’ından fazlasının artık kullanılmayacağını öngörebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ülkemizde de benzer hazırlıkların yapılması gerekir.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page