top of page
Yazarın fotoğrafıTevfik İŞÇİ

Bunaldık!







Trakya'da bunaltıcı sıcaklar son günlerde hayatı olumsuz etkiliyor.

Hava sıcaklığının dün 39 dereceye yaklaştığı Lüleburgaz’da vatandaşlar, park ve bahçe gibi serin yerlerde, gölgede, kapalı çarşılarda ve cami avlularında zaman geçirdi.

Güneşin etkisinden korunmak için gölgelik alanları tercih eden vatandaşlar, çeşmelerde el yüz yıkayıp serinledi.

Şapka, güneş gözlüğü ve yelpazenin yanı sıra bazı vatandaşlar yanlarındaki şemsiye ile güneşten korunmaya çalıştı.

Sıcak hava sokak hayvanlarını da olumsuz etkilerken, kuşlar gölge alanlardan ve buldukları süs havuzlarının başından ayrılmadı.

Kedi ve köpekler ise yemek ve su ihtiyaçlarını vatandaş ve esnafların kapı önlerine koyduğu kaplardan karşılayıp gölge alanlara gitti.

Kırklareli'nde de sıcak hava nedeniyle vatandaşlar park bahçeler ile ağaçlık alanlarda serinlemeye çalıştı. Bazı çocuklar da serinlemek amacıyla süs havuzlarına girdi.

UZMANINDAN SICAK HAVA UYARISI

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, haziran ayıyla birlikte sıcaklıkların hızlı şekilde arttığını söyledi.

Aşırı sıcakların insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Altay, sıcak havanın vücudun ısı dengesini bozduğunu ifade etti.

Vücudun ısı dengesini kan dolaşımı üzerinden sağladığını belirten Altay, "Sıcak havada vücut bu dengeyi sağlamak için damarları genişletip kan dolaşımını artırıyor. Bunun sonucunda tansiyon düşmeleri oluyor, dolaşımı artırmak için yapılan çabalar sonucu sıvı elektrolit kaybı oluyor. Bu nedenle böbreklerden çeşitli hormonların salgılanmasına neden oluyor. Sıcak havalarda kalp krizleri, ritim bozuklukları, tansiyon hastalığı gibi toplumun birçoğunda görülen hastalıklar görülüyor." dedi.

Altay, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmaması tavsiyesinde bulundu.

Bol su tüketilmesi gerektiğini dile getiren Altay, "Farklı içecekler yerine suyu tercih etmek önemli. Vücudu koruyarak güneş kremleri kullanılmalı. Açık renkte, teri emen pamuklu ve ince giysiler tercih edilmeli. Serinlemek için klima kullanılabilir ancak direk karşısında oturulmamalı. Yemeklerde de hafif yiyeceklerle meyve ve sebzeleri tercih etmeliyiz." diye konuştu.

219 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page