top of page

Ayçiçeği kavruldu verim düştü

“Girdiğimiz kapıdan çıktık”

Kırklareli’nde 2026 yılı biçerdöver hasat ücretleri belli oldu. Ayçiçeğinde dekar başına 400 TL, mısırda 700 TL, çeltikte ise 1.500 TL tavsiye edilirken, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca, aşırı sıcaklar ve yağışların erken sona ermesi nedeniyle ayçiçeğinde beklenen verimin alınamadığını belirterek üreticinin 40 TL’nin üzerinde alım fiyatı beklentisini dile getirdi.

Kırklareli İstişari Hasat Komisyonu, 2026 yılı biçerdöverle ürün hasadının düzenli yürütülmesi, ürün kaybının en aza indirilmesi ve hasadın tekniğine uygun şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısında, tarla sahibi ile biçerdöverci arasındaki anlaşmaya bağlı olarak uygulanacak tavsiye niteliğindeki biçim ücretleri de belirlendi.

Kırklareli Merkez, Babaeski, Lüleburgaz, Pınarhisar ve Vize Ziraat Odası başkanları ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü temsilcisinin katıldığı toplantıda, 2026 yılı hasat ücretleri karara bağlandı.

Buna göre KDV dahil olmak üzere bir dekar arazi için tavsiye edilen biçerdöver ücretleri ayçiçeğinde 400 TL, mısırda 700 TL, çeltikte ise 1.500 TL olarak belirlendi. Söz konusu rakamların tavsiye niteliğinde olduğu, kesin ücretin tarla sahibi ile biçerdöverci arasındaki anlaşmaya göre şekilleneceği belirtildi.

AYÇİÇEĞİNDE BEKLENEN VERİM ALINAMADI

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Selçuk Çamlıca ise ayçiçeği hasadında üreticinin beklediği verimi alamadığını söyledi. Çamlıca, geçtiğimiz ay gazetemize yaptığı açıklamada kış aylarında ve ekim döneminde alınan yağışların üretici açısından olumlu bir tablo oluşturduğunu ifade etmişti. Ancak sezon ilerledikçe hava sıcaklıklarının yükselmesi ve yağışların erken sona ermesinin ayçiçeğini olumsuz etkilediğini belirtti.

Aşırı sıcakların özellikle ayçiçeğinin gelişim döneminde etkili olduğunu dile getiren Çamlıca, bitkinin erken dönemde kavrulmaya başlamasının hem veriminde hem de yağ oranında düşüşe neden olduğunu söyledi. Lüleburgaz bölgesini baz alarak değerlendirme yapan Çamlıca, bu yıl bazı tarlalarda verimin 150 kilogramın altında kaldığını belirtti.

Çamlıca, ayçiçeğinde yaşanan verim kaybının üreticinin sezon sonundaki beklentilerini de olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Bu sene buğdaydan aldığımız verimi ayçiçeğinden alamadık. Üretici açısından sezon beklediğimiz gibi gitmedi. Yağışların erken kesilmesi ve aşırı sıcaklar ayçiçeğini ciddi şekilde etkiledi. Özellikle Lüleburgaz bölgesinde verim kaybını net bir şekilde görüyoruz.” dedi.

“ÜRETİCİ BU YIL KÂRLI BİR SEZON GEÇİRMEDİ”

Ayçiçeği üreticisinin maliyetlerinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Çamlıca, hasat döneminde alınacak ürün fiyatının üreticinin sezon bilançosu açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Çamlıca, “Girdiğimiz kapıdan çıktık. Ayçiçeği üreticisi bu sene kârlı bir sezon geçirmedi. Tohumdan gübreye, ilaçtan mazota kadar üretim maliyetleri yüksek. Bunun üzerine bir de verim kaybı eklenince üreticinin elinde kalan miktar daha da azalıyor.” ifadelerini kullandı.

“40 TL’NİN ÜZERİNDE FİYAT BEKLİYORUZ”

Trakya Birlik’in ayçiçeği alım fiyatını açıklamasını beklediklerini belirten Çamlıca, açıklanacak fiyatın üreticinin maliyetlerini karşılayabilecek ve emeğinin karşılığını verebilecek seviyede olması gerektiğini söyledi.

Çamlıca, “Trakya Birlikten fiyat açıklanmasını ısrarla bekliyoruz. İyi bir fiyat açıklanmasını istiyoruz. Üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği, maliyetlerini karşılayabileceği makul bir fiyat bekliyoruz. Bizim beklentimiz 40 TL’nin üzerinde bir fiyat açıklanması yönünde. Üretici artık sadece ürününü satmayı değil, gelecek sezon üretime devam edebilmeyi de düşünüyor.” diye konuştu.

bottom of page