top of page

Atıkla sanat farkındalıkla dünya!

Lüleburgaz’da özel çocukların eserleri, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ve 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında sergilendi. Program, sıfır atık farkındalığı ve otizm bilincini bir araya getirdi.

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ile 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Lüleburgaz’da iki özel günü kapsayan anlamlı bir program gerçekleştirildi. Özel çocukların hazırladığı eserlerden oluşan sergi, programa katılanlar tarafından yoğun ilgi gördü.

31 Mart Salı günü saat 10.00’da Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa; Lüleburgaz Kaymakamı Kemal Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihan Erdem, Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Derya Aktan ve Lüleburgaz Gençlik ve Spor Müdürü Hekim Demirci katıldı.

21 OKULDA 1729 ÖĞRENCİYE SIFIR ATIK EĞİTİMİ



Program, Ayçiçeği Özel Eğitim Anaokulu öğrencilerinin sergilediği ritim gösterisi ile başladı.

Ardından “Sıfır Atık Hayata Katık” projesi kapsamında konuşma yapmak üzere Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Atilla Arabacı kürsüye çıktı. Arabacı konuşmasında, projenin kapsamını ve hedeflerini detaylı şekilde anlatarak şunları söyledi:

“Özel eğitim öğrencilerinin bireysel gelişimlerini desteklemek amacıyla atık malzemelerden ürettiğimiz ürünlerin ve özel eğitim öğrencilerinin durumlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Okulu ve Ayçiçeği Özel Eğitim Anaokulu koordinesinde, ilçe ve beldelerdeki okullarımızda 66 özel eğitim sınıfında eğitim gören 263 özel öğrencimiz ve öğretmenlerimizle hazırladığımız 30 Mart-2 Nisan 2026 tarihleri arasında düzenlediğimiz ‘Otizm Sıfır Atık Hayata Katık’ projesi programına hepiniz hoş geldiniz. Projenin içeriğinde eğitimin her kademesine hitap eden etkinlikler bulunmaktadır. Lüleburgaz Belediyesi tarafından belediye sınırları içerisinde yer alan 21 okulumuzda 29 Aralık 2025-25 Şubat 2026 tarihleri arasında 1729 okul öğrencisine renklerle sıfır atık eğitimi drama yoluyla verildi. Aynı etkinlik nisan ayı içerisinde çocuk şenlikleri kapsamında köy ve belde okullarında da gerçekleştirilecektir. İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademelerine yönelik yarışmalar düzenlenecek, ödüller ise haziran ayında çevre haftası etkinlikleri kapsamında verilecektir. Ayrıca nisan ve mayıs aylarında okullarımızın çevresinde bahar temizliği kampanyası yapılacaktır. Projenin son aşamasında ise tüm çalışmalar elektronik dergi ortamında yayımlanarak farkındalık oluşturulacaktır.”

PUZZLE GÖSTERİSİ” ALKIŞ ALDI

Konuşmanın ardından Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Okulu öğrencileri tarafından gerçekleştirilen “Puzzle Gösterisi” izleyicilerden büyük alkış aldı. Öğrenciler, ellerindeki puzzle parçalarını tek tek tahtaya yerleştirirken farkındalık mesajları verdi. Gösterinin sonunda ortaya çıkan “Farklılıklarımızla rengarenk bir dünya” mesajı, salonda duygusal anlar yaşattı.

Programda söz alan Okul Müdürü Alper İlaslan ise otizme bakış açısına dikkat çekerek, “Otizmin bir eksiklik olmadığını, gelişimin farklı bir patikadan ilerlediği bir yol olduğunu biliyoruz. Her bireyin dünyayı algılayışı, iletişim kurma şekli ve kendini ifade edişi farklıdır. Otizmli bireyler de bu çeşitliliğin en güzel örneklerinden biridir. Bizler biliyoruz ki her çocuk öğrenir, her çocuk gelişir; önemli olan onların dilini anlayabilmek, ihtiyaçlarını fark edebilmek ve onlara uygun yollarla ulaşabilmektir.” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, otizmli bireylerin ailelerinin yaşadığı süreçleri anlatan röportaj videosu izletildi. Ardından sıfır atık projesine ait çalışmaların fotoğrafları katılımcılarla paylaşıldı. Programın devamında Ahmetbey Atatürk Ortaokulu özel eğitim öğrencisi Hüseyin Can Türkmen, “Bayrak” şiirini okuyarak büyük alkış aldı. Ayçiçeği Özel Eğitim Anaokulu öğretmenleri tarafından hazırlanan otizm farkındalık videosunun ardından, Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Okulu öğrencilerinin sergilediği rond gösterisi beğeniyle izlendi.

SIFIR ATIK GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAKTIR

Program, Lüleburgaz Kaymakamı Kemal Yıldız’ın konuşmasıyla sona erdi. Yıldız konuşmasında, “Sıfır atık yalnızca çevremizi korumak değil, aynı zamanda geleceğimize sahip çıkmaktır. İsrafı önlemek, kaynakları verimli kullanmak ve doğaya saygılı bir yaşam kültürü oluşturmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bugün bu anlamlı sorumluluğa en güzel katkıyı ise özel çocuklarımız sundu. Otizmli evlatlarımızın atıklardan ürettiği eserler bize şunu açıkça gösteriyor. Sevgiyle, sabırla ve doğru destekle her birey geleceğe katkı sağlar, topluma değer üretir. Özel gereksinimli bireylere destek verildiğinde neler yapabileceklerini bir kez daha gördük.” dedi.

SERGİ AÇILDI

Konuşmanın ardından özel bireylerin hazırladığı serginin açılışı gerçekleştirildi. Kurdele, Kaymakam Kemal Yıldız ve özel bir çocuk tarafından birlikte kesildi. Protokol üyeleri sergide yer alan eserleri tek tek inceleyerek özel eğitimcilerden bilgi aldı. Özellikle geri dönüşüm malzemelerinden yapılan hayvan temalı eserler dikkat çekti. Pet şişelerden yapılan köpek kulübeleri, kuş yuvaları ve beslenme kapları ziyaretçilerden tam not aldı.

Yoğun katılım ve ilgiyle gerçekleşen program, farkındalık mesajlarıyla sona erdi.

bottom of page