top of page
Yazarın fotoğrafıDeniz Kılıç

Bu Dünyadan Bir Kemal Sunal Geçti

3 Temmuz 2000 tarihinde zamansız bir şekilde aramızdan ayrılan usta oyuncu Kemal Sunal’ın bugün yirmi dördüncü vefat yıl dönümü. Kemal Sunal, yirmi dört yıldır fiziksel olarak aramızda olmasa da hemen hemen her gün televizyon kanallarında ve internet mecrasında yayınlanan filmleriyle bizlerle birlikte olmaya devam ediyor. Vefatının ardından geçen bunca zamana rağmen hala O’nun filmlerine gülüyoruz. O’nun filmlerine gülerken de düşünüyoruz! Pandemi döneminde dahi en çok O’nun filmlerini izledik. Bu demek oluyor ki Kemal Sunal sevgisi hala kalbimizdeki yerini en taze haliyle koruyor.

 

Peki, Kemal Sunal filmlerini neden defalarca kez izlememize rağmen, her seferinde sanki ilk defa izliyormuşuz gibi eğleniyoruz, düşünüyoruz ve gülüyoruz? Aslında bu sorunun sayfalarca yazılacak cevabı olabilir. Bugüne kadar da bu konuyla ilgili birbirinden değerli eleştirmen, akademisyen, yazar ve araştırmacı çeşitli açılardan bu konuyu ele almıştır. Ancak Kemal Sunal filmlerini izleyen, gözlemleyen ve araştıran biri olarak başka bir bakış açısıyla özetlemek gerekirse; Kemal Sunal filmlerinin her izleyicinin kendi vicdan muhasebesinde yer edinen gerçek bir kahraman olmayı başarabilmesinin payı büyüktür diyebiliriz.

 

Çünkü Kemal Sunal, toplum içerisindeki sıradan insanların hayatlarını canlandırdı. O, çöpçülerin, kapıcıların kralıydı. Canlandırdığı tüm karakterleri kahraman yapabilmeyi başarabildi. Hababam Sınıfı filmindeki “İnek Şaban” tiplemesiyle birlikte başlayan sinemadaki yükselişinin O’nun için bir tesadüf olmadığını daha sonra oynadığı tüm filmlerinde tekrar tekrar kanıtladı.

 

O, kendisi için yazılan senaryoları en gerçekçi haliyle seyirciye sunabilmeyi başardı. Ve canlandırdığı karakterlerle seyirciyi kendine bağladı. Örneğin, ilk başrol filmi olan “Salako” filminde evin uşağı olmasına rağmen Reşit Ağa’nın kızını kaçırabilecek cesaretteydi ve sevdası için her şeyi göze alabildi. Şener Şen ile birlikte rol aldığı “Kibar Feyzo” filmindeki rolüyle başlık parası uygulamasına karşı tutumuyla toplumsal eleştiriyi en iyi şekilde yansıtabildi. “Şabaniye” filminde kadın kılığına girerek Şabaniye karakterini canlandırabilecek kadar cesurdu. “Yüz Numaralı Adam” filmindeki Şaban Erkök karakteriyle kendi babasının dahi yanlışını canlı yayında dile getirebilecek kadar adaletliydi. “Düttürü Dünya” filminde Dütdüt Mehmet’in hem çaresizliğini hem de umudunu en yalın haliyle seyirciye yansıtabildi. Özetle, Kemal Sunal, “Umudumuz Şaban” filminde oturdukları mahalledeki evlerinden çıkartılmak istenen mahalle halkının umudu olan Ringo Şaban gibi canlandırdığı tüm karakterlerde halkın kahramanı oldu. Filmlerinde umudu, inancı, inatçılığı, başkaldırıyı, sevgiyi, samimiyeti, saflığı en yalın haliyle seyirciye sunabildi.

 

Kemal Sunal Filmlerini Kemal Sunal Kendi Tez Konusu Yaptı

 

Sinema ve tiyatro sevgisi nedeniyle yarıda bırakmış olduğu üniversite eğitimini yıllar sonra çıkan öğrenci affından yararlanarak devam ettiren Kemal Sunal, 1995 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Ardından “Beni kimse araştırmayacak galiba, ben yapayım” diyerek “Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü” başlıklı tezini yazarak yüksek lisansını tamamladı.

Gül Sunal, Dijital Dünyada Kemal Sunal Arşivi Oluşturuyor

Usta Sanatçı Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal, kendi adıyla açmış olduğu YouTube kanalıyla Kemal Sunal’ın hatırasını internet mecrasında yaşatıyor. Gül Sunal, Kemal Sunal ile ilgili gerçek bilgileri tarihe not düşmek adına YouTube’da önemli bir arşiv oluşturuyor. Bu arşiv, bugün olduğu gibi ileride de öğrencilere, akademisyenlere, araştırmacılara veya Kemal Sunal ile ilgili merak edilenleri araştıranlara önemli bir kaynak yaratılması düşüncesiyle Gül Sunal tarafından belirli aralıklarla videolar çekilerek YouTube kanalında yayınlanıyor. Böylelikle Kemal Sunal ile ilgili en gerçek bilgilere kolaylıkla erişilebilen açık bir kaynak oluşturuluyor.

Kemal Sunal Müzesi Açıldı

Şair-yazar Sunay Akın’ın girişimleri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun desteği ve Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal’ın katkılarıyla geçtiğimiz mart ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadıköy - Göztepe 60. Yıl Parkı içerisinde yer alan “Kemal Sunal Müzesi” açıldı. Ücretsiz olarak herkesin ziyaret edebileceği iki katlı müzede Kemal Sunal’ın balmumu heykelleri, kişisel eşyaları, film afişleri ve filmlerinde giydiği kostümleri yer alıyor.

26 yıllık sanat hayatına 82 sinema filmiyle dolu bir kariyer sığdıran Kemal Sunal’ı bir kez daha sevgi, saygı ve büyük bir özlemle anıyorum.

51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page