Coğrafya öğretmeninin çilek yolculuğu!
- Özlem KARAKOYUN
- 10 saat önce
- 3 dakikada okunur
20 yıllık coğrafya öğretmenliğinin ardından tarıma yönelen Gülseren Kayacan, üç yıldır Lüleburgaz’da Albion Sera’da çilek üretimi yapıyor. Kayacan, topraksız tarım yöntemiyle çilek yetiştirirken, ürünlerden milkshake, reçel ve marmelat gibi yan ürünler de üretiyor. Albion cinsi çileğin 7 ay boyunca ürün verdiğini belirten Kayacan, “Üretim çok zahmetli ama bir o kadar da keyifli” dedi.





2011’de Lüleburgaz’a gelin olarak gelen Çorum’lu coğrafya öğretmeninin tarım tutkusu mesleğe dönüştü.
20 yıllık meslek hayatından sonra toprakla uğraşmak isteyen Gülseren Kayacan, ablası ve annesiyle beraber Lüleburgaz’da çilek bahçesi oluşturarak bu işi 3 senedir sürdürüyor.
Öğretmenlik hayatında da derslerine çokça konu ettiğini söylediği topraksız tarım konusunda üç yıl önce çalışmalara başlayan Kayacan, daha profesyonel bir şekilde hizmet edebilmek için çilek ile ilgili her türlü bilgiyi edinmeyi kendine amaç edindiğini belirtti.
Albion Sera adıyla kendi serasını açan Kayacan, Lüleburgaz çıkışı Pınarhisar yolu BİM deposunun hemen yanındaki işletmesinde sadece çilek değil aynı zamanda milkshake, reçel, çilekli limonata, çilek suyu, çilek marmelatı gibi yan ürünlerinde satışını yapıyor.
Neden Albion sorumuza ‘’Aslında çok fazla çilek cinsi var ama bizimki albion cinsi diğer adıyla yediveren. Üretimi konusunda şöyle diyebilirim; 7 ay boyunca sürer, ayda bir kere çiçeklenme yapar tekrar çiçeğe yatar. Ayda 1 ürün veriyor ama uzun süreli. İki hafta çiçeklenme süresiyse iki hafta da ürün alma sürecimiz oluyor. İklim olarak ilkbahar ve sonbahar olarak serin mevsimleri daha çok seviyor. Yazın ve kışın üretimimiz azalıyor. Kışın bir buçuk aylık dinlendirme sürecimiz oluyor.’’ diye cevap verdi.
Ayrıca serada ziyaretçiler çilek toplarken çocuklarının eğlenmesi için kum havuzlu, salıncaklı ve oyuncak arabalı özel alan bulunuyor. Büyük ziyaretçiler içinde ücretsiz semaver çayı hizmeti mevcut.
Sera, çocukların topraksız tarım ve kaliteli üretimin en doğru şekilde öğrenebilmesi için okulların da gezi duraklarından biri olarak dikkat çekiyor.
Lüleburgaz’da sadece Albion Sera’da olan otomasyon sistemi sayesinde ürünlerin ne kadar vitamin alıp almadığı da kontrol edilebiliyor ve bu ziyaretçilere sağlıklı ürünler olarak dönüyor.
Kayacan, sera için yazın beyaz kışın yeşil örtü kullanmalarının sebebini ise ürünlere yönelik zararlı ışınları engelleyip yararlı ışıkların gelmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Büyük incelikle ürettikleri çileklerin zorlukları hakkında konuşan Kayacan, “Üretmek çok zor. Çünkü çok narin bir bitki, vitamin değerinin eşit olması önemli. Ürünü yetiştirirken pH dengesi ile dozajlama çok önemli. Etrafımızda buğday ve ayçiçeği tarlası çok ve özellikle buğdaylar biçildiğindeki etraftaki böcekler seralarda hastalığa sebep olabiliyor. O yüzden en önemlisi hastalıktan koruyabilmek. Benim en zorlandığım kısım özellikle teknik kısım. Herhangi bir elektrik aletinin ya da su sisteminin bozulması; bunların tamiriyle ilgili olan kısımları beni en çok yoran kısım.’’ ifadelerini kullandı.
Kayacan ‘’Bitkinin bakımında en önemli şey kuru, sarı yaprakları ve uzayan kollarının alınması. Bunu da bir eldiven takıyoruz, makasla budama yapıyoruz. Budama yapmak çok keyifli bir iş. İnanın bütün stresinizi alıyor. Ablam bu işlem için terapi diyor. Ben de kulaklığımı takıyorum, kulaklığımda sadece kitap dinliyorum. Haftada 4-5 kitap bitiriyorum. Böylece hem kendimi dinlendiriyorum hem de kitabımı dinliyorum. Çok keyifli bir iş.’’ dedi.
Büyük çileklerin genel olarak hormonlu olduğu fikriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Kayacan şunları aktardı:
“Hayır kesinlikle hormon yok. Bitkinin özelliği ilk verdiği çiçeği büyük olur sonra arkadan gelen çiçek küçülmeye başlar. Reçellik boyutuna gelir. Her çiçekte büyükten küçüğe gider. Onun büyük olması çileğin cinsiyle de ilgili. Mesela Sabrina çok büyüktür. Çileklerin hepsi aynı boyutta aynı renkte aynı cinste görünür ama bu çilek üç ya da dört ay ürün verir bir daha vermez. Albion’da öyle bir şey söz konusu değil. İnsanlar büyük çilek alırken hormonlu diyerek ön yargılara kapılmasın.’’
Çilek ile hazırlanan her türlü gıda için pek çok firmaya çilek sağlayan işletme sahibi Kayacan ilerleyen zamanla serasını büyütmek istediğini de sözlerine ekledi.