top of page
Yazarın fotoğrafıgorunumhaber

D Vitamini Nedir?

Elif Nur Başaran yazdı...

ENB-fit Beslenme Danışmanlığı


Merhaba sevgili okurlar,

Uzun dönem haftalık olarak yazdığım gazete yazılarıma bir süre ara vermiştim. Şimdi tekrar güncel yazılarımla aranızdayım.

İlk konu başlığımız ‘D Vitamini’

D Vitamini Nedir?

 Güneş vitamini olarak bilinen D vitamini, vücuttaki bir çok fonksiyonda yer alan yağda çözünen bir vitamindir.

Mantar, somon, yumurta sarısı gibi besinlerle D vitamini alınsa da en önemli kaynağı güneştir. Güneş altında kalındığında vücut tarafından sentezlenir.

Günümüzde, sıklıkla kapalı alanlarda yer almamızdan, doğru saatlerde güneş ışığı alamamamızdan kaynaklı D vitamini eksikliği artmaktadır. Özellikle bulunduğumuz bölgede gece vardiyasında çalışan bireylerde D vitamini eksikliğine daha sık rastlanır. Ayrıca yeterince güneş alınsa bile bireyin kullandığı bazı ilaçlar veya bazı sağlık problemleri D vitamini emilimini engelleyebilir.

 

D Vitamini Eksikliği Nelere Sebep Olur?

En çok kemik metabolizmasında görev aldığı bilinse de eksikliği kemik sağlığı dışında birçok probleme sebep olmaktadır.

 

Kronik yorgunluk

Sık enfeksiyon geçirmek

Kemik erimesi

Kas ağrıları

Hastalıklara yatkınlık ve hastalıkların kolay iyileşememesiDepresyonYağ oranının artışı gibi birçok probleme yol açmaktadır.

 

D Vitamini Seviyemiz Ne Olmalıdır?

Kanda D vitamini, ‘25 OH Vitamin D’ olarak ölçülür. Bu değerin aralığı fonksiyonel tıp hekimlerine göre genellikle 60-80 ng/ml arasında olmalıdır. Bu seviyede değilse, takviye alınmalıdır. Eğer siz de yukarıda bahsettiğim eksiklik belirtilerini gösteriyorsanız, hekiminize başvurarak D vitamini seviyenizi ölçtürebilirsiniz.

 

 


164 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page