Kişi yaşamında başarılı olmak için hayat denilen bu okyanusta didinir durur. Bazıları başarıyı yakalamak için yaptıkları denemelerde birkaç kez hüsrana uğrayınca, bu mücadelelerinden vazgeçerler. Kazanmak için ısrarcı olmazlar. Sonrada çevresinde başarıyı kazanmışlara sadece şansı sayesinde bunu kazandılar diye bakarlar. Hâlbuki kişi isteyerek, severek bir işe başlarsa peşinden başarı mutlaka gelecektir. Bunun için öncelikle koyduğu hedefe severek yaklaşmalı ve kendisinde gerekli değişimi oluşturmalıdır. “Dünyada değişiklik yapmakta başarılı olanlar, değişikliğe kendilerinden başlayanlardır.”BernardShaw’ın bu güzel sözü kişideki değişimin önemini belirtir.
Pek çok kişi tarafından bilinen öğrenilmiş başarısızlık deneyi, deneme cesaretini kaybedenlere ait güzel bir örnektir. Bir köpek balığı aç olarak bir akvaryuma koyulur. Ardından aynı akvaryuma küçük bir balık konur. Büyük balık hemen küçük balığı yemek için harekete geçer. İlk saldırısında başını sert bir şeye çarparak şaşırır. Bilim adamları iki balık arasına önceden bir cam bölme yerleştirmişlerdir. Birkaç defa daha aynı şeyi dener ancak sonuç aynıdır. Anlamadığı bir şey hedefine gitmesine engel olmaktadır. Bir süre sonra denemeyi bırakmıştır. Deneyin ikinci bölümünde cam bölme kaldırılır, ancak köpek balığı diğer balığı yemek için hiçbir şey yapmamaktadır. Bilim adamları bu duruma ‘öğrenilmiş başarısızlık ‘demektedirler. Defalarca denediği halde, sonuca ulaşamamasından dolayı, köpekbalığı deneme cesaretini kaybetmiştir.
Kişi hiçbir zaman denemekten geri durmamalıdır. Her şeye bir işi başarmak isteği ile başlamalıyız. Bunun için önce başaracak bir hedef seçmeliyiz. Ondan sonra mücadeleye başlamalıyız. Engellerle karşılaştığımızda, başarısız olduğumuzda nerede hatalı olduğumuzu araştırılmalıyız. Hata yapmak başarının ilk şartıdır. "hep denedin hep yenildin. Olsun be... Gene dene gene yenil, daha iyi yenil"
Samuel Beckett’in bu güzel sözü, kişi her zaman düşebilir ama her tökezlediğinde yeniden kalkıp ilerlemelidir demektedir.
Kişi bu işi ısrarlı olarak tekrar denediğinde başarıyı mutlaka kazanacaktır. Burada karşılaşılan en büyük güçlük, sabırlı olmak ve esnek olarak hedefe ulaşmak için her yolu denemektir. Dünyanın en büyük mucitlerinden biri olan Edison ampulü bulana kadar iki binin üzerinde deney yapmış, mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Birçok deney sonrası başarıyı yakalamıştır. Edison un aşağıdaki güzel sözü bu konuya çok güzel ışık tutmaktadır.
”Hayatın en büyük hataları, başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur”.
New York’un fakir göçmen mahallelerinde çektiği fotoğraflarla ünlenen Jacob Riss çalışma sürekliliğinin önemini şöyle ifade etmektedir: “Çaresiz kaldığım zamanlarda gider, bir taş ustası bulur, onu seyrederim. Adam belki yüz kere vurur taşa. Ama değil kırmak, küçücük bir çatlak bile oluşturamaz. Sonra birden, yüz birinci vuruşta taş ikiye ayrılıverir. İşte o zaman anlarım ki; taşı ikiye bölen o son vuruş değil, ondan öncekilerdir.“
Comments